Články autora - Kamil Varga

  • Zpracování tématu: "Moderní zátiší"

    Fotografie, jako relativně mladé médium, má proti jiným, starším, výrazně odlišné rozvržení mezi klasickým a moderním přístupem k tématům. Větší část dějin fotografie náleží již do období modernismu a novějších.

     4
  • Zpracování tématu: "Láska"

    Drazí přátelé fotografové,
    Vzhledem k tomu, že pro Vás hodnocení fotografií v projektu „Okem profesionála“ píšu již několik let, mám už určitý odhad, jaké téma osloví co největší počet z Vás. Toto mezi ně určitě nepatřilo, i když tuto asi nejkrásnější emoci prožil nepochybně každý z Vás. A je tedy plně kompetentní se k ní obrazově vyjádřit. A taky se tak stalo.

     1
  • PhotoHint 27: Luminografie

    Luminografie je fotografická technika, při které v tmavém prostoru v průběhu delších expozic kreslíme světelnými zdroji před objektivem. Případně jimi můžeme i osvětlovat objekty před fotoaparátem. Jaké jsou kreativní možnosti luminografie se dočtete v 27. PhotoHintu.

     0
  • Zpracování tématu: "Slavnost"

    Vážení přátelé fotografové. S politováním musím konstatovat, že téma Slavnost se nestalo oslavou vaší kreativity, a v tomto článku asi nebude moc co oslavovat. Většina Vašich příspěvků má pouze informativní hodnotu nezřídka s elementárními kompozičními prohřešky. A téměř žádné emoce.

     0
  • Zpracování tématu: "Štěstí"

    Drazí přátelé fotografové, štěstí bude asi veliká vzácnost, protože vaše fotografické zpracování tohoto tématu nedopadlo právě nejlépe. Možná bude problém i v tom, co říkají téměř všichni herci. A to, že kladné a pozitivní emoce se vyjadřují o mnoho hůř a s menší šancí zaujmout diváka, než emoce negativní a dramatické. I když se štěstím kolidující happy end je součástí snad každého hollywoodského filmu.

     4
  • Zpracování tématu: "Bůh"

    Drazí fotografové, téma „Bůh“, které jsem Vám posledně vypsal, bylo svým způsobem výjimečné. Bylo totiž vlastně neviditelné. Možná i právě proto nabízelo svobodné a mimořádně široké možnosti vizuálního uchopení a zpracování. Od konkrétních užívaných zástupných symbolů boha až po abstraktnější a subjektivnější obrazové pojednání. Vzhledem k tomu, že fotografie je jako médium mimořádně konkrétní, a také že téma bylo vypsáno na první polovinu známé okurkové sezóny, měl jsem trochu obavu z malé odezvy od Vás. Ta se naštěstí nevyplnila a fotografií přišel dostatek.

     1
  • PhotoHint 23: Symbol ve fotografii

    Symboly je protkána lidská civilizace skrz naskrz. Symbol je druh znamení. To je pak smysly vnímatelná skutečnost, která poukazuje na něco, co takto vnímatelné není. V tomto článku se ale budeme věnovat symbolu ve výtvarném umění a zvláště ve fotografii.

     0
  • Zpracování tématu: "Maska"

    Vážení přátelé, fotografové. Abych se hned v začátku a bez otálení přiznal, tentokrát jsou Vaše příspěvky k vypsanému tématu „maska“ pro mě skutečně zklamáním. Nevyužít možnosti tak nádherného a interpretačně mimořádně bohatého tématu je docela ostuda.

     0
  • Zpracování tématu: "Život je pes"

    Když jsem se rozhodoval pro vypsání tématu „Život je pes“ uvědomoval jsem si, že nepatří mezi jednoduchá, a že tedy nemohu očekávat, že bych byl zavalen nějakým velikým množstvím Vašich příspěvků. Přesto mě jejich množství příjemně překvapilo. A kvalita, i když proměnlivá, byla spíše nadprůměrná.

     0
  • Zpracování tématu: "Tajemství"

    Vážení fotografové, téma „Tajemství“ nabízelo tentokrát dva poměrně odlišné způsoby přístupu. Jednak ten klasický, kde je i tématem fotografie. Ale také libovolné jiné téma, disponující ovšem tajemným a mimořádným kouzlem. Něčím, co snad všichni známe třeba z legendárního úsměvu Da Vinciho Mony Lisy. Fotografie do tématu na únor 2012 "Kouzlo techniky" můžete posílat do konce měsíce.

     5