Články autora - Jakub Súkeník

  • Pentax - nová zrcadlovka K-3 III

    Pentax, tradiční výrobce zrcadlovek, žije. Představil novou APS-C zrcadlovku K-3 III s 26MP senzorem, výkonnou 5.5EV stabilizací, rychlým snímáním až 12sm./s a novým autofokusovým modulem SAFOX 13 se 101 AF body. Samozřejmostí u výrobce je plnohodnotné utěsnění proti nepřízni počasí.

     0
  • Test fotoaparátu Sony Alpha A1

    Co se stane, když zkřížíte rychlou řadu Sony A9 a řadu Sony A7R s vysokým rozlišením? Dostanete monstrum, v tom nejlepším smyslu slova. Sony potomka těchto dvou oceňovaných řad nazvalo Alpha A1 a po právu ho zařadila na vrchol své nabídky. Přečtěte si recenzi 50MP/8K fotoaparátu, který chroustá gigabajty dat jako lupínky. Dozvíte se také více o tom, jak fotí objektiv G-Master 135/1.8.

     1
  • Sony FE 24/2.8G, 40/2.5G a 50/2.5G - první zkušenosti

    Sony uvádí trojčata: kompaktní pevné objektivy pro fullframe bezzrcadlovky: FE 24mm F2.8G, 40mm F2.5G a 50mm F 2.5G. Měli jsme možnost si je vyzkoušet a v článku naleznete první zkušenosti a fotky v plném rozlišení. Novinky sice naboří rekordy svou světelností, ale přinášejí do portfolia Sony FE trojici kompaktních a lehkých pevných skel ve třech praktických ohniscích - protože jedna z výhod bezzrcadlovek, tedy jejich velikost, dává největší smysl v kombinaci s patřičně drobným objektivem.

     0
  • Recenze objektivu Tamron 17-28mm F2.8 Di III RXD

    V dnešní recenzi se podíváme na zajímavý objektiv pro bezzrcadlovky Sony. Jde o fullframe širokáč od Tamronu, takže bude zajímat zejména majitele fotoaparátů řad Alpha A7 a A9. Tamron zkombinoval dobrou světelnost, praktický rozsah zoomu, utěsnění a příznivou cenu. Jestli je to recept na úspěch nejen na papíře, se dočtete v článku.

     0
  • Sony Alpha A9 II - vylepšení vlajkové lodi

    Společnost Sony přináší svůj vrcholový model pro sportovní a akční fotografii - Alpha A9 Mark II. Staví na dosavadním modelu, který však vylepšuje po všech důležitých stránkách. Je rychlejší, odolnější a praktičtější, aniž by výrobce znovu "vynalézal kolo". Osvědčený 24MPx fullframe senzor zůstal, podobně jako základní vzhled modelů Sony Alpha, ale pod kapotou toho dost přibylo: nový procesor, rychlejší ostření, vylepšené sériové snímání, vyšší odolnost, dva UHS-II sloty či rychlé připojení přes Ethernet či 5GHz Wi-Fi. S větším gripem se bude přístroj lépe držet a výkonnější stabilizace je zejména pro práci s teleobjektivy rovněž užitečná.

     1
  • Novinka Sony Alpha A7R IV má 61Mpx fullframe senzor

    Sony přichází s další novinkou - čtvrtý nástupce fullframové bezzrcadlovky Sony Alpha A7R IV má 61 Mpx BSI CMOS snímač s dynamickým rozsahem až 15 EV. Dále má vylepšený hledáček, pokročilé utěsnění proti vlhkosti a prachu, tělo s 5 osou stabilizací obrazu a vynikající ostřící systém s 567 body fázové detekce, které pokrývají 74% obrazového pole.

     0
  • Recenze Samyang AF 24mm F2.8 FE

    Samyang má za sebou dlouhou historii výroby dostupných skel s dobrým optickým výkonem, zejména manuálních, ale v poslední době i autofokusových. Právě do té druhé kategorie patří Samyang AF 24mm F2.8 pro fullframe bezzrcadlovky Sony. S cenou těsně pod sedmi tisíc (v době psaní článku) a velmi kompaktními rozměry jde aspoň na první pohled o ideálního společníka k malým bezzrcadlovvým fotoaparátům. Otázka zní, zda nízká cena i hmotnost bude znamenat kompromisy v optickém výkonu – na to se podíváme.

     0
  • Sony GM 600mm F4 a G 200-600mm F5.6-6.3 pro bezzrcadlovky - první zkušenosti

    Vyzkoušeli jsme si čerstvě představené novinky z dílny Sony, mířící primárně na bezzrcadlovky s fullframe snímačem (řada A7 a A9). Jde o dvojici teleobjektivů s dosahem 600mm, kdy jeden je pevný, světelný objektiv vrcholové řady GM (600/4) a druhý je praktický zoom 200-600/5.6-6.3 z „běžné“ řady G. Oba dva se mají čím pochlubit, protože je to přehlídka současných vrcholových technologií z dílny Sony. Více informací (a ukázkové fotky) v článku!

     0
  • ​Test objektivu Tamron 15-30mm F2.8 G2 - evoluce, nebo revoluce?

    Tamron má v současné době na trhu již druhou generaci svého ultra-širokáče 15-30/2.8. Už první generace zanechala více než pozitivní dojem. Dnes se podíváme na tu druhou - má vylepšenou optickou konstrukci, nové antireflexní vrstvy, podporuje gelové filtry, má silnější stabilizaci, aktualizovaný design a další vylepšení. Jestli chcete světelný stabilizovaný fullframe širokáč, pak je tohle celkem jasný kandidát. Má i nějaké chyby?

     0
  • ​Recenze objektivu Zeiss Milvus 85mm F1.4

    Dozrál čas na recenzi dalšího klenotu od firmy Zeiss. Konkrétně Milvus 85 mm f/1.4. Zkoušený objektiv se ukázal jako velmi kvalitní a ostrý a jeho charakter je zkrátka Zeissovský. Pokud jste zvědaví, jak vypadají snímky z manuální pětaosmdesátky za bezmála padesát tisíc, čtěte dál…

     2