Novinka Sony Alpha A7R IV má 61Mpx fullframe senzor

Sony přichází s další novinkou - čtvrtý nástupce fullframové bezzrcadlovky Sony Alpha A7R IV má 61 Mpx BSI CMOS snímač s dynamickým rozsahem až 15 EV. Dále má vylepšený hledáček, pokročilé utěsnění proti vlhkosti a prachu, tělo s 5 osou stabilizací obrazu a vynikající ostřící systém s 567 body fázové detekce, které pokrývají 74% obrazového pole.

Zdá se, že firma Sony nasadila vysokou laťku v přípravách na kvalitní dokumentaci O­lympijských her, které se konají příští rok v mateřském Japonsku; ke svým nedávno představeným superteleobjek­tivům nyní přichází s unikátním tělem Sony Alpha A7R IV, které opět posouvá hranice – nejen v rozlišení senzoru.

Řada R značí těla s vysokým rozlišením (Resolution), což dosud znamenalo 36, respektive 42MPx. Od druhé generace navíc Sony využívá technologi BSI, díky které nejde navýšení rozlišení na vrub šumu.

V minulé generaci (Mark III) k navýšení nedošlo, o to vyšší je nyní. 61MPx je úctyhodná hodnota a staví Sony na špičku podobně zaměřených přístrojů (Lumix S1R, EOS 5DSR, Nikon D7 a D850…).

To ale zdaleka není jediná změna.

Dynamický rozsah dosáhl na kulatou hodnotu 15 EV, vyhrazenou dosud spíše světu středního formátu.

ISO se pohybuje v rozmezí ISO 100–32000, v režimu SW rozšíření pak ISO 50–102400.

Podle Sony jde o první zcela nový snímač od roku 2015. Takže čekat jde posun ve výkonu po všech směrech.

Vynikající by měl být i autofokus, který sestává nově z 567 PDAF425 CDAF bodů a má 74% pokrytí scény. Citlivost je až –3EV, což je slušné – byť ne rekordní.

Samozřejmostí je už i 5-osá stabilizace snímače, která by měla mít účinnost 5,5EV.

Pokud byste čekali, že podobné megapixelové monstrum bude snímat a ukládat snímky pomalu, spletli byste se. Připravena je rychlost snímání až 10 snímků za vteřinu a fotoaparát ukládá snímky na dva UHS-II (tedy rychlé) SDXC sloty. Pro jejich rychlé stažení do počítače slouží USB-C konektor. I bezdrátová konektivita je ale výborná: připraveny jsou 802.11ac WiFi, Bluetooth a NFC.

Rychlost je obecně stejně důležité zaklínadlo jako rozlišení. Přístroj přichází s vylepšenou detekcí oka (u lidí i zvířat) a umožňuje i sledování oka ve videu a přeostřování v reálném čase.

Video, byť není hlavním zacílením přístroje, také není vůbec špatné. 4K s frekvencí 30p je dnes standard, čím ho Sony vylepšuje je HDR, touch tracking, Eye AF a také podpora 8-bit S-Log2/3 a HLG. Je samplováno z 6K, takže by mělo být velmi ostré. Chybí ale jakákoliv podpora 10-bit záznamu.

Změn doznalo i samotné tělo přístroje, které je teď lépe utěsněné a nabídne o něco větší, hlubší grip. I hledáčku narostlo rozlišení na 5,76 milionů bodů, zvětšení je 0,78×, pokrytí 100% a obnovovací frekvence až 120 fps. Rozměry a váha dělají 128,9×96,4×77,5mm a 665g. Výklopný dotykový displej zůstává.

Fotaparát běhá na baterii NP-FZ100 a zvládne na ni až 670 snímků (přes displej; skrze hledáček je to o něco méně).

Perlička na závěr? Pixel Shift mód (tedy skládání expozic pohybem displeje), který zachytí 960 MPx dat složením 16 snímků, které lze skrze program Sony Imaging Edge složit do finálních 240MPx snímků.

Tak co, chybí vám něco? Ach ano, cena. Předběžná česká cena je uváděna jako 104 900 Kč (viz Megapixel.cz). To možná není málo, ale je to plně odpovídající kategorii přístroje.

Těšit se na novou mašinku můžeme v září 2019.

(na další straně celá tisková zpráva v AJ)
 

Sony Alpha A7R III ILCE-7RM3 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram