Sony Alpha A9 II - vylepšení vlajkové lodi

Společnost Sony přináší svůj vrcholový model pro sportovní a akční fotografii - Alpha A9 Mark II. Staví na dosavadním modelu, který však vylepšuje po všech důležitých stránkách. Je rychlejší, odolnější a praktičtější, aniž by výrobce znovu "vynalézal kolo". Osvědčený 24MPx fullframe senzor zůstal, podobně jako základní vzhled modelů Sony Alpha, ale pod kapotou toho dost přibylo: nový procesor, rychlejší ostření, vylepšené sériové snímání, vyšší odolnost, dva UHS-II sloty či rychlé připojení přes Ethernet či 5GHz Wi-Fi. S větším gripem se bude přístroj lépe držet a výkonnější stabilizace je zejména pro práci s teleobjektivy rovněž užitečná.

První Sony Alpha A9 (recenze zde) na nás udělala dojem – byl a je to revoluční přístroj, který vysadil kategorii fullframe bezzrcadlovek do třídy regulérních profesionálních fotoaparátů pro sport, wildlife či reportáž. S příchodem druhé generace Alpha A9 Mark II se tak revoluce samozřejmě neopakuje (což je dobře, pracující fotograf očekává se od „své“ řady ergonomickou kontinuitu). Přichází evoluce, ovšem poměrně rozsáhlá.

Na první pohled fotoaparát snadno zařadíte do společnosti modelů A7/A9, které charakterizuje hranatý industriální design a kompaktní rozměry. Na druhý pohled si všimnete množství voličů, které odlišují právě řadu A9. Co dál?

  • První viditelnou změnou je větší grip. Jedna z výhrad proti řadě A7/9 a bezzrcadlovkám obecně bývá horší držení, takže chválíme.
  • Lepší by měl být i střisk a odezva tlačítek.
  • Dva sloty pro kartu zůstávají, ale obě jsou nyní kompatibilní s UHS-II standardem.
  • USB-C konektor doplněný Gigabit Ethernet konektorem. USB i nabíjí.
  • Patice blesku má nyní rozhraní pro přenos zvuku (hodí se k nasazení mikrofonu).
  • Neviditelná, ale důležitá změna nastala v utěsnění proti vodě a prachu, které je nyní silnější.
  • Z vnitřních změn začněme novým procesorem BIONZ X. Díky němu lze čekat zvýšení kvaliy výstupu v JPG (ověříme v testu) a zejména zrychlení ostření. Už A9 I byla povětšinou bleskurychlá, takže jsme zvědaví na posun u Mark II.
  • Přepracovaná je i závěrka, která způsobuje ještě méně vibrací a hlavně zvládá 10 sn./s rychlost snímání (oproti původním 5sn./s – ovšem s elektronickou zvládnete až 20 sn./s, navíc bez přerušeného živého náhledu a zcela bez hluku a vibrací). Zůstává životnost 500 000 snímků.
  • Anti-flicker systém proti blikání zářivek.
  • Stabilizace čipu je nyní výkonnější o půl expozičního kroku – výkon 5.5EV.
  • Delší výdrž na jedno nabití.

Oststní vlastnosti zůstávají z původního modelu – jmenovitě vynikající 3.76 mil. bodový hledáček, zcela tiché snímání bez problému rolující závěrky i při 20 sn./s v plném rozlišení, ISO až 204 800, expoziční časy do 1/8000s (1/32000s elektronicky) či 4K přesamplované video s celou řadou pokročilých nastavení. Buffer pojme 239 RAW nebo 361 JPEG snímků.

Ve spojení s nedávno ohlášenými profesionálními objektivy tak dává systém Sony Alpha skutečně smysl pro pracujícího fotografa, který fotí sport či třeba divou zvěř.

Předchozí model A9 zůstane v prodeji jako levnější alternativa (má stále co nabídnout) a A9 převezme její místo na vrcholu nabídky.

Na kolik vás přijde? Ohlášená cena dělá 4500 USD.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Arley
    Arley
    14.11.2019 20:59

    Pěkná recenze, dík. ))

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram