A zase uvidíme o trošku dál. Nikon Coolpix P500 disponuje 36x optickým zoomem. Natáčí FullHD video. Na živé snímky a další vlastnosti se podívejte do tohoto článku.

Základní technické parametry fotoaparátu Nikon Coolpix P500

Nikon Coolpix P500 Nikon Coolpix P500
Velikost čipu 1/2,3” (CMOS) / 12,1 Mpx
Objektiv 4 – 144 mm (ekvivalent 35mm filmu: 22,5 – 810 mm)
Základní clonové číslo f/3,4(W) – f/5,7(T)
Závěrka 4s – 1/1500 s (podle režimu; v High Speed režimu až 1/4000s).
Ostření mj. detekce obličeje, fixní na střed, manuální ostření, sledování předmětu
Hmotnost / rozměry 495 g (včetně baterie) / cca 115,5 × 83,7 × 102,5 mm

Kompletní specifikaci naleznete na stránkách firmy Nikon. Anglický manuál je ke stažení zde.

.

Mezi posledními ultrazoomy na FotoAparát.cz najdete:
Canon PowerShot SX30 IS
FujiFilm FINEPIX HS10
Nikon Coolpix P100

Tělo a ovládání aparátu

Horní strana Zadní strana - LCD

Tělo Nikonu P500 vidíte na přiložených snímcích. Jeho držení je velmi dobré. Rozmístění ovládacích prvků je výborné. Poměrně nezvykle působí „páčka“ na levé straně těla, které lze přiřadit volitelnou funkci. Standardně to je zoom a je „návyková“.

Konektory Spodní strana - umístění baterie a karty

Veškerá tlačítka jde ovládat pouze zpaměti. Tradiční je i grafický styl Menu a Nastavení. Veškeré podstatné funkce mají vlastní tlačítko.

CCD, LCD, EVF

Výklopné LCD Výklopné LCD
Výklopné LCD Výklopné LCD

CCD má rozměr 1/2,3" a počet efektivních pixelů je cca 12 milionů. Stabilizace obrazu je prováděna posunem snímače. LCD o úhlopříčce 3" má rozlišení 921 tisíc bodů, které je v dané kategorii nadstandardní. Obraz na tomto LCD snese i vysoké nároky, je velmi dobrý. Elektronický hledáček (EVF) s rozměrem 0,24“ má dioptrickou korekcí a disponuje 230 000 body.

Objektiv a ostření

Objektiv disponuje 36× (!!!) optickým zoomem s rozsahem 22,5 mm – 810 mm (ekv. 35 mm). Na jeho nejdelším konci je bez stativu však téměř nemožné jej „udržet“. To platí především pro natáčení videa. Aparát ostří podle mého soudu rychle a kvalitně. Za horších světelných podmínek si při focení pomáhá přisvícením. Ostření v makrorežimu je možné cca 1 cm od objektivu.

Blesk

Jeho dosah je od 50 cm do 8 m (W) resp. 2,2 m až 4,5 m (T) při ekvivalentní citlivosti ISO AUTO. Uvedené hodnoty jsou nadstandardní. Blesk má všechny běžné režimy včetně synchronizace na druhé lamely.

Funkce dostupné u aparátu

Jde o jak plně automatický fotoaparát, tak o aparát s plně manuální expozicí. Z přiložených snímků jsou základní funkce jasné. Aparát má řadu snímacích režimů. Ke standardním u značky Nikonn patří režim, při kterém je automaticky vybrán nejlepší snímek – BSS (best shot select).

Z pohledu SW vybavení chybí ukládání do formátu RAW.

Možnosti Menu a Nastavení fotoaparátu naleznete na přiložených snímcích nebo na stránkách Nikon.

LCD při snímání Nastavení
Nastavení fotoaparátu

Video

Nastavení videa

Heslovitě: MOV, Stereo, FullHD (1920×1080/30fps, dvě kvality), včetně optického zoomu. Zvuk zoomu může být mírně rušivý. Zajímavostí je VGA video s frekvencí 120 fps, nebo QVGA s 240fps. To už samozřejmě bez zvuku a s omezenou délkou záznamu. Ukázkové video v maximální kvalitě najdete zde.

Prohlížení snímků

LCD při prohlížení Menu prohlížení

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram