Značka Leica je na poli fotografickém jedna z nejznámějších. V následujícím článku se podíváme na vlastnosti kompaktního fotoaparátu Leica V-LUX 20, který patří mezi malé ultrazoomy a který má již integrovanou GPS.

Stručná charakteristika

Další z řady kapesních ultrazoomů, tentokrát od velmi známé značky Leica, model Leica V-LUX 20 je kompaktní 12 Mpx fotoaparát s 12× optickým zoomem. Zásadní vlastností je přítomnost GPS modulu, takže můžete vědět, kde jste snímek pořídili, plně manuální ovládání a natáčení stereo HD videa.

Jistě není náhoda, že Leica V-LUX 20 vypadá prakticky stejně jako Panasonic TZ10 a má i řadu shodných vlastností. Proto v článku často najdete srovnání.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Horní strana s GPS modeulem Zadní strana

Aparát s rozměry 103,3×61,7×32,6 mm a hmotností cca 220 gramů je přesně tím, co ještě můžete mít v kapse. Ovládání je zcela shodné s řadou TZ od firmy Panasonic. Je velmi jednoduché a intuitivní. Rozložení mechanických prvků je zcela shodné, struktura menu stejná. Mírně se liší pouze svým obsahem. Porovnejte zde.

Zadní straně dominuje 3" LCD displej s rozlišením 460 800 bodů. Další ovládací prvky jsou vpravo od něj. Tlačítko DISPLAY pro určení množství zobrazených informací, tlačítko pro mazání snímků a sdružené vícepolohové tlačítko s volbou kompenzace expozice (v dalším kroku bracketingu), makrorežimu, režimu blesku a samospouště. Uprostřed nich je tlačítko menu/set.

Umístění baterie a karty Konektory včetně HDMI

3" LCD má 460 tisíc bodů. Byl dobře čitelný jak za slunného počasí, tak za sníženého osvětlení. A je, jak je v této kategorii obvyklé, opravdu výborný. CCD je 12 Mpx čip (efektivně) velikosti 1/2,33". Zaznamenávat snímky lze v maximálním rozlišení 4000×3000 bodů. V režimu video snímá v rozlišení až 1280×720 bodů (HD). Hledáčkem aparát nedisponuje.

Objektiv a ostření

Objektiv je zcela shodný s modelem Panasonic TZ10. Je jím Leica s rozsahem 25 – 300mm (12× zoom, 35mm ekv.). Světelnost je v rozmezí 3,3 – 4,9. Maximální clonové číslo je pouze 6,3 pro obě krajní ohniska.

Nejmenší zaostřitelná vzdálenost je cca 3cm od objektivu (režim makro). Aparát jako celek ostří ve všech režimech rychle a přesně.

Funkce dostupné u aparátu

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jaroslav Tvrdy
    Jaroslav Tvrdy
    27.07.2010 01:47

    Jo Panak TZ10 to je ... velikost displaye ;-)))

  • Lu...Ny
    Lu...Ny
    27.07.2010 07:22

    > Jardo, tato praxe Panasonic x Leica už funguje pár let :-) Leica vždy jen dá svůj vlastní firmware a nalepí svoji ceněnou značku.

  • Jaroslav Tvrdy
    Jaroslav Tvrdy
    27.07.2010 09:45

    Lu...Ny: no to ja vim ;-)))
    ale mozna to nevi kazdy, ale kdy chce nekdo nalepku LEICA tak proc ne ;-)))

  • Adrián čechovič
    Adrián čechovič
    26.08.2010 16:31

    Tak za tú cenu mám Canon G11 no a ten má neporovnatelne lepšiu TK obrazu ako aj šumu,je akurát vačší no za tie samé peniaze dostanem oveľa viac.
    leica si dáva platiť akurát za meno...

  • mdxp
    mdxp
    27.08.2010 16:36

    Nejlepsi je, kdyz nekdo neco rika o Leice a pritom nikdy zadnou nemel v ruce.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram