Program Setkání fotografů 24. března

Podívejte se, co všechno vás čeká, když dorazíte 24. března do KC Zahrada na pražský Chodov na Setkání fotografů. Aktualizace: kvůli nemoci se nezúčastní Jan Šmíd, takže došlo ke změnám v programu.

V ceně vstupenky na Setkání Fotografů jsou všechny přednášky, poradna a v atriu nebudou chybět stánky partnerů jako Megapixel, Zoner, Nikon a Canon. Poslední dvě zmíněné společnosti s sebou přinesou velký sortiment fotografického zboží, který si budete moct na místě vyzkoušet. Pro stokorunovou slevu na vstupném se zaregistrujte. Stejně tak si v můžete zare­zervovat workshopy.

Velký sál

Už od devíti hodin ve velkém sále odhalí taje Darjeelingu a Sikkimu cestovatel a fotograf Andrej Macenauer. Od desíti hodin ho vystřídá Martin Rak se svou krajinářskou fotografií české krajiny. Už předem snad můžeme prozradit, že ukáže svůj pohled, jak na krajinu s dlouhými časy.

Od jedenácti hodin ukáže své fotky ze zimní Olympiády Barbora Reichová, která ji jako jedna z mála Češek a Čechů profesionálně fo­tila. Dále se věnuje focení sportů obecně, na přednášce se dozvíte, čím byla právě Olympiáda tak výjimečná.

O hodinu později se představí Sára Saudková s přednáškou Příběhy a emoce vyprávěné tělem. V ní se zaměří na svou doménu, akty. Že je fotografie médiem s přehršlem možností, jak ji uchopit, ukáže na svých velmi kreativních snímcích Jolana Havelková s přednáškou na téma Experimentální tvorba.

Ve 14:00 ji na pódiu vystřídá další žena – Alice Bochňáková a zase se bude mluvit o kreativitě – tentokrát přijde řeč na podvodní portréty, a to ve velmi zajímavých sceneriích. Známý krajinář, wildlife i makro fotograf Petr Bambousek ve tři hodiny odpoledne popovídá o svých cestách po Pantanalu.

Od čtyř hodin se můžete těšit na vyhlášení všech soutěží, které se budou odehrávat už od rána v KC Zahrada na Chodově. Od 16:30 se můžete těšit na zajímavou přednášku od Pavla Kristiána o no­vinkách v Zoneru Photo Studiu X. A v 17:30 ho vystřídá poslední řečník – Jakub Súkeník – s tématem, na které se vyplatí počkat – Jak fotit nemovitosti, přičemž se bude věnovat hlavně interiérům a přidá několik rad, jak je vyfotit nejlépe.

Malý sál

Nabitý program bude i v malém sále. Už v devět hodin ráno Jan Prchal z Megapixelu představí digitální tisk a jeho výhody. V deset hodin na něj naváže Pavel Kristián ze Zoneru a představí novinky ohledně Zoner Photo Studio X a řeč přijde i na podporu formátu HEIF.

Setkání fotografů - podzim 2017 (c) Jakub Súkeník

Od jedenácti hodin bude mít přednášku Antonín Charvát o faktorech ovlivňujících barevnou reprodukci fotografií na monitorech. O hodinu později se představí Michal Tvrdík s blesky Canonu. Od jedné přijde Marek Holoubek s tématem koncertní fotografie s Nikonem. Focení na podobných akcích je vždy velká výzva, ať už při koncertech vážné hudby, kdy fotoaparát nesmí v takovém případě vydat žádný zvuk, nebo při moderních koncertech, kde je málo světla, a pokud nějaké je, tak většinou pro fotografa nepříjemné.

Od dvou hodin potom cestovatel a fotograf Petr Macenauer ukáže své fotky a popovídá o zážitcích z Japonska a o hodinu později jej vystřídá Martin Bělík s přednáškou na téma Jak vydat vlastní knihu fotografií (NE fotoknihu). Program v malém sále zakončí Libor Hašpl s oblíbeným tématem astrofotografie.

Workshopy

Vedle přednášek se na Setkání fotografů můžete zúčastnit ještě workshopů – jedná se většinou o praktické semináře, kde se s profesionálem budete učit fotografovat předem vybrané téma. Workshopy nejsou zahrnuty do ceny vstupenky (a vstupenka na akci není v ceně workshopu). Na workshopy se můžete registrovat zde nebo přímo na Setkání fotografů.

Čas Fotograf
Název kurzu Cena
9:00–11:00 Robert Vano Portrét v přirozeném světle 500 Kč
9:00–11:00 Antonín Lavrenčík Kreativní portrét 350 Kč
10:00–12:00 Pavel Bokr Produkt, sklo 300 Kč
10:00–11:45 Marek Holoubek Makrofotografie s Nikonem ZDARMA
10:00–11:45 Aleš Radikovský Lightroom přehledně 300 Kč
10:00–11:45 Jan Dobrovodský RAW a základní úpravy v Zoneru 300 Kč
12:00–14:00 Martin Rak Jak na krajinu 400 Kč
12:00–14:00 Petr Bambousek Úpravy fotografií podle P. Bambouska 400 Kč
12:00–14:00 Antonín Lavrenčík Externí svícení 350 Kč
12:00–14:00 Kamil Varga Vrstvy a masky v Photoshopu 300 Kč
12:00–13:45 Jan Dobrovodský Vrstvy, masky a výběry v Zoneru 300 Kč
13:30–15:30 Michal Tvrdík Blesky Canon ZDARMA
14:00–15:45 Pavel Kristián Vrstvy v ZPS X pro pokročilé 300 Kč
14:30–16:00 Robert Vano Módní fotografie 350 Kč
14:30–16:00 Kamil Varga RAW ve Photoshopu 300 Kč
15:00–17:00 Antonín Lavrenčík Byznys Portrét 350 Kč
17:00–19:00 Pavel Bokr Stylizovaný portrét 350 Kč
17:00–19:00 Kamil Varga Retuše v Photoshopu 250 Kč

Určitě nelze než doporučit kurzy s Robertem Vano. Konkrétně má vypsané dva workshopy – Portrét v přirozeném světle a Akt v přirozeném světle. V obou případech se jedná o zcela praktický kurz za přítomnosti modelky.

A s modelkou bude pracovat i další z hvězd jarního Setkání fotografů Sára Saudková, a to v kurzu Emoce vyprávěné tělem. Pokud máte o tyto kurzy zájem, doporučujeme si je zarezervovat co nejdříve, aby na vás zbylo místo.

Tradičně velký zájem je i o kurzy zkušeného učitele na fotografické škole Michael Pavla Bokra. V prvním workshopu se bude věnovat velmi těžké disciplíně focení produktové fotografie a skla, poté se zaměří na akty, a to zase prakticky s modelkou. Poslední kurz je velmi oblíbený stylizovaný portrét. Naposledy se fotil had, tak uvidíme, co si pro vás připraví tentokrát. I tento kurz je zcela praktický s modelkou.

Antonín Lavrenčík se znova zaměří na studiová světla. Tentokrát je vytáhne do exteriérů, což bývá pro účastníky často mnohem zajímavější než vevnitř. Mimo to ještě vede kurz Kreativního portrétu a Byznys portrétu.

A u svícení ještě zůstaneme, jelikož se dva workshopy budou věnovat externím bleskům. První kurz je od Nikonu s vedoucím Markem Holoubkem a konkrétně se zaměří na makrofotografii. Michal Tvrdík od Canonu se v dalším kurzu zase posvítí na ovládání blesků.

Dále se budou konat ještě workshopy na téma úpravy fotografií. Nejzajímavější pochopitelně budou ty s Petrem Bambouskem a Janem Šmídem. První jmenovaný ukáže, jakým způsobem do fotografií dostat osobitost a kouzlo, druhý jmenovaný zase poradí, jak na skládaná panoramata.

Setkání fotografů - podzim 2017 (c) Jan Pánek

Pavel Kristián ukáže, jak na vrstvy v Zoner Photo Studio X. Kamil Varga se zaměří na Photoshop, a to hned se třemi kurzy na témata: Vrstvy a masky, RAW, Retuše. Jan Dobrovodský se bude věnovat Zoneru, konkrétně RAWu a Základním úpravám v prvním kurzu a v druhém Vrstvám, maskám a výběrům. O velké shrnutí Lightroomu se postará Aleš Radikovský v kurzu Lightroom přehledně. Všechny tyto kurzy silně doporučujeme, protože to je jedna z mála příležitostí, jak se podívat pod pokličku přímo profesionálovi.

Nabídku všech kurzů včetně časového rozpisu a možností si je objednat naleznete zde. Doporučujeme se kvůli velkému zájmu přihlásit co nejdříve.

Pokud jste už nyní rozhodnutí, že se na Setkání fotografů přijdete podívat, můžete se rovnou zaregistrovat na našich stránkách. Tím získáte stokorunovou slevu na vstupné, které bude následně činit jen 250 korun a bude zahrnovat všechny přednášky, poradnu a samozřejmě přístup do atria, kde budou mít své stánky Nikon, Canon, Megapixel, Zoner a další partneři akce.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Návrat AFIAP
    Karel Návrat AFIAP
    15.03.2018 21:52

    Je smutné že neni na Moravě v Praze nevi že je Morava -Ostrava

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    16.03.2018 06:38

    Největším tajem Darjeelingu zjevně zůstává fakt, že se pro tuto oblast v podhůří Himálaje v indickém státě Bangla (dříve Západní Bengálsko) používá český přepis Dárdžiling.

  • Dagmar Stříbrná - Sharon
    Dagmar Stříbrná - Sharon
    22.03.2018 20:38

    Opět skvěle připravený program, plný zajímavých přednášek :-). Už se těším.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram