Samsung Galaxy Note8 oficiálně: s dvojočkem na zádech

Samsung odhalil dlouho očekávaný telefon Samsung Galaxy Note8. Tradičně přichází s velkým displejem a stylusem. Po vzoru Galaxy S8 dostal i displej bez rámečků. Úplnou novinkou je duální zadní fotoaparát s falešným zoomem.

Nový Galaxy Note8 je s 6,3“ a téměř 200 gramy vůbec největším zástupcem celé řady Note. Nepomáhají mu ani stylové minimalistická rámečky, které zdědil po Galaxy S8. Jeho displej má potom úctyhodné rozlišení 2960×1440 pixelů, díky čemuž zaznamenal obrovskou jemnost 521 ppi. Po výkonové stránce nemá telefon žádné rezervy, tepe v něm osmijádrový Exynos 8895 (ve verzi pro EU), ten má po ruce 6 GB RAM a 64 GB vnitřní paměti (rozšiřitelné o paměťové karty).

Co bude zajímat fotografy, je zadní duální senzor. Jeho hlavní výhodou je, že každá čočka má jinou ohniskovou vzdálenost. Samsung se chlubí dvojnásobným optickým zoomem. Ten ale není v ničem jiném než v přepnutí ze širokoúhlé na méně širokoúhlou čočku (tu pojmenovává jako tele, ale při přepočtených 52 mm se o „tele“ nedá hovořit).

Hlavní 12Mpx širokoúhlá čočka má ohnisko 26 mm při cloně f/1.7. Senzor má velikost 1/2.55". Podstatná je ale optická stabilizace obrazu. Tou disponuje i druhý 12Mpx snímač s 52mm ohniskem, horší clonou s hodnotou f/2.4 a ještě menšími rozměry – 1/3.6".

Kombinace dvou čoček na zádi telefonu umožňuje hrátky s hloubkou ostrosti, takže se při postprocessingu může fotograf rozhodnout rozmazat pozadí a podobně. Pochopitelně telefon umí nahrávat 4K video, slow-motion 240 fps při rozlišení 720p. Korejci nezapomněli ani na PDAF ostření a dvojbarevnou LED diodu.

Přední kamera má opačný trend než zadní, jelikož se její rozlišení neustále zvyšuje. Nyní dosáhlo na 8 Mpx při 1/3.6" velikosti senzoru. Má dobrou světelnost – f/1.7 a umí video s rozlišením 1440p.

Z dalších parametrů je důležitá kapacita baterie – 3300 mAh, Android ve verzi 7.1.1, bezdrátové nabíjení nebo certifikace odolnosti IP68. Cena pro Česko je nastavená na 26 990 korun s daní, prodávat se bude v černé a zlaté variantě od 15. září.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram