Test Sony DSC F-707 díl II.

Ve druhém díle testu Sony 707 najdete ukázky snímků s objektivem Carl Zeiss Vario Sonnar, zkušenosti s pohotovostí tohoto fotoaparátu při fotografování momentek a spotřebou vzácné energie. Zhodnotili jsme i snadnost připojení a komunikaci s počítačem. Test vzhledem k jeho podrobnosti a praktickým ukázkám doporučujeme i těm, kteří chtějí zjistit, co všechno taková lepší digitální zrcadlovka vlastně nabízí. Pro ty, kteří nečetli první díl, odkaz zde.

objektiv

Objektiv

V tomto fotoaparátu používá Sony objektiv Vario-Sonnar firmy Carl Zeiss ze SRN.
Objektiv s pětinásobným optickým transfokátorem s rozsahem 9,7 – 48,5 mm (38 – 190 mm po přepočtu na kinofilmový přístroj) má světelnost objektivu F2.0 – F2.4. To je největší světelnost v oblasti ultrazoom objektivů v amatérské třídě u digitálních fotoaparátů.

Bohužel co kazí radost z tohoto objektivu je skutečnost, že poskytuje nejkratší ohniskovou vzdálenost 38mm – jeho konkurence Dimage 7 již od 28mm. Nejmenší zaostřovací vzdálenost u ohniskové vzdálenosti 38mm je 50cm a u vzdálenosti 190mm je 90cm. Prostřednictvím až dvojnásobného digitálního zvětšení je možné pořídit snímky s ohniskem 380mm. Při použití digitálního zvětšení dochází ke zhoršení kvality snímků (toto zhoršení do velikosti obrázku A5 je však ještě přijatelné). Představu si uděláte z následujících snímků.

Fotografovaný objekt byl vzdálen asi 2 km. Na prvním obrázku pořízeném při ohniskové vzdálenosti 38mm se jeví jako malá hnědá skvrna. Druhý snímek byl pořízen při ohniskové vzdálenosti 190 mm. Třetí snímek odpovídající ohniskové vzdálenosti 380 mm již využil digitální zoom.

Bez zoomu. Optický zoom 5x
Optický zoom 5x, digitální 2x

Objektiv je možné přepnout do režimu makro, kde je možné snímat již od 2cm, což je na ultrazoom velice zajímavý parametr. Pro fotografování plošných předmětů je tato krátká vzdálenost vynikající. Často však již vzniká problém se zaostřením a s osvětlením snímaného předmětu, neboť mohutný objektiv si sám sobě stíní.

Makro Makro

Nepodařilo se mi zjistit (ani na webových stránkách výrobců) z jakých optických elementů se objektiv skládá.


Jedná se zcela určitě o objektiv vysoké kvality, kde je nutno vyzdvihnout vysokou světelnost a makro od dvou centimetrů. Jedinou větší slabostí je nejkratší ohnisková vzdálenost pouze od 38mm.

závěrka / clona

Čas závěrky

Důležitým parametrem je zpoždění otevření závěrky od okamžiku zmačknutí spouště. Zde jsem naměřil 1–2 vteřiny, což neumožňuje dělat snímky objektů v pohybu. Musíte se naučit používat techniku s namáčknutím spouště, kdy předostříte a pak se závěrka po domáčknutí otevře ve zlomku vteřiny (naměřeno 0,1 – 0,3 s). K měření těchto časů jsem použil malý prográmek „Digital Eyes Camera Timer“, který jsem si stáhnul z webové stránky www.image.acquire.com. Viz ukázka použití techniky namáčknutí spouště, kde se podařilo se zachytit gejzír vody, vzniklý po vhození kamene na vodní hladinu.

F-707 využívá systém elektronické závěrky na snímači CCD s 47 různými expozičními časy v rozsahu  od 30s do 1/1.000s. Se závěrkou je svázána i další funkce, která se nazývá „režim redukce šumu pomalé závěrky. V tomto režimu automaticky probíhá odstraňování šumu při expozicích delších než 2,5 s. Ukázka šumu viz obrázek „snímací prvek CCD“, kde se též zmiňuji o barevném šumu.
Fotoaparát nabízí 12 různých pozic clony v rozsahu F2,0-F8,0.

paměťové karty

Paměť

Sony používá pro F-707 vlastní paměťové karty, které mají označení Memory Stick. Jiné druhy paměťových karet se v tomto fotoaparátu nedají použít.
Jsou ve velikostech 8, 16, 32, 64 a 128 MB. Výrobce dodává k fotoaparátu kartu o velikosti 16 MB. Tato velikost karty je tak dobrá pouze k tomu, aby jste si mohli s fotoaparátem doma pohrát.

Paměť


Jeden snímek u pětimegového fotoaparátu v nejvyšším rozlišení ve formátu TIFF má objem dat až 18 MB, takže s touto kartou nemáte možnost ani tento formát vyzkoušet.
U formátu jpg v kvalitě fine uložíte těchto snímků asi 6 a v kvalitě standart jich uložíte asi 11. Tato „nemoc“ dávat do nového fotoaparátu paměťovou kartu o co nejmenší velikosti, je snad u všech výrobců digitálních fotoaparátů. S kartou 64 MB, si již můžete dovolit jít s fotoaparátem na menší procházku a máte jistotu, že vám bude stačit asi na 44 snímků v kvalitě standard. Ukládání snímků na tyto karty je velice rychlé, odhaduji že snímek o velikosti 2,2 MB uloží asi za půl vteřiny. F707 ukládá všechny důležité informace o snímku (datum, čas, expozici, citlivost, clonu, použití blesku, ohniskovou vzdálenost, atd.) do tzv. exif hlavičky souboru snímku. Formátování paměťových karet, se provádí v režimu setup.

rozhraní / softwarové vybavení

Jako většina digitálních fotoaparátů i tento fotoaparát umožňuje přenos snímků z paměťové karty do počítače prostřednictvím USB portu a propojovacího kabelu. Kabel je součástí příslušenství k fotoaparátu. Mini USB konektor umístěný na těle objektivu je chráněn otevírací krytkou z plastu. Mini konektor je opravdu „mini“. Pokaždé, když připojuji fotoaparát k počítači, mám strach, abych konektor nevylomil. Rovněž délka kabelu kolem 70 cm, kde vám po připojení kabelu do USB portu na zadní stěně počítače zbude jen 20cm kabelu před počítačem, je na tyto manipulace nedostatečná. Zvyšuje se tak ještě nebezpečí vylomení konektoru.

Na fotoaparát reagoval počítač okamžitě a s připojením nebyly nejmenší problémy. Operační systém počítače Microsoft Windows ME se chová k fotoaparátu jako k dalšímu vyjímatelnému dis­ku.

Dále je možné u fotoaparátu využít video a audio výstupu na televizor, či jiný monitor a zde si prohlížet snímky či video klipy. Video výstup je možné nastavit na normu Pal, nebo NTSC v setupu fotoaparátu. Kvalita snímků byla dobrá, ale na obrazovce televizoru (televizor též značky SONY) docházelo u statických snímků k mírnému chvění obrazu.

K fotoaparátu výrobce dodává CD s následujícím softwarem: ovladače pro USB připojení, MGI Photo Suite v 8.1 pro Windows, MGI Photo Suite se v 1.1 pro MacOS, MGI VideoWave III se. Tyto programy umožňují pouze jednoduchou editaci a tisk snímků.

formát, velikost a kvalita snímků

Do každého nastaveného programového režimu, je možné před expozicí vstoupit pomocí tlačítka menu, umístěného na zadní stěně fotoaparátu nad LCD displejem. Pomocí tohoto menu lze volit a kombinovat tyto parametry :

Pohyb po menu a nastavení jednotlivých položek se provádí pomocí křížového ovládacího tlačítka na zadní stěně fotoaparátu, položky jsou logicky uspořádané.

barevné režimy

Solarize – sníží se kontrast snímku a snímek vypadá jako ilustrace
Sepia – černobílý obraz je tónován hnědě jako stará fotografie
Negativ – barvy a jas snímku jsou invertovány jako na negativu

Pozn.: výrobce naštěstí moc barevných režimů neumožňuje, sám si je asi vědom, že kdo je rozumný a nechce přijít o zajímavý snímek, tak raději použije některé z efektů v grafických editorech.

Auto (automatika) vhodné pro denní a zářivkové osvětlení
Out door (venku) při snímání východu či západu slunce, nočních scén, neónových reklam, ohňostrojů apod.
In door (v místnosti) při jasném osvětlení v místnosti (studio), při použití sodíkových a rtuťových výbojek.
One push (jeden stisk) fotoaparát se zaměří na bílou plochu (např. papír), která je vystavěna podmínkám při nichž chceme fotografovat, stiskne se tlačítko pro vyvážení bílé a fotoaparát dopočítá a uloží do paměti nové nastavení. Tato funkce je velice přesná pokud máme po ruce bílý papír. Na bílou plochu bych se nespoléhal, ve většině případů, kde chceme fotografovat, bílá plocha není. Pokud pro tento případ nemáme u sebe bílý papír, je lépe použít automatiku.

Režimy nastavení bílé se velice lehce přepínají pomocí tlačítka umístěného na těle objektivu při pozorování snímané scény. Chybí možnost nastavení pro žárovkové osvětlení.

Ukázky nastavení režimů „out door“ a „in door“ u nočních snímků vidíte na snímku ulice osvětlené sodíkovými výbojkami.

Out door In door

Lepší výsledky v této situaci dává režim „in door“.

videosekvence /akustická signalizace

Fotoaparát umožňuje nahrávat videosekvence se zvukem ve formátech Clip Motion a MPEG Movie.


Formát Clip Motion

v nastavení „Normal“ umožňuje nahrát serii do 10 snímků ve velikosti 160×120 v nastavení „Mobile“ umožňuje nahrát serii do 2 snímků ve velikosti 120×108


Formát MPEG Movie

v nastavení 320(HQ) umožňuje nahrávání snímků v délce 15s v nastavení 320×240 umožňuje nahrávání snímků do zaplnění paměti v nastavení 160×112 umožňuje nahrávání snímků do zaplnění paměti

Při nastavení 320×240 je kvalita snímků velice dobrá, zvuk přirozený, pohyb není trhavý velice vhodné pro použití na prezentace. Velikost souboru 60vteřinového záznamu je kolem 6 MB.

Volba formátů se provádí programovým voličem v SET UPu. Volba nastavení kvality jednotlivých formátů se provádí pomocí tlačítka menu.

F-707 má dva druhy akustické signalizace

zvuk závěrky pro expozici (velice věrný) pípnutí – pro zvukovou kontrolu při provádění změn jednotlivých nastavení u fotoaparátu. Signalizaci je možné v programu SET UP vypnout.

vestavěný blesk / kompabilita externích blesků



Vestavěný blesk má dosah dle výrobce 0,3–4,5 m při nastavení citlivosti v režimu „auto“. Na snímku pokoje však vidíte, že dobře zvládl i vzdálenost 6m. Bohužel, směrné číslo blesku výrobce neuvádí.
Nabíjení blesku trvá asi 7 vteřin a je synchronizován se všemi časy závěrky.

Blesk je možno používat v těchto nastavení:

Redukce červených očí V módu vysoké intenzity, normálu, nízké intenzity V režimech auto (v případě potřeby se blesk automaticky vyklopí), nucený blesk, vypnutoF-707 umožňuje připojení externího blesku. Na těle objektivu má připravený držák a z boku konektor pro kabel externího blesku. Bohužel F-707 umožňuje pouze připojení externích blesků vyrobených Sony, z důvodu speciálního konektoru pro kabel, kterou nemohou používat blesky jiných výrobců.
(Pouze firma Metz uvádí na svých stránkách přípravu redukce pro možnost použití jejich blesků). PC konektor pro použití studiových blesků u tohoto fotoaparátu chybí.

programové funkce

Programové funkce jsou volitelné otočným přepínačem se znázorněnými symboly.
Popis jednotlivých funkcí:

Symbol fotoaparátu – u této funkce si fotoaparát automaticky nastavuje clonu, čas, ovládání blesku a hologramu. Dále je možné zapnout režim nočního snímání pomocí blesku (NIGHTFRAMING),ne­bo režim snímání pomocí infradiod do vzdálenosti asi 5m (NIGHTSHOT). V ukázky byly pořízeny za téměř úplné tmy.

Režim NIGHTSHOT Režim NIGHTFRAMING

U obrázku pořízeného v režimu NIGHTSHOT, z údajů exif souboru vyplývá, že snímek byl pořízen s citlivostí 2500 ISO. Tak vysokou citlivost CCD snímače je možné pravděpodobně dosáhnout tím, že v tomto režimu fotoaparát vypíná IR filtry a k osvětlení snímků používá dvě infra diody, umístěné na obvodu objektivu (výrobce v návodu zakazuje používat tyto režimy za denního světla).

Symbol písmeno S – režim priority závěrky – ručně nastavíme čas závěrky a fotoaparát si automaticky doplní hodnotu clony podle osvětlení objektu. Pokud zvolíme čas delší než 2,5 vteřiny automaticky se aktivuje režim redukce šumu pomalé závěrky.

Symbol písmeno A – režim priority clony

Symbol písmeno M – ruční režim – hodnoty clony a závěrky si nastavujeme ručně – pokud některá z hodnot neodpovídá snímané situaci, příslušný indikátor na displeji bliká po namáčknutí spouště. I v tomto případě je možno snímek pořídit.

Symbol SCN – fotografování s přednastavenými podmínkami (Scene selection) –v tomto režimu, pomocí menu si volíme jednu z přednastave­ných scén.

Scéna TWILIGHT (soumrak) – dovoluje snímání světlých objektů na tmavém pozadí při zachování temné atmosféry snímku. Scéna LANDSCAPE (krajinka) – zaostřuje pouze na vzdálené objekty pro zachycení krajin apod. Scéna PORTRAIT (portrét) – vhodný pro portrétní fotografii

Symbol SET UP – tato nabídka nám umožňuje základní nastavení fotoaparátu – datum, čas, formátování paměťové karty, nastavení jasu a kontrastu LCD displeje a hledáčku, vložení data a času do snímku, atd.

Symbol filmové políčko – snímání video sekvencí

Symbol play – tato funkce je velice zajímavá – umožňuje přehrávání a mazání snímků, zvětšení části snímku a jeho uložení (zoom and trimming), postupné přehrávání statických snímků (slide), otáčení snímků pořízených na výšku (rotate), mazání nechtěných snímků (delete), změna velikosti uloženého snímku (resize) a jeho uložení pod novým souborem, kopírování snímků na jinou kartu, výběr snímků pro tisk, rozdělení pohyblivého obrazu nahraného v MPEG MOVIE .

napájení

K napájení fotoaparátu výrobce používá akumulátor InfoLithium (Stamina M) o kapacitě 8,5Wh (1200 mAh). Výrobní označení akumulátoru je Sony NP-FM50.
Použitím tohoto akumulátoru fotoaparát mnohonásobně předčí všechny digitální fotoaparáty v provozní době a počtu nahraných/přeh­raných snímků.
Velikost momentální kapacity je znázorňována na displeji ve formě zbývajícího času v minutách.

Hodnoty uváděné výrobcem:
Nahrávání statických snímků – doba cca 150 minut

Skutečnost:
fotografuji zásadně v nejvyšším rozlišení 2560×1920, v různých režimech a mohu říci, že na jedno nabití fotoaparát vydrží asi 600 snímků. Z těchto 600 snímků asi 200 snímků jsem zhotovil pomocí blesku a funkce hologramu. Nejvyšší spotřebu má fotoaparát při použití blesku a častém zapínání, což je můj případ.
Zde se výrobci nedá nic vytknout. Akumulátor se nabíjí přímo ve fotoaparátu nabíječkou, která je v příslušenství k fotoaparátu. Doba potřebná pro plné nabití je cca 150 minut.

samospoušť / dálkové spouště

F-707 je vybaven vestavěnou samospouští která se po aktivaci spustí za 10 vteřin. Aktivace je signalizována akusticky pípáním.
Dálkovou spouští fotoaparát bohužel vybaven není.

závěr

F-707 je špičkový amatérský digitální fotoaparát s netradičním tvarem.



1.díl: Sony DSC F-707, I.

Na testu spolupracovali:

Jindřich Navrátil
Andrej Macenauer

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram