Test Nikkoru 24-70mm f/2.8: Co víc byste chtěli?

Profesionál mezi profesionály, sen každého mladého kluka. Nikon 24-70mm f/2.8 je zřejmě nejlepší univerzální zoom objektiv na full frame zrcadlovku od Nikonu. Náš test jej pořádně prověří a ukáže, jestli jej vyzvedneme do výšin, nebo jestli se ponoří ke dnu. Já bych volil tu druhou možnost, přišel mi totiž příliš těžký.

Když potkáte někoho s foťákem od Nikonu s tímto objektivem, nejspíše si řeknete, že to je profík. Když uvidíte parádní fotku, určitě se může stát, že si vybavíte právě tento objektiv. Když sníte o tom, že se jednou zařadíte mezi fotografickou špičku, nejspíše máte ve své vysněné brašně i Nikon 24–70 f/2.8 E. 

Jedná se totiž o velmi univerzální objektiv. Je dobrý na krajinářskou fotografii, protože má dobrý rozsah ohnisek a po přiclonění neví, co to jsou optické vady. Hodí se i na reportážní fotografii, protože má účinný stabilizátor obrazu a dobrou světelnost. Neopomíjel bych jej ani na poli portrétů taktéž díky dobré světelnosti. Starosti mu nedělá ani architektura nebo noc. Tak čeho by se měl bát?

Parametry:

  • Rozsah ohnisek: 24–70 mm
  • Světelnost: konstantní v celém rozsahu zoomu f/2.8 – f/22
  • Počet lamel clony: 9
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 38 cm
  • Maximální zvětšení: 0,28×
  • Velikost filtrů: 82mm, neotáčí se při ostření
  • Ochrana proti prachu: ano
  • Optická stabilizace obrazu: ano, VR
  • Rozměry, hmotnost: 154,5×88 mm, 1070 gramů

Nikon 24–70mm f/2.8E navíc přichází s několika vylepšeními jako je elektronicky ovládaná clona nebo přední člen s antire­flexními vrstvami z nanočástic a fluorinovými vrstvami, které napomůžou s čištěním. To všechno Nikon zabalil a nasadil cenovku přes 60 000 korun, přičemž starší verze stojí o patnáct tisíc korun méně. Více naleznete v podrobném redakčním testu:

TEST OBJEKTIVU NIKON 24–70MM F/2.8E

(…pokračování v odkazu…)

Nikon 24-70mm f/2,8 E ED VR lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram