(Nejen) portréty nebo hada fotili účastníci jarního Setkání fotografů 1.4.2017

Kupa přednášek, workshopů, ale hlavně spousta příjemných lidí s foťákem v ruce, tak by se dalo shrnout jarní Setkání fotografů, které pořádal FotoInstitut a FotoAparát.cz. Předvedli se i partneři akce, takže si návštěvníci mohli vyzkoušet špičkové produkty od Nikonu či Canonu. Ten mimo jiné na místě čistil foťáky nebo tiskl fotografie. Tisku se věnovala i německá společnost Saal Digital, navštívit jste mohli stánek Zoner Software či Zoner Press a samozřejmě nechyběl ani stánek Megapixelu, generálního partnera akce.

Návštěvníci do prostor Kulturního centra Zahrada proudili už před devátou hodinou a měli k tomu důvod. Už ráno ukazoval Andrej Macenauer fotky z Bhútánu a detailně popisoval, jak se vypořádal s náročnými scenériemi. Program byl našlapaný, mimo dalších praktických workshopů od desíti začala přednáška Jana Pohribného o barvě, kde rozpitval důležitou úlohu barev na snímcích a jejich vliv na emoce.





Velkým lákadlem bylo focení aktůPavlem Bokrem, který předal zkušenosti nejen fotografům, ale i fotografkám. Neopomenul ani teoretický úvod, jelikož může být právní situace okolo focení nahých modelů složitější. Účastníci si tak mohli vychutnat v podstatě jedinečnou příležitost fotit akt za přítomnosti profesionála.

Přednášky a workshopy probíhaly současně, takže někteří museli mít jistě těžkou hlavu z toho, co si vybrat. Pokud někdo šel na focení aktu, nemohl stíhat výbornou přednášku Jana Šmída o noční fotografii. S ní zaplnil celý velký sál Kulturního centra Zahrada v Praze 11. Lidé dokonce seděli i na zemi, aby si mohli poslechnout jeho praktické rady o focení hvězd a noční oblohy.

Některé přednášky byly více technického zaměření. Například o monitorech značky EIZO, ovládání fotoaparátu nebo se týkaly různých úprav fotek v počítači jako retušování, vrstvy a masky, často přišla řeč i na práci s bleskem. Zkrátka každý našel to své a mohl rozšířit své fotografické obzory.

Přednášky či poradní místo bylo přístupné v ceně vstupenky – stejně tak se mohli účastníci pobavit s odborníky Nikonu nebo Canonu. Byli velmi ochotní, a pokud jste měli vytipovaný některý objektiv a měli ho vystavený, dali vám jej k vyzkoušení na vašem těle. Vystavené byly i takové kousky jako Nikon D5 či D500 a obdobně tomu bylo i naproti u Canonu, kde nechyběly třeba aktuální novinky 77D a 800D. Všichni se mohli zúčastnit několika soutěží. Kromě typicky vědomostních přišli organizátoři i s fotografickou detektivkou. Výherci si odnesli hodnotné ceny jako třeba tiskárnu, foťák nebo několik užitečných fotografických knížek.

Druhou část tvořily workshopy, kde se účastníci museli registrovat a složit vstupní poplatek. Za to však dostali téměř osobního lektora. Skupinky byly omezené, aby měl každý dostatek prostoru se ptát v případě technických kurzů. V těch praktických zase fotografové potřebovali například ovládání na externí blesky, takže nemohli fotit zároveň. Jinde se zase musela modelka dívat přímo jim do objektivu.

Velké emoce vzbuzovala přítomnost obřího hada. Ten se „odplazil“ do kurzu Antonína Lavrenčíka, kde na něj čekala mladá společnice, okolo které pózoval. Modelka Bára s hady nikdy dříve nepracovala, ale už po chvíli si ho zamilovala. Když skončila, hýřila nadšením a každému na potkání doporučovala podobný zážitek. I když také uznala, že jí bolí ramena, had měl asi tři a půl metru na délku a vážil přes dvaatřicet kilo, takže se není čemu divit. Had nebyl určen jen pro účastníky workshopu, nakonec se na ramenou Báry ukázal i mezi lidmi, kteří jej radostně fotili. Následně si jej i mohli vzít na ramena.

Na programu byla dlouhá řada výborných workshopů a přednášek, až mě mrzí, že jsem nemohl být na několika místech zároveň a nejraději bych napsal úplně o všech, ale to by bylo spíše na tlustou knihu než článek. S těžkým srdcem vyberu další nejzajímavější akce. Helena Macenauerová krásně povídala o focení v poušti či focení polární záře na Islandu a pustila se i do detailního rozboru fotek. Profesionální fotografka českých celebrit Lenka Hatašová věnovala jeden workshop i celou přednášku portrétování. Stanislav Daniš zasvětil lidi do tajů astrofotografie. Canon ambassador Vla­dimír Čech mladší potom ukazoval velkou spoustu wildlife snímků a Nikon ambassador Petr Jan Juračka mluvil zase o svých cestách do Ekvádoru či na K2.


Pokud mě osobně ale něco, respektive někdo zaujal nejvíce, byl to Robert Vano a jeho workshopy a přednášky. Už od rána se věnoval portrétům v přirozeném světle, později měl přednášku ve velkém sále. Hovořil o všem možném a vůbec si přitom nebral servítky, takže v sále často ozýval smích. Největším zážitkem pro účastníky byl ale jistě kurz kreativního focení jídla. Mistr totiž jídla sám připravoval, a to z potravin, které osobně vybíral.

Se svým temperamentem potom neustále chodil po místnosti, díval se, jaké snímky účastníci vyfotili a často k nim měl i připomínky. Kolem jednoho talíře byl skoro tak velký provoz jako okolo svlečené modelky:-) Účastníci se nebáli k němu chodit pro rady, takže vysvětloval nastavení expozice nebo úhel záběru. Navíc okolo talíře stále pobíhal s expozimetrem a přepočítával světlo pro všechny clony, když účastníci měli jiné foťáky a objektivy.

Celkově bylo Setkání fotografů opravdu velmi dobrá zkušenost, větší koncentraci fotografů a odborníků budete jinde v Česku hledat velmi dlouho. Navíc si všichni mohli vyzkoušet nejmodernější fotografické vybavení. Nejlepší na všem byl ale osobní kontakt se spoustou výborných fotografů, protože setkání je mnohem více inspirativní naživo, než když o nich jen čtete. 

www.setkanifotografu.cz

_____________­________________________­________________________­____

Pořadatelé a partneři akce:

Pořadatelé

Generální partneři

Partneři

Děkujeme!

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram