Jen 12 Mpx? Samsung představil Galaxy S8(+)

Svátek pro mnohé příznivce chytrých zařízení - Samsung právě oficiálně ukázal svůj špičkový telefon Galaxy S8 a jeho větší "pluskovou" verzi. Oba mají ty nejlepší parametry, ale v jednom případě jdou proti proudu - snižují rozlišení fotoaparátů.

Zadní fotoaparát má u obou verzí „pouze“ 12 Mpx, což je poloviční hodnota oproti jiným vlajkovým telefonům, navíc foťák není dvojitý. Nízké rozlišení však není špatné rozhodnutí, na 1/2,5" čipu mají jednotlivé pixely velikost 1,4 µm, což je na telefon hodně. Díky tomu bude podávat lepší výsledky v horších světelných podmínkách.

Navíc má čočka světelnost f/1.7, což je extrémně dobrá hodnota, přepočtené ohnisko na full frame činí širokoúhlých 26 mm. Ostření by také mělo být svižné, jelikož telefon používá duální pixely. Nechybí ani optická stabilizace obrazu. Přední kamera má také nadstandardní světelnost f/1.7 a už standardní rozlišení 8 Mpx.

Pokud se podíváme na video, tak ani zde Samsung nezklame. Full HD video zvládne nahrávat při 120 snímcích za sekundu. 4K video potom při 60 snímcích za sekundu.

Podíváme se pochopitelně ještě na další parametry společné pro oba telefony. Ty přijdou ve dvou procesorových verzích – do USA dorazí Qualcomm Snapdragon 835 a do Evropy Exynos 8895. Oba jsou si velmi podobné – mají 8 jader, z toho jsou 4 úsporná.

Další zásadní parametr je paměť – ta interní má 64 GB (o dalších 256 můžete telefon rozšířit pomocí microSD karet), RAM potom 4 GB. Stejný je i operační systém – Android 7.0, bezdrátové technologie (WiFi, BT 5.0, NFC, USB-C či LTE).

Samsung se zaměřil na biometrické senzory, takže mimo čtečku otisků prstů má i snímač oční duhovky nebo systém na rozpoznání tváří. Přístroje bude možné koupit v široké paletě barev včetně odstínů černé (Midnight Black), šedivé (Orchid Gray), stříbrné (Arctic Silver) a modré (Coral Blue).

Odlišnosti mezi Samsungem Galaxy S8 a S8+ jsou hlavně ve velikosti. Menší model má 5,8“ displej, ten větší má 6,2 palce. Oba přitom disponují AMOLED panelem s 2K (1440p) rozlišením.

Samozřejmě se liší rozměry. Normální verze má 148,9 × 68,1 × 8,0 mm a hmotnost 155 gramů, plusková nabobtnala na 159,5 × 73,4 × 8,1 mm a 173 gramů. Jiné jsou i baterie – 3000 mAh vs. 3500 mAh.

Za zmínku stojí i dokovací stanice DeX, která telefon po funkční stránce promění ve stolní počítač. Jedná se o přepracované rozhraní, které umožní použití myši a klávesnice, ale hlavně zobrazení na velkém monitoru a práci s okny jako ve Windows. To vše za doporučenou maloobchodní cenu 3 490 Kč

Předprodeje telefonů odstartovaly již dnes, pokud si v nich telefon objednáte, dostanete jej o osm dní dříve oproti normálnímu prodeji, který začíná 28. dubna. Doporučené ceny pro Česko jsou 21 999 korun za Galaxy S8 a 24 999 korun za Galaxy S8+.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram