​Insta360 Air: 360° fotky i videa nejen z mobilu

Čínská společnosti Insta360 ukázala zajímavou kameru/foťák, kterou můžete připevnit k chytrému telefonu nebo připojit k počítači. A potom už můžete natáčet videa, fotit nebo "skypovat" v tři sta šedesáti stupních.

Virtuální realita se stává čím dál tím zajímavějším fenoménem. Není určená jen ke hraní počítačových her, ale určitý ohlas má i ve fotografickém světě. Už i slavné fotobanky vytvářejí fotky v 360° záběru, nemluvě o tom, že se velmi podobným způsobem snímají ulice do mapových podkladů pro „Street view“. Ale zatímco cesta ke zobrazení 360° obsahu je jednoduchá – stačí koupit jednoduché brýle na telefon jakoje Google Cardboard, pro záznam je potřeba drahé zařízení.

Řešením může být třeba Samsung Gear 360 nebo právě zařízení Insta360 Air, která právě dorazila i na český trh. Jedná se o malý fotoaparát, který lze přes micro USB, nebo USB-C připojit k počítači či k telefonu. Bohužel se musíte rozhodnout už před koupí, který ze dvou uvedených modelů chcete, žádný adaptér z jedné na druhou není. Když už jsme u verzí, můžete si kameru objednat v černé, stříbřité bílé, zlaté či růžové barvě.



Po nasazení na smartphone si musíte stáhnout příslušnou aplikaci (Insta360 Air, Insta360 Player). Ta umožní nahrávat videa a pořizovat fotky v 360° úhlu záběru. Po připojení k počítači zase poslouží jako 360° webkamera.

Pokud již třeba vyfotíte fotku, můžete ji zobrazit i na klasickém plochém monitoru, ale preferované řešení bude si na hlavu nasadit brýle pro virtuální realitu a v ní se fotkou nechat obklopit. 



A teď k technickým specifikacím. Kamera má dvě čočky, oba objektivy jsou typu rybího oka, aby mohly pokrýt scénu každá v 180° záběru, které se posléze spojí do jediného. Ten má rozlišení 3008×1504 px pro fotky, videa mají maximálně 2560×1280 px při 30 snímcích za vteřinu. Minimální hodnoty clony jsou f/2.4 a ohnisko oficiální údaje neuvádění.

Insta360 Air s tvarem koule má průměr 37,6 mm a váží pouhých 26,5 gramu. Výrobce zatím deklarovat podporu pouze pro android telefony. Jak to bude s podporou pro telefony od Applu je otázka, jelikož pro ně představil model Insta 360 Nano. Insta360 Air už je naskladněn na českých obchodech za cenu přesahující 4000 Kč včetně daně.

Insta360 AIR USB-C Black lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram