Dálkové spouště II.

V druhém dílu seriálu dálkové samospouště se tentokrát seznámíme se speciálními dálkovými spouštěmi a bezdrátovými ovladači.

Speciální spouště

speciální spoušť

Pro fotoaparáty, které nejsou vybaveny žádnou přípojkou pro externí spoušť, existuje rovněž řešení. Není sice právě elegantní, ale svůj účel bezpochyby splňuje. Tělo fotoaparátu se v místě spouště „omotá“ páskou se suchým zipem, která má na sobě upevněnou objímku se závitem pro klasickou drátěnou spoušť. Po našroubování drátěné spouště kolíček na jejím konci při stisknutí mačká na tlačítko spouště fotoaparátu, čímž se dosáhne kýženého výsledku. Nevypadá to moc hezky, ale u fotoaparátů bez přípojky je to jediná možnost (samozřejmě kromě zdlouhavého použití samospouště), jak přístroj nerozhýbat. Nakonec ještě jeden zvláštní typ spouště – spoušť pneumatická. Jedná se o plastovou hadičku, která má na jednom konci gumový balónek a na druhém konci píst s koncovkou, jako klasická drátěná spoušť. Hodí se hlavně při práci v ateliéru, kde umožňuje díky pneumatickému ovládání měkké spuštění fotoaparátu na větší vzdálenost (cca 10 m).

Bezdrátové dálkové ovladače

Další skupinu tvoří bezdrátové dálkové ovladače. Pracují většinou na principu světelného, rádiového, nebo (výjimečně) zvukového impulsu. Oproti drátěným a kabelovým spouštím nabízejí možnost práce na větší vzdálenost, automatické spuštění fotoaparátu pomocí světelné závory a některé typy i synchronní ovládání více fotoaparátů.

bezdrátový ovladač

Nejjednodušší typy jsou zhotovovány jako příslušenství ke kompaktním fotoaparátům (a některým zrcadlovkám), kde slouží jako jednoduchá náhražka drátěné spouště (eventuelně i samospouště). Jsou tvořeny pouzdrem obsahujícím baterii, spínač, elektrický obvod a vysílací infračervenou diodu. Přijímací dioda je napevno vestavěna ve fotoaparátu. Jejich dosah se obvykle pohybuje od cca 5 do 10m. Povede-li se nasměrovat vysílač přímo na čidlo přijímače, může se dosah výrazně zvýšit. Typickým příkladem je spoušť RC-1 firmy Canon pro zrcadlovky EOS, nebo spoušť RC-200 od firmy Olympus, sloužící k ovládání přístrojů řady MJU. Ceny těchto spouští se pohybují cca do 1000 Kč.

Složitější typy dálkových ovladačů představují kombinovaná zařízení, skládající se z odděleného vysílače a přijímače. Levnější modely mají poměrně malý dosah (5 až 10 m), lepší až 100 m. Exponovat je u nich možné po jednotlivých snímcích, nebo v sériích. Hlavním rozdílem oproti jednodušším typům je funkce světelné závory – ke spuštění fotoaparátu dojde automaticky při přerušení infračerveného paprsku mezi přijímačem a vysílačem. Využití může být různé – fotografie zvířat, bezpečnostní fotografie, fotografie rychle se pohybujících předmětů apod. Není to ale tak jednoduché, někdy je třeba trochu experimentovat – zvláště malé objekty nejsou při větší vzdálenosti mezi vysílačem a přijímačem rozlišitelné. Dalším problémem je zde mechanické zpoždění fotoaparátu. Pokud je třeba zachytit rychle se pohybující předmět (např. vodní kapku), je nutné umístit vysílač i přijímač kousek vedle fotoaparátu (ve směru, ze kterého se bude předmět dostávat do záběru), aby k sepnutí došlo s takovým předstihem, že při otevření závěrky bude fotografovaný objekt uvnitř úhlu záběru objektivu. Ceny těchto ovladačů se pohybují od cca 6000 do 15000 Kč. Jako typické představitele lze uvést výrobky firmy Nikon – jednodušší ML-3 s dosahem cca 8m a dražší ML-2 s dosahem cca 100m. Oba přístroje jsou vícekanálové – mohou tedy synchronně ovládat více fotoaparátů (samozřejmě za předpokladu, že každý ovládaný fotoaparát je vybaven odpovídajícím přijímačem).

dálkový ovladač

Ojediněle používanou skupinu tvoří rádiem řízené přístroje. Tvoří je vkv vysílače a přijímače, které lze snadno použít i na vzdálenosti stovek metrů. Kromě toho, že mají větší dosah, nepotřebují při práci vizuální kontakt mezi přijímačem a vysílačem. Dodává je např. firma Quantum v ceně cca 17000 Kč.

Výjimečně se vyskytují přístroje ovládané zvukovým impulsem. Jednotky, které jsou vybaveny bleskovým synchrokonektorem (resp. sáňkami se středovým kontaktem) po propojení s fotoaparátem umožní synchronně odpálit blesk nebo druhý fotoaparát.

Toto je hrubé rozdělení a popis dálkových spouští – zcela jistě v něm nejsou plně zahrnuty všechny možnosti, ale myslím, že pro vytvoření základní orientace postačí.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram