Dálkové spouště I.

Dálkové spouště mohou být významným pomocníkem každého fotografa. V prvním dílu seriálu o dálkových samospouštích se budeme věnovat vysvětlení obecné problematiky dálkových spouští a představení drátěných, kabelových a infračervených spouští.

Většina z nás přinejmenším jednu z těchto spouští občas využije. Protože se však nejedná o žádné bombastické téma, informace o nich se v tisku příliš neobjevují. Tento článek vznikl proto, aby podal informaci především začátečníkům a pomohl jim zorientovat se v nabídce.

Drátěné a kabelové spouště

Drátěné a kabelové spouště mají jako základní funkci zamezení rozhýbání fotoaparátu vibracemi způsobenými chvěním ruky při stisku spouště u dlouhých expozic, při zhotovování reprodukcí, makrofotografii apod. také umožňují pohodlnější práci.

Nejprve bych zmínil drátěné a kabelové spouště. Většina mechanických a některé elektrické fotoaparáty jsou vybaveny přípojkou na drátěnou spoušť. Přípojka pro upevnění mechanické drátěné spouště je tvořena otvorem s kónickým závitem, umístěným obvykle uprostřed tlačítka spouště fotoaparátu.

drátěná spoušť

Drátěná spoušť ve své nejklasičtější podobě není nic jiného než bovden, který má na jednom konci kolíček mačkající na mechanismus spouště, a na druhém konci tlačítko (lepší spouště jsou vybavené možností aretace ve stisknuté poloze). Výběr drátěných spouští je velký, rada pro pořízení následující: Spoušť kupte raději delší, s měkčím bovdenem a možností aretace. Krátké, špatně ohybné a ztuha jdoucí spouště mohou paradoxně způsobit to, čemu se chceme vyhnout – rozhýbání fotoaparátu.

/Pro všechny fotoaparáty, které jsou vybaveny závitem pro drátěnou spoušť a nemají vestavěnou samospoušť existuje dlouhá léta vyráběná pomůcka – samospoušť s hodinovým strojkem, která se našroubuje do závitu pro drátěnou spoušť. Vyrábí ji např. firma HAMA/.

Elektrické kabelové spouště

Novější fotoaparáty využívají především elektrické kabelové spouště. V případě elektrických kabelových spouští není umístění příslušného konektoru nikterak vymezené – skoro každý fotoaparát má konektor v jiném místě.

Spouště kabelové mají obdobnou funkci jako spouště drátěné. Připojují se do několika (obvykle dvou nebo tří, případně více) pinového konektoru, a jsou v základní výbavě tvořeny kablíkem, který má na jednom konci protikus konektoru na fotoaparátu a na druhém konci tlačítko. Standardní kabelová spoušť se chová stejně jako spoušť na fotoaparátu – při stisku do poloviny dojde k aktivaci expozimetru (a event. ostření), při stisku až na doraz dojde ke spuštění závěrky. Přesto, že konstrukce takovéto spouště je velmi jednoduchá, jejich ceny nejsou malé (pohybují se v rozmezí cca 1000 – 3000 Kč), náhradní výrobci prakticky neexistují, a tak se mnoho lidí snaží vytvořit si za ně nějakou náhradu. Musím přiznat, že nejsem příliš velkým příznivcem těchto pokusů – přinejmenším u fotoaparátů za několik desítek tisíc se cena spouště zase tolik neprojeví. Nicméně, pro některé speciální práce se může hodit spoušť vyrobená přesně podle našich požadavků. Většina kabelových spouští je řešena obdobným způsobem. Je-li spoušť dvoupolohová a má dvoupinový konektor (resp. mono jack), je první poloha většinou tvořena sepnutím okruhu s napětím sníženým pomocí odporů nebo diod, ve druhé poloze jsou pak tyto diody nebo odpory přemůstkovány (obvod je tedy plně zkratován). U třípinových konektorů (resp. konektorů stereo jack) je spínání jednotlivých poloh řešeno jednoduše postupným zkratováním vodičů. Složitější spouště mohou být vybaveny dalšími elektronickými obvody zajišťujícími např. intervalový spínač nebo časování dlouhých expozic v nastavení „B“.

kabelová spoušť

Na internetu lze nalézt různá „podomácku“ vyráběná zapojení pro nejrůznější typy konektorů, lze nalézt i schemata zapojení složitějších vícepinových konektorů (např. 10-pinové konektory Nikon). Celkově lze tedy při troše šikovnosti a opatrnosti (větší opatrnosti je třeba u nejnovějších přístrojů vybavených CMOS obvody) poměrně snadno sestrojit vcelku libovolnou dálkovou spoušť.

V dalším díle seriálu dálkové spouště se dočtete o speciálních samospouštích a bezdrátových dálkových ovladačích.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram