• Rozhovor: NOVÁ BEZZRCADLOVKA NIKON Z7 V PRAXI

    V dnešním dvojrozhovoru nám fotograf Petr Jan Juračka, ambassador Nikonu a školitel Nikonu Michael Jurák odpovídá na praktické otázky, jelikož oba Nikon Z7 provětrali a hodně si s ním zafotili. Psát o technických parametrech nových bezzrcadlovek a o tom, jaké jsou v praxi, je velký rozdíl. 

     1
  • Fotografka ALŽBĚTA JUNGROVÁ: Dokumentární fotografie

    Fotografka Alžběta Jungrová dokumentovala s fotoaparátem ta nejděsivější místa naší planety, získala několik ocenění Czech Press Photo nebo UNHCR. V současné můžeme její fotografie vidět hojně v časopisech, živí se komerční fotografií a hlavně si užívá tvůrčí svobody volné tvorby. O její tvorbě a fotografiích více v rozhovoru.

     0
  • ​MONITORY EIZO a kalibrace s tiskárnou

    Antonín Charvát, generální manažer značky Eizo pro Českou Republiku, velmi často školí fotografy. Pokrok v technologiích je prý velmi rychlý. Před pěti lety mu žáci kladli často otázku: Na co si mám pořizovat monitor Eizo, který má velký barevný rozsah, když tiskárna má barevný rozsah menší a není tedy někdy schopna zobrazit barvy tak, jak je můžeme vidět na monitoru? Odpověď a další informace ohledně kalibrace monitoru a tiskárny už ve velmi zajímavém rozhovoru.

     0
  • Výstava Dima Zverev "Moskva a Moskvané"

    Ode dneška až do 12. srpna můžete shlédnout v Praze výstavu předního ruského fotografa Dimy Zvereva: Moskva a Moskvané. Dimova tvorba je charakteristická citlivou kompozicí a dokonalou souhrou světla a stínů. Na vystavených fotografiích Dima zachycuje běžné obyvatele Moskvy na charakteristickém tamním pozadí architektury města, vše v klasické černobílé formě na 80ti velkoformátových snímcích.

     0
  • ​Linda Radostová - Stylistka

    Obdivujete fotografie v módních časopisech, které jsou vyšperkované do posledního detailu a chcete mít také takové? Za perfektními snímky, kde vše dokonale ladí, se skrývají většinou stylisté. Právě stylista může vašim snímkům dodat rozměr, jaký na vašich snímcích chybí. Mnoho fotografů, kteří jsou úspěšní ve světových soutěžích, si do týmu pozvalo právě stylistu. Styling, lokace, modelka, líčení, oblečení, účes, to vše vám musí hrát do karet. I když se fotografováním neživíte, vaše fotografie mohou být zase o level výše a můžete dosáhnout na zajímavé ceny ve fotosoutěžích. Více již v rozhovoru se stylistkou Lindou Radostovou, která dokonce prozradila několik úžasných lokalit, kde se dá skvěle fotografovat.

     0
  • Mária Švarbová - úspěšná slovenská fotografka

    Mária Švarbová je mladá a talentovaná slovenská fotografka, která udělala díru do světa díky svým snímkům ze Slovenských plováren. Podařilo se jí něco, co se v dnešním světě plném fotografů a fotografií podaří jen málokomu. Našla neotřelé téma, kterého se ujala s velkou precizností a vytvořila tím dílo vystavované v Miami, New Yorku a jiných světových destinacích. Do žil fotografie vlila novou krev a vsadila na správnou kartu. Více už v rozhovoru. 

     3
  • Alice Bochňáková: Podvodní fotografie

    Jak pořídit snímky v nevšedním prostředí nám přiblíží profesionální fotografka Alice Bochňáková, držitelka ocenění QEP, která se specializuje na podvodní fotografování. Jak to, že má fotografie plné emocí? Používá montáž? Kolik fotografií vznikne při takto náročné disciplíně? Zeptal jsem se také, jak vznikla pod vodou její série fotografií, kde inspirací byl film Bitva u Thermopyl. Více v rozhovoru.

     2
  • Robert Vano – barevná fotografie část 1.

    Robert Vano se ve své vlastní tvorbě věnuje především černobílé fotografii. Barevné fotky prý nemá rád už od svého mládí. Je zde ovšem jedna výjimka a tou jsou fotografie kolorované. Jak vlastně vypadaly začátky barevné fotografie? Zkoušel někdy Robert kolorovat své fotky? A jak to dopadlo? Robert Vano právě dnes slaví významné jubileum. Dnes 5.5. ve 14hodin můžete shlédnout na ČT2  film "Robert Vano - Příběh člověka", stojí za to. Roberte, přejeme ti tady na Fotoaparát.cz hodně životní energie, kterou umíš tak dobře rozdávat...

     1
  • Fotografie týdne za 1. kvartál 2018 z naší FotoGalerie

    Tradičně se formou článku vracíme k Fotografiím týdne za uplynulé čtvrtletí - první kvartál 2018. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů, zda nám ke svým fotografiím řeknou několik slov.

    Podle úspěšnosti na Facebooku jsme vybrali také 3 nejlepší fotografie měsíce.

    Galerii fotek a informace ze zákulisí jednotlivých snímků naleznete v článku.

     0
  • Rozhovor: O kvalitách fotopříslušenství a stativů ProMediaGear

    Do České republiky a na Slovensko oficiálně míří stativy a příslušenství ProMediaGear, které sází na maximální kvalitu. V tomto rozhovoru značku představí její distributor Peter Novota za společnost NGPro.

     2