Rozhovor: NOVÁ BEZZRCADLOVKA NIKON Z7 V PRAXI

V dnešním dvojrozhovoru nám fotograf Petr Jan Juračka, ambassador Nikonu a školitel Nikonu Michael Jurák odpovídá na praktické otázky, jelikož oba Nikon Z7 provětrali a hodně si s ním zafotili. Psát o technických parametrech nových bezzrcadlovek a o tom, jaké jsou v praxi, je velký rozdíl. 

Rozhovor 1: Michael Jurák

Michaelem Jurákem se můžete potkat na různých fotografických akcích jako FotoExpo nebo Setkání fotografů, kde je k nalezení u stánku Nikonu. A není tam náhodou. Je jedním z nejpovolanějších lidí, kteří radí ohledně fototechniky. Pádným důvodem je i fakt, že se seznamuje s produkty Nikonu ještě před tím, než jsou vůbec uvedeny na trh. Měl i možnost pořádně fotit s novou bezzrcadlovkou Z7 a novými objektivy. Proto jsme na něj směřovali naše otázky, které jsou spíše praktického rázu. V samostatném článku si můžete přečíst technické specifikace obou bezzrcadlovek. A nyní k samotnému rozhovoru.

Nikon se už před představením chlubil výbornou ergonomií nových bezzrcadlovek, je tedy ovládání opravdu špičkové?

Rozhodně ano. Jeden z prvních dojmů, když vezmete Z7 a Z6 do ruky, je bezpečné držení a ovládací prvky na těch správných místech. Prostě, máte v rukou Nikon. Pevný, solidní, přesný – tak bych to pojmenoval.

Tipnu si, že jednou z věcí, která vás na bezzrcadlovkách hned upoutala, je hledáček. Poznáte rozdíl mezi tímto elektronickým a optickým? 

Samozřejmě, že poznám. Ale musím říct, že obrovské rozlišení, jemné barevné přechody a rychlost převzorkování vedou k příjemnému, přirozenému pocitu. A to nemluvím o výhodách, které optické hledáčky mít nemohou, jako je zobrazení náhledu expozice, focus peaking apod.

Hledáček je jedním z hlavních rozdílů oproti zrcadlovkám, našel byste ještě další zásadní rozdíly, které se projeví v praxi? (Nepočítejme nový bajonet, na který přijde řeč později.)

Nejnápadnější je samozřejmě velikost těla. Je to štíhlý, lehký, ale výkonný fotoaparát. Dále je tu perfektní stavový LCD s převrácenou barevností. Další rozdíly jsou pak ve funkcích – např. rychlost a plynulost autofokusu při videu. A také jsou nemalé rozdíly uvnitř přístroje – např. mechanická redukce vibrací pohybem snímače s účinností až 5EV.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Myslíte si, že Nikon učinil dobře, když zachoval velmi podobné menu, podobné prvky ovládání…

Pro naše zákazníky je tato kontinuita velmi důležitá. Většina budoucích majitelů Z fotoaparátů jistě budou Nikoňáci a ti ocení menu, které znají a přehledné, logické rozložení ovládacích prvků.

A myslíte si, že Nikon učinil dobře, i když přenesl většinu prvků z Live view do ostření na nových bezzrcadlovkách? Někteří novináři si stěžují, že ovládání má mouchy, protože se příliš podobá starému ovládání v Live view, které ale nebylo zamýšleno jako hlavní a jediné ostření.

Testoval jsem Z7 se třemi objektivy na letošní Barum Czech Rally Zlín, na noční městské RZ – náročná práce i pro vlajkovou loď zrcadlovek Nikon D5. Zadal jsem požadovaný režim, tady AF-C, vybral velikost ostřícího pole (zde tzv. wide, závodní auta nejsou tak malý objekt) a fotografoval – nic složitého.

Výsledky byly perfektní a procento neostrých snímků, i při sériovém snímání, minimální. Takže pro mě ovládání intuitivní a výsledky nad očekávání. AF považuji za silné místo systému.

Když už jsme u ostření, dokážete říct, jestli bezzrcadlovky Nikon ostří rychleji než zrcadlovky?

Subjektivně se mi ostření zdálo stejně rychlé jako u D3, D5 – stroje, se kterými toto sportovní odvětví běžně fotím. Takže rozhodně rychleji než běžné zrcadlovky Nikon.

Nikon zde uvedl nový hybridní systém ostření, který kombinuje ostření postavené na detekci kontrastu i fáze. Jak tento systém funguje v praxi a co dělá, když objektiv trpí na back- nebo front-focus?

V zrcadlovkách je složitý mechanismus pro ostření – sekundární zrcadlo, AF modul ve spodní části zrcadlové šachty. To vše trpí otřesy při pohybu zrcadla a je někdy nutno seřídit. Nový ostřící systém je velmi přesný a citlivý (pracuje od –4EV). Pracuje přímo v rovině snímače. S ostřením pomocí bodů přímo na obrazovém snímači se tyto problémy (front focus/back focus) eliminují.

Je možné, že za některými nedokonalostmi a nedoladěnostmi stojí zatím nehotový firmware?

Zatím máme k dispozici jen předprodukční kusy, opravdu si nedovolím spekulovat, jak se budou lišit od produkčních přístrojů. Navíc práce na fotoaparátech určitě nekončí oznámením ani uvedením přístrojů na trh. Teď máme cca měsíc do startu prodeje.

Myslíte, že hodnoty výdrže baterie budou šlapat na paty zrcadlovkám?

Při prvním poctivém testu jsem udělal 761 snímků a Filip (druhý školitel Nikonu, který bezzrcadlovky také testoval – pozn. red.) dokonce více než tisíc – to je nejen dobré, ale i srovnatelné s D500 a D850, které běžně používáme.

A když srovnáte bezzrcadlovky a zrcadlovky od Nikonu jako nástroje fotografa, myslíte, že bezzrcadlovky se zrcadlovkám vyrovnají, nebo je dokonce předčí?

Je možné, že bezzrcadlovky osloví nové zákazníky, pro které to bude jasný důvod. Pro mě osobně se toho zase tolik nemění. Věřím, že nejdůležitější je oko a hlava, fotoaparát je nástroj, který mi pomáhá zachytit můj pohled na svět. Takže pro mě jsou to naprosto rovnocené přístroje.

Když už jsme u srovnání se zrcadlovkami – u obou nových foťáků chybí druhý slot na paměťovou kartu, proč si myslíte, že se Nikon rozhodl takto?

Myslím, že hlavní funkce druhé karty je zálohování dat (snímků). U SD karet se jedná o naprosto logickou věc. Mechanicky poničené SD karty zná dobře každý fotograf. XQD karty jsou nejbezpečnější a nejodolnější karty na trhu – zálohu dat jednoduše nebudete potřebovat. Nikon je již dostatečně odzkoušel tzv. na bojišti, a to v modelech D4, D5, D500, D850.

Bude možné díky vylepšenému bezdrátovému systému zálohovat fotky takovým způsobem, aby fotografům absence druhého paměťového slotu nevadila? Například přes SnapBridge v plné JPEG (nebo dokonce RAW) kvalitě do telefonu, případně se mluví i o bezdrátovém propojení s počítačem a automatickém zálohování na disk. Pokud to je reálné, jak by to probíhalo?

Přístroj bude možné, pomocí nové aplikace Snap Bridge, spárovat nejen s tabletem nebo mobilním telefonem, ale i stolním počítačem nebo notebookem. Jak přesně to bude probíhat, zjistíme po uvedení ostrých kusů a spuštění nové aplikace. Pro profesionální přenos souborů počítá Nikon také s kompatibilitou s velkým síťovým rozhraním řady WT7.

Málo se mluví o tom, že výstup z čipu Nikonu Z7 by měl být stejně, ne-li více kvalitní než u Nikonu D850. Co na to vy – jako uživatel D850 – říkáte?

Přesně tak to je, obrazová kvalita je výborná a s novými objektivy (50/1,8S) lepší než u D850 s běžnými objektivy. Možná je to tím, že ještě nemám Nikkor 105mm f/1,4E… (úsměv – Michael naráží na naše stále se táhnoucí diskuze o tom, že je tento objektiv jeden z nejlepších portrétních objektivů – pozn. red.)

Dovolím si k tomu jednu technickou otázku – jak kvalitu fotek ovlivňuje nový procesor EXPEED 6? A v čem je lepší než jeho předchůdce?

Procesor je zásadní zejména pro rychlé zpracování obrovských porcí dat, takže jeho přínos je vidět např. v odstupu signál šum, rychlosti sériového snímání, aplikace funkcí jako Active D-lighting.

A nyní zcela netechnickou otázku – jak se s novou bezzrcadlovkou­ fotí?

Příjemný, rychlý, lehký, kompaktní fotoaparát, zejména s pevnými skly řady Z. Takže výborně. Určitě ho zařadím do své výbavy.

Jakým fotografům byste nové bezzrcadlovky doporučil?

Každému, ať už je to začátečník, nadšený amatér nebo profík. Možnost rychlého náhledu expozice už před focením je pro začátečníka perfektní nástroj, profesionál využije focus peaking při manuálním ostření a nadšený amatér zase nové kreativní profily Picture Control. Videotvůrci jistě ocení 4K rozlišení, TimeCode a N-log.

Už jste měl možnost si osahat nové objektivy řady „S“ – co na ně říkáte?

Měl jsem možnost vyzkoušet 35mm f/1,8 S, 24–70mm f/4 S a hlavně 50mm f/1,8 S, která mě naprosto dostala. Učarovala mi jemným bokehem a prostorovým podáním, které se podobá středoformátovým kamerám. 24–70mm je pohodový, lehký objektiv, takový všeuměl, univerzál. 35mm je ideální na tolik oblíbené street foto. Minimální barevné vady, špičkový výkon v protisvětle, ostrá kresba. Co víc si přát?

Adaptér FTZ by měl zajistit bezproblémovou spolupráci s objektivy pro bajonet Nikon F. Jak to funguje v praxi a jak v praxi spolupracují stabilizace obrazu v objektivu a v bezzrcadlovce?

Dle vlastní zkušenosti vše funguje na jedničku. Testoval jsem s Nikkorem AF-S 70–200mm f/2,8G – stabilizace, rychlost i přesnost ostření, optická kvalita všechno perfektní. Při nasazení objektivu s F-bajonetem bez optické redukce vibrací, funguje ten mechanický v těle Z7. Při nasazení objektivu se zapnutou optickou VR, funguje systém tak, že zvolí nejlepší možnou variantu redukce vibrací.

Poslední otázka bude trošku filosofičtějšího rázu a spíše na zamyšlení – Nikon představil zcela nový bajonet „Z“, který má extrémně velký průměr 55 mm a umožňuje do budoucna vyrobit objektivy se světelností f/0.95 jako třeba Noct 58mm f/0.95. Co si o novém bajonetu myslíte a jakou máte vizi ohledně jeho využití v budoucnu?

Nabídka nových objektivů se bude rychle rozšiřovat, očekávám např. objektivy se světelnost f/1,2 nebo tzv. pancake objektivy, zoomy s f/2,8 atd. Slibuji si hlavně nové optické konstrukce s většími členy a členy blíže bajonetu, což přinese perfektní obrazové vlastnosti s minimem optických vad. 

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Rozhovor 2: Petr Jan Juračka

Dále jsme pár otázek položili Nikon ambasadorovi a výbornému fotografovi makra  Petrovi Janu Juračkovi, který si dražší z obou foťáků osahal přímo v Tokiu na akci Nikonu a potom se Z7 strávil několik hodin focením v terénu.

Jaké jsou vaše praktické zkušenosti s novými bezzrcadlovkami?

Stroje jsme měli možnost si v Tokiu vyzkoušet během cca tříhodinové seance ve venue a potom jsme je měli u sebe během celodenního výletu po městě. Udělal jsem tedy se Z7 zhruba tisíc fotografií a co mě překvapilo nejvíce, byla výdrž baterie. Na internetu se všude psalo o 300 snímcích na jedno nabití, ale je to nesmysl. Uf! Po té tisícovce jsem měl stále třetinu kapacity k dispozici, a to jsem fotky prohlížel a mazal na displeji, posílal si je přes SnapBridge do telefonu a hodně jsem fotil přes živý náhled na displeji. Někteří kolegové udělali fotek o něco málo méně, někteří více, ale obecně jsme se všichni shodli, že je výdrž akumulátoru de facto stejná, jako na DSLR při podobném systému práce.

Hodně lidí nejen u nás, ale i ve světě diskutuje jako problém jeden slot na kartu. Za mě osobně to problém není, nejsem totiž na svých výpravách zvyklý zálohovat rovnou v těle, nemám s sebou totiž nikdy tolik karet a vzhledem k tomu, že používám osvědčené značky a dobře se k nim chovám, nikdy mě ještě žádná nezklamala. Ale musím uznat, že karet si hledím opravdu hodně. Kolikrát si říkám, co by za to má žena dala, kdybych k ní měl podobný přístup… Volba jednoho slotu je pak jasná. Ne ani tak kvůli monogamii… ale kvůli tomu, že se Nikon hodně odvážně pustil ke konceptu XQD. Pro nás Nikonáře je to již známý formát karty, který se užívá ve vlajkových lodích značky, ale také v APS-C zrcadlovkách. Jistou nevýhodou karet XQD je menší sortiment na trhu a samozřejmě vyšší cena. Výhodou naopak spolehlivost a rychlost. Tak jako tak, rozhodnutí je to jistě dost odvážné a trochu kontroverzní, až čas ukáže, zda-li bylo správné. Ale já věřím, že ano.

Co je na Z7 absolutní a skvělé, je pak vynikající dynamický rozsah čipu. Nechápu jej, za mě se jedná o nejdůležitější faktor hrající ve prospěch nového systému! Co naopak vnímám jako problém, je fakt, že budou zpočátku na trhu k dispozici pouhá tři nativní skla, byť skvělá. Uklidňuje mě ale nový adaptér FTZ, který umí spolupracovat prakticky bezchybně a bez ztráty kvality (tedy mj. bez optického členu) se stovkami současných objektivů Nikon. Vyzkoušel jsem jej poměrně zostra, a to na Focus Shift funkci, kterou doposud oplývala pouze D850. S nasazeným objektivem Nikon 105/2.8 fungoval FTZ bezchybně a upřímně se těším, až zmizím se Z7, FTZ a s makrobjektivy někde v pralese…

Jaké rozdíly vnímáte mezi zrcadlovkami a bezzrcadlovkami Nikon? Jak rychle jste si zvykli na nový systém?

První, co mě překvapilo, byly rozměry nového Z. Není to malá hračka, ale je stále o poznání menší než klasické současné DX DSLR od Nikonu. Podle mě je to výhoda oproti konkurenci produkující spíše menší systémy, protože je tak u řady Z dostatek místa na grip a dobře se to drží. Na druhou stranu, váha těla ani skel není oproti D500 natolik nižší, jak by člověk čekal.

Přechod na systém je okamžitý. Naštěstí řada Z používá prakticky identický software jako všechny současné zrcadlovky Nikon kromě řady D5XXX, takže jsem si vše našel ihned. To mě potěšilo.

Najdou si nové bezzrcadlovky místo ve vaší fotovýbavě? Pokud ano, bude to Z6, nebo Z7 a proč jste se tak rozhodl?

Samozřejmě! Ono, váhový rozdíl Z7 není např. proti D500 tak výrazný, ale proti D850 už tam rozdíl je značný. Čip Z7 je pak lepší než na D850, takže je to pro mě způsob, jak se dostat např. do hor s tou nejlepší současnou obrazovou kvalitou. Za mě je tedy Z7 jasnou volbou. Z6 mě ovšem láká také – bude-li v podmínkách zhoršeného osvětlení skutečně o tolik lepší než Z7, která je už sama o sobě vynikající, bude to možná pro mě ještě silný argument ke změně. Faktem ale je, že Z6 ještě nikdo pořádně testoval, tak nepředbíhejme. :-)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Pokud si chcete novou bezzrcadlovku Nikon Z7 vyzkoušet v praxi i vy, budete mít spoustu možností:

Datum Den Místo Město
27.9.2018 čt Centrum Fotoškoda Praha
27.9.2018 čt Megapixel Praha
1.10.2018 po Fotolab Ostrava, OC Nová Karolina
2.10.2018 út Alza Praha
3.10.2018 st Fotolab Hradec Králové
3.10.2018 st ProLaika Bratislava
4.10.2018 čt Antikfoto Brno
4.10.2018 čt AQT Bratislava
9.10.2018 út Megapixel Brno
11.10.2018 čt Alza Bratislava
15.10.2018 po Megapixel Ostrava
16.10.2018 út Fotolab České Budějovice
29.10.2018 po Fotovideoshop (Bulk) Bánská Bystrica
30.10.2018 út Foto kino palčo Kežmarok
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram