• Rozhovor: O monitorech EIZO s Antonínem Charvátem

    Když se řekne kvalitní fotografický monitor, většině amatérských i profesionálních fotografů se vybaví značka Eizo. Je totiž takové Ferrari mezi monitory. Proč tomu tak je? To a mnohem více o monitorech Eizo prozradí v obsáhlém rozhovoru generální manažer Eizo pro Českou Republiku Antonín Charvát. 

     3
  • Robert Vano: Fashion fotografie v praxi 2. díl

    Jako kadeřník pro módní focení se často dotýkal slavných lidí. Kadeřník podle něj dokáže navázat díky dotekům mnohem užší kontakt s lidmi než fotograf. Jeho původní profese kadeřníka mu pomohla bořit bariéry. Ovšem mezi slavnými lidmi si nikdy nehledal přátele, nemá čas se kamarádit. Kdy by fotil, rámoval, paspartoval? A jak takové módní focení vlastně probíhá?

     0
  • ​Stanislav Pokorný - Asociace profesionálních fotografů

    Stanislav Pokorný stál u zrodu Asociace profesionálních fotografů České republiky, kde na předsednickém křesle strávil přes 15 let. Členem APF se může stát každý, kdo jen trochu chce. Jak se do ní dostat? Jaké jsou podmínky? Jaké členství nese výhody?

     0
  • Robert Vano: Moje cesta k fashion fotografii

    Začíná to odhodláním k emigraci, mytím špinavého nádobí v restauracích, studiem oboru kadeřník, česáním vlasů dámám s brilianty na krku. Pokračuje to česáním a líčením modelek pro fashion focení, vařením kávy, držením reflektoru, mytím záchodů. Robert se stává asistentem dnes již legendárního fotografa Horst P. Horsta, který fotil slavné osobnosti Hollywoodu. Jako jediný asistent si stále držel svou stálou pozici, svou vytrvalostí, pílí a houževnatostí se jakožto módní fotograf dostal na samou špičku a splnil si svůj sen.

     5
  • ​Zoner Photo Studio X

    Úprava snímků je pro fotografa naprosto klíčová. Po zakoupení fotoaparátu je na řadě software pro další práci s vašimi fotografiemi. Věděli jste, že Zoner Photo Studio má 10 milionů spokojených uživatelů po celém světě? Kdo vlastně za touto firmou stojí? Proč softwarové firmy začaly své programy pronajímat za roční či měsíční poplatek? Jaký to má vliv na kvalitu softwaru a jaké to má výhody pro vás? To vše a mnohem více vám v zajímavém rozhovoru představí Jolana Rumanová, PR manažerka Zoner Photo Studia.

     2
  • Garik Avanesian: Charakter versus fotografie

    Garik má tak vytrénované fotografické oko a prostředí fotografie zná tak dobře, že z vašich snímků dokáže odhadnout, jaký jste člověk. Jestli jste introvert, extrovert, kliďas, či pruďas. Co vše o vás vaše fotografie prozradí? Garik Avanesian je původem Armén, díky snímkům přináší svědectví o bídném životě lidí ve východních zemích. Jaký je život v Arménii? O tom už v rozhovoru.

     0
  • S Květou Filipi o nabídce knih Zoner Press

    Vydavatelství Zoner Press se na svém počátku zabývalo především vydáváním počítačové literatury. Později své postavení na českém knižním trhu Zoner Press upevnilo fotografickými publikacemi, které jsou nyní jeho nosným pilířem. S paní Květou Filipi ze Zoner Press jsem si povídala o tom, jaké publikace by neměly chybět v knihovně začínajících či pokročilých fotografů. A mimo jiné jsem se dozvěděla, že prodej papírových knih stále stoupá. E-knihy u nás žádný velký boom prý nezaznamenaly. Více již v rozhovoru.

     0
  • Fotografie týdne za 3. kvartál 2017 z naší FotoGalerie

    Tradičně se formou článku vracíme k Fotografiím týdne za uplynulé čtvrtletí - třetí kvartál 2017. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů, zda nám ke svým fotografiím řeknou několik slov.

    Podle úspěšnosti na Facebooku jsme vybrali také 3 nejlepší fotografie měsíce.

    Galerii fotek a informace ze zákulisí jednotlivých snímků naleznete v článku.

     0
  • Jaroslav Dobiáš - Analogová fotografie

    Jaroslav Dobiáš fotografuje výhradně na analog. Má rád proces zrodu fotografie, který má pevně ve svých rukou. Mnoho věcí se naučil úplně sám, metodou pokus-omyl. Stát při zrodu své vlastní fotografie, od počátku až do konce, váš vztah s fotografií prohlubuje. Při fotografování musíte více přemýšlet a nemáte k dispozici náhled na displeji fotoaparátu. Také musíte porozumět expozičním zákonitostem, které ovšem Jaroslav velice rád porušuje a vytváří si tím vlastní autorský rukopis. Více už v rozhovoru se zajímavým amatérským fotografem, jehož fotografie obdivuje i sám mistr Robert Vano. 

  • Garik Avanesian - FOTOGRAF LIDSKÝCH OSUDŮ

    Garik Avanesian má arménskou krev a arménské kořeny, žije ovšem už dlouhá léta v Čechách a cítí se tu doma. Fotografuje především lidi, jejich osudy, touhy, radosti i smutky. Jeho doménou je dokumentární, reportážní a portrétní fotografie. Se svými snímky uchvacuje diváky po celém světě a sklízí úspěchy v podobě nejrůznějších ocenění. Jak to dělá, že jeho snímky přitahují pozornost? Jak to dělá, že lidé na jeho snímcích jsou tak přirození a spontánní? Něco ze své fotografické kuchyně nám Garik prozradil v rozhovoru.

     1