1.1.1 Proč fotit černobíle

Tento článek je prvním z rozsáhlejší série zabývající se černobílou fotografií. Jedná se o články určené především těm, co s tímto odvětvím fotografie nemají žádné zkušenosti, ale láká je vyzkoušet si udělat fotku od A do Z vlastníma rukama.

Proč fotit černobíle, formáty, odhad finanční náročnosti vybavení, kolik nás vlastně bude stát čb zvětšenina.

Proč fotit černobíle? Není to v dnešní době anachronismus a nekvalitní technologie? Není to drahé, složité? Zvládnu to i já? … Tohle jsou asi první otázky které vás napadnou pokud vás někdo naláká vyzkoušet si klasickou stříbrnou emulzi. Pokud Vám moje články pomohou v rozhodování a získají pro domácí zpracování černobílých fotografií další adepty pak splní svůj účel.

Text: Pokud vás v mládí nebavila chemie tak při domácím zpracování filmů určitě začne.

Jak říkat člověku, který se v dnešní době nespokojí s konzumní vlnou digitální fotografie a je ochoten si máchat ruce v chemikálích, vdechovat výpary bůhvíčeho, vztekat se nad všudypřítomným prachem v komoře a nadšeně pozorovat první kontury zvětšeniny objevující se ve vývojce? Navrhuji pojem „temnokomorník“, který poměrně zvukomalebně vystihuje, co se z vás stane, pokud se necháte zlákat.

Takže, co potřebujete k tomu, abyste se stali temnokomorníky? V první řadě – nadšení a chuť. Dokud to nezkusíte, těžko odhadnout, jestli vás to chytí za srdce (temnokomornictví je srdeční záležitost). V druhé řadě – prostor pro zřízení temné komory. Bez té budete odkázáni na zpracování vašich negativů cizími lidmi s nejistými výsledky. Třetí na řadě je technické vybavení – foťák, zvětšovák, misky, vývojnice a spousta drobných propriet.

Zařízení temné komory v bytě nebo sklepě bude věnován samostatný díl seriálu. Pro první odhad, jestli lze vaše koupelna předělat na dočasnou temnou komoru, stačí jen si uvědomit, jestli půjde zatemnit okno, jestli se najde prostor na pračce nebo na vaně pro umístění zvětšováku a jestli se vaše polovička dokáže vyrovnat s ledničkou plnou chemie a filmů místo vajec… Komora by měla mít větrání, výpary z chemie nejsou zrovna zdraví prospěšné. Vůbec při práci s chemikáliemi je potřeba dodržovat pravidla bezpečnosti práce, nejen proto, že kapky od ustalovače či vývojky zanechávají velmi odolné fleky na všem.

Text: Film patří do lednice, ať barevný nebo černobílý. Naexponovaný se snažte co nejrychleji vyvolat. Pokud máte děti tak se raději vyhněte skladování vývojek v lednici, přestože i jim je tam nejlépe.

Text: V mrazáku při –18 st. Celsia uskladněné filmy vydrží i několik let bez změny vlastností

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • sillysage
    sillysage
    09.11.2004 09:58

    Dobrý den, potřeboval bych radu ohledně koupě zvětšováku Opemus 5, info o objektivu bohužel nemám, tipuju, že se jedná o základní, dodávaný spolu se zvětšovákem.
    Děkuji
    bluebase@post.cz

  • CICOUS
    CICOUS
    04.12.2004 20:15

    fotim jen na digital ale znam lidi co delaji klasiku doma v koupelne a jelikoz uz nejaky cas ziju v usa tak sem zacal mit chut to skusit taky delat to rukama a ne compem ale oboji ma sve prednosti i zapory .Brzo koupim vybaveni mam tu na to poradce co maj skusenosti a penize jit do toho semnou a mozna se mi podari udelat nekdy takove zvetseniny jako delal celej zivot muj deda ale ja tomu za mlada nejak nehovel a deda mi dnes muze radit jen z oblohy a doufat ze me to chytne tak jako kdysi jeho.

  • Jiří Karásek
    Jiří Karásek
    25.06.2005 23:54

    Proč fotit černobíle? Dobrá otázka, ale odpověď jsem v článku vskutku nenašel. V technice to prostě netkví a o ničem jiném se zde nepraví. Čekal jsem pojednání o lidském vnímání, psychologii umění a podobných věcech. Nebyl by výstižnější název: Jak doma zpracovat čb fotografie?

  • Tomáš Vlček
    Tomáš Vlček
    01.12.2005 17:43

    Ja si myslim ze "temnokomornictvo" je super volba pre ludi ktori sa chcu venovat fotke ale cele dni sedia v praci za pocitacom. je velmi velmi fajn zmena dnes uz s nadychom romantiky zaslych cias :-)

  • Zbyněk Buřival
    Zbyněk Buřival
    15.09.2006 12:14

    ČB film má svý kouzlo a romantiku, ale srovnávat kvalitu s digitálem? Film není lepší ani horší, jen je jiný. Temná komora je bezva koníček a technický fetiš:)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (25)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram