Jak vybrat fotopapír do inkoustové tiskárny?

  • 23.09.2016
  • PR

Doma i v profesionálních minilabech se fotografie vyrábějí především pomocí inkoustové technologie. Nabídka papírů pro inkjet fototiskárny je velmi široká.  

   Doma i v profesionálních minilabech se fotografie vyrábějí především pomocí inkoustové technologie. Nabídka papírů pro inkjet fototiskárny je velmi široká.

Oblíbené A4 fototiskárny: EPSON L805 a Canon PIXMA MG6850

Fotopapíry pro inkjet tiskárny

Jedním z kouzel moderních papírů pro inkjet fotografii je fakt, že osvědčené druhy fotopapírů známé desítky let jsou používány zrovnatak i dnes, v éře digitálního tisku. Inkjet fotopapíry disponují speciální emulzí, tzv. vrstvou přijímající inkoust.

Fotopapíry pro inkjet fototiskárny Canon, EPSON, HP, Brother, Lexmark

Obyčejné papíry tuto vrstvu (emulzi) nemají a proto je tisk fotografií na nich nekvalitní – neostrý (rozpitý) a desaturovaný (vybledlé barvy).

Fotopapíry pro inkjet tiskárny – formát

Většina domácích inkoustových tiskáren je formátu A4 (21×29,7 cm), což je maximální potisknutelný formát. Formát A4 je skutečně hojně využíván.

Velké oblibě se také těší listy v klasických fotoformátech: 10×15 (10,2×15,2 cm) a 13×18 (12,7×17,8 cm).

hobby i profi sektoru jsou stále rozšířenější také fototiskárny formátu A3+ (32,9×48,3 cm), např. Canon PIXMA iX6850 nebo EPSON L1800. A3+ listy jsou velmi žádané, především pro svou „výstavní“ velikost.

Fotopapíry pro inkjet tiskárny – gramáž

Čísla na konci názvů fotopapírů označují gramáž v jednotkách g/m2. Pro představu: 1 m2 (list 1×1 m) papíru FOMEI Jet PRO Gloss 265 váží 0,265 kg a list A4 pak 1/16, tedy 16,5 gramů (jeden m2 je tvořen šestnácti listy formátu A4).

Kvalitní fotopapír má gramáž 200 až 350 g/m2. Na papírech nižších gramáží už musí být vrstva pro příjem inkoustu (emulze) ochuzena, není tak kvalitní.

Fotopapíry pro inkjet tiskárny – typ podložky, povrchová úprava a textura

Vyjma gramáže můžeme každý fotopapír definovat třemi základními znaky: materiálem podložky, povrchem a texturou. Na příkladech si uvedeme nejoblíbenější druhy fotopapírů.

Amatérští fotografové objevují techniku inkjet fototisku skrze hladké lesklé RC papíry. Tedy papír s tzv. RC (resin-coated) podložkou, lesklým povrchem a hladkou texturou. Tyto papíry důvěrně znají jako „lesk“ z minilabů i temných komor a jsou cenově dostupné. Fotografie z dovolené a módní & selfie fotografie, to je parketa pro lesklé RC papíry.

Příklad lesklého RC papíru

Hobby fotografové nejčastěji tíhnou k polomatným „pearl“ RC papírům. Tedy papír s RC podložkou, polomatným povrchem a texturou označovanou slovy pearl, lustre či velvet. Tyto papíry jsou důvěrně známé jako „mat“ z minilabů ajsou cenově dostupné zrovnatak. Polomaty jsou oblíbeny při reprodukci krajinářské a portrétní fotografie a fotografií architektury.

Příklad polomatného RC papíru

Ambiciózní fotografové-tiskaři a profesionálové dávají přednost jemně žilkovaným barytovým papírům a hluboce matným uměleckým papírům z bavlny. FOMEI Collection Baryta MONO 290 je papír s barytovou podložkou, polomatným povrchem a texturou vytvářející středně výrazné žilky. Je to archivační papír s certifikací a je vhodný i pro náročné muzeální tisky. FOMEI Jet Aquarella Art Matt 210 je cenově dostupný „výtvarnický“ papír z bavlny určený pro potisk v inkoustových tiskárnách a výborně se hodí pro výrobu emocionálních výtvarných fotografií. Výtisk působí jako hodnotný obraz. Uvedený barytový a bavlněný papír splňují nejpřísnější požadavky kladené galeriemi: neobsahují optické zjasňovače a jsou nekyselé.

Umělecké papíry: baryt a bavlna

Do výčtu nejoblíbenějších papírů patří ještě základní matný fotopapír na straně jedné a kovově lesklý RC papír na straně druhé. Jestliže základní matné papíry připomínají čtvrtku z hodin výtvarné výchovy na základní škole a tvoří skupinu cenově nejdostupnějších fotopapírů, metalické lesklé papíry jsou šperkem připomínajícím „kovové filmy“ a jsou oblíbené v exotické, industriální a technické fotografii.

Základní matný a metalický papír

Proč s důvěrou vyrábět fotografie na inkjet papírech FOMEI

Značková média FOMEI pro výrobu fotografií a uměleckých grafik na inkoustových tiskárnách jsou osvědčenou volbou hobby i profi fotografa-tiskaře z následujících důvodů:

  • Kompatibilita s tiskárnami Canon, EPSON, HP
  • Dostupnost v listech 10×15 až A3+ (pro desktop tiskárny)
  • Dostupnost v rolích šíře 30,5 až 152,4 cm (pro velkoformátové tiskárny)
  • Bytelné obaly (boxy)
  • ISO certifikace o dlouhodobé obrazové stálosti
  • Zodpovědná technická podpora fototisk@fome­i.com

   

Jan Kaiser, FOMEI a. s.

     

Líbil se vám článek?

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram