Články autora - Karel Omes

  • Test Sony Alpha A7

    V minulém testu jsem vám představil základní a nejlevnější bezzrcadlovku z nové řady ILCE fotoaparátů (Interchangeable Lens Camera E-mount) Sony. V dnešní recenzi se podíváme na opačný konec řady, kde je fotoaparát s velmi netradičním designem a snímačem full-frame formátu. Je jím nová Sony A7 a to hned ve dvou provedeních. Jedna s 24MPix čipem a druhá s 36 MPix čipem. My se podíváme na tu první z nich, Sony A7.

  • Test Sony Alpha A3000

    Dnes se podíváme na novinku tak trochu designem připomínající zrcadlovku, ale to jen na první pohled. Jedná se totiž o v poslední době velmi módní záležitost a to kompakt s výměnnými objektivy. V případě Sony je to přírůstek do řady NEX s bajonetem E-mount, kde se rychle rozrůstá jak počet objektivů s tímto bajonetem, tak i počet kompaktních těl, které však dosud měly velmi společný design. Nová Alfa 3000 nebo ILCE 3000 je tak první výjimkou.

     6
  • Test fotoaparátu Olympus Stylus 1

    Skoro bych řekl, že dnes je pokračování předchozího testu Olympusu E-M1. Alespoň to tak na první pohled vypadá, když se vám do rukou dostane nový kompakt Olympus Stylus1, který svůj retro design a výraznou podobnost s E-M1 nezapře. Vypadá skoro jako E-M1 bez objektivu. A jak to tedy se Stylusem 1 je, co umí a v čem jsou jeho přednosti, se podíváme v dnešním testu.

  • Test Olympus OM-D E-M1

    V dnešním testu se podíváme na tak trochu zvláštní zrcadlovku, pokud jí tak lze nazvat. Je totiž výrazně menší než jakákoliv jiná DSLR, a to protože má použitý bajonet z typové řady fotoaparátů, které jsou zařazeny do kategorie kompaktů s výměnnými objektivy. Rozhodně to však neznamená, že by se jednalo o kompakt. Jak to dopadlo se podívejte v následujícím testu.

  • Test Sony SLT-A99

    Po sérii dvou „větších“ zrcadlovek A65 a A77 je tu třetí. A to zrcadlovka s full frame snímačem a 24MPix čipem s označením SLT-A99, která by mohla nahradit dosavadní 4 roky starou full frame A900. Podívejme se tedy v dnešním testu, jaké nové funkce nová SLT má a hlavně, jak se výrobce popral s velkým čipem, který by mohl slibovat nižší šum, než je tomu u snímačů APS-C zrcadlovek.

  • Canon EOS 650D

    Dnes si v krátkém testu představíme, pro mne trochu netradičně, zrcadlovku Canon 650D. Přichází zhruba rok po 600D, a není jejím nástupcem, ale jedná se spíše o drobné vylepšení stávajícího modelu. Jak drobným vylepšením 650D oproti předchozímu modelu 600D, nebo i 550D je, a zda vůbec, na to se podíváme podrobněji v recenzi.

     2
  • Sony alfa 57

    Třetí v řadě nového designu SLT zrcadlovek po A77 a A65 je řekněme odlehčená verze s názvem A57. To co v sobě skrývá, v čem se liší od předchozích dvou a jak se s ní fotí, si krátce ukážeme v dnešním testu. Nečekejte však nějaké závratné odlišnosti, v poslední době se již od sebe mnoho tyto fotoaparáty neliší.

     4
  • Sony A65

    Minule jsme se představili první ze dvou nedávno uvedených modelů nových SLT „zrcadlovek“ a to model A77, který se vymykal dosavadní řadě SLT, které se vyznačuje hlavně menší velikostí než klasické DSLR. Spolu s A77 byl představen i levnější model s označením SLT A65. Dnes se v testu zaměříme, zda je opravdu jednodušší variantou a nebo je třeba rovnocenným partnerem modelu A77.

  • Test zrcadlovky Sony A77

    Dnes si představíme v pořadí již čtvrtou SLT zrcadlovku Sony, která se ovšem vymyká dosavadní koncepci SLT zrcadlovek, pro které je jedním z hlavních prvků menší velikost, oproti dosavadním DSLR zrcadlovkám. Jedná se o model A77, na který někteří fotografové čekají již delší dobu. Sony jej uvedla na trh společně s druhým modelem A65 o kterém si řekneme v dalším testu.

  • Sony NEX-5N

    Dnes se mi do rukou dostal na test zajímavý fotoaparát. Není úplnou novinkou ve své třídě, spíš pokračovatelem i když s novými prvky, a tak jsem již věděl, že mám v rukou fotoaparát jedněmi velmi chválený a druhými velmi zatracovaný. O to více jsem byl na něj zvědav. Jedná se o zvláštní třídu kompaktů s možností výměny objektivů. Dnes je jím Sony NEX-5N.