Všechny články

  • Jak nastavit fotoaparát pro fotografování zatmění Slunce

    V pondělí 21. srpna 2017 bude možné v USA pozorovat úplné zatmění Slunce. Naše redakce spolu s fotoexpedicí FotoInstitut.cz se tam chystá. Je třeba se připravit. V článku najdete, jak nastavit fotoaparát s využitím uživatelských nastavení, které dnes umí většina lepších zrcadlovek. 

     0
  • Recenze Nikkor 58mm f/1.4: Když padesátka nestačí

    Kdo používá pevnou padesátku od Nikonu se světelností f/1.4 a je s ní spokojený, může pokukovat po trošku lepší verzi – Nikkoru 58mm f/1.4. Důvodem je hlavně fakt, že ona „géčková jedna-čtyřka“ má na kontě už devět let, zatímco padesát osmička neoslavila ani čtvrté narozeniny. Z toho by mohl koukat zajímavý upgrade.

     2
  • Test Nikkor 58mm f/1.4G: Tohle není padesátka

    Pevné padesátky jsou považovány za základ ve focení s digitální zrcadlovkou. Mají totiž asi nejuniverzálnější ohnisko a hlavně z fyzikálního hlediska nemusí být opticky složité. To v důsledku znamená malé rozměry, nízkou hmotnost a přívětivou cenu. Co se ale stane, když výrobce přitlačí na pilu a udělá drahý ekvivalent pevné padesátky? Vznikne Nikkor 58mm f/1.4G.

     2
  • Fotografie týdne za 2. kvartál 2017 z naší FotoGalerie

    Jako každé tři měsíce se opět vracíme k Fotografiím týdne, tentokrát za druhý kvartál roku 2017. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů, zda nám ke svým fotografiím chtějí říci pár slov.

    Nově z Fotografií týdne vybíráme i nejlepší fotografie měsíce podle úspěšnosti na Facebooku

    Galerii fotek najdete v článku.

     0
  • Robert Vano – neostrost ve fotografii část 2.

    Jak na focení portrétů se snovou neostrostí podle Roberta Vano? Hraje zde roli prý objektiv a clonové číslo. Mnoho fotografů prý nikdy nezkusilo použít clonu f1.4. Fotograf musí ostrostí a neostrostí na snímku docílit upoutání pozornosti na objekt, který fotografoval. Fotograf by se neměl nechat řídit fotoaparátem, ba naopak. Fotograf je ten, kdo určuje, jak přesně bude snímek vypadat.

     0
  • Test Sony Alpha A9

    Sony Alpha A9 je nejnovější a zatím nejvyšší model výrobce. Jde o fullframe bezzrcadlovku s ambicemi zaujmout fotografy z oboru sportu, zvířat, svateb… prostě tam, kde dosud dominovaly profesionální zrcadlovky. Možná to zní nereálně, ale jestli se to může nějaké bezzrcadlovce podařit, je to právě A9. 20sn./s sériové snímání (s AF!), nový 24MPx Stacked CMOS senzor, bleskové ostření, zabudovaná stabilizace, dva sloty na kartu a utěsnění proti vodě a prachu jsou všechno velká lákadla. Taky si za ně zaplatíte…

     0
  • Sony Alpha A9 - přelomový přístroj?

    Kolem fotoaparátu Alpha A9 se hned po jeho odhalení zvedla vlna zcela oprávněného zájmu. Bezzrcadlovka, která se snaží sesadit z trůnu zrcadlovky coby automatickou volbu pro fotografování sportu, akce, reportáže či zvířat, to není nízký cíl. To nejzajímavější na tom však je, že by se to Sony mohlo s A9 povést - jen to bude ještě chvíli trvat, protože to není jen o megapixelech a snímcích za sekundu.

     0
  • ​Jan Pohribný - Toskánsko

    Toskánsko je jak známo oblíbenou destinací krajinářských fotografů. Malebnost toskánské krajiny známe již ze středověkých obrazů. V období renesance byla toskánská krajina námětem mnoha malířů, Leonarda Da Vinci nevyjímaje. Je to krajina mírně zvlněná kopci, kde bují kultura už od doby bronzové. Antika, románské umění i renesance ve spojení s nádhernou krajinou tvoří Toskánsko tak neodolatelným. Všemu dominuje Florencie, meka umění srovnatelná jen s Římem a Paříží. Více o Toskánsku s Janem Pohribným, který zde pořádá pravidelné workshopy.

     0
  • Fotograf Milan Šusta zemřel

    Milí kolegové fotografové. Dovolujeme si vám oznámit smutnou zprávu. Ve středu 26. července 2017 zemřel ve věku 74 let PHDr. Milan Šusta, člen Asociace profesionálních fotografů ČR. Fotograf Milan Šusta byl více než deset let členem redakce FotoAparát.cz, lektor Fotoinstitut.cz.

     3
  • Novinky ve fototechnice: 1. pololetí 2017

    První polovina roku 2017 toho přinesla ve světě fotografické techniky hodně. Na trh přišel středoformát od Fuji, Nikon D7500, nová generace amatérských Canonů i nová dálkoměrná Leica, profesionální bezzrcadlovky jako Lumix GH5 nebo Sony A9... a samozřejmě celá řada objektivů od mnoha výrobců. V článku najdete přehled toho nejdůležitějšího.

     3