​Aplikace zpříjemňují práci i fotografům

  • 16.01.2017
  • PR

Svět mobilních aplikací nabízí stále více produktů i pro oblast amatérské a profesionální fotografie.

Profesionální fotografové využijí spíše aplikace, které slouží k výpočtům pro práci s hlubokou ostrostí, hodnotami pro celkové nastavení clony, ohniska a zaostřené vzdálenosti.

Běžný uživatel, který používá k focení spíše mobilní telefon, má pak na výběr nepřeberné množství aplikací na úpravy fotek. K dispozici jsou barevné filtry, apky na výrobu koláží či filmů z fotografií, nástroje k „veselým“ úpravám pomocí rámečků, fotomontáží, samolepek, doplňkových obrázků, různých efektů či degenerátorů obličejů. Velmi populární jsou v současné době také aplikace, které nabízí transformaci fotografií do „umění“ ve formě kresby, karikatury, olejomalby a podobně. Je pravdou, že většina těchto aplikací fotky spíše znehodnocuje, ale zvláště u nejmladších uživatelů jsou velmi populární.

Samostatnou kategorií aplikací, kterou profesionální i amatérský fotograf může využít, jsou aplikace na tvorbu tištěných materiálů z vlastních fotografií – nejčastěji pohlednic. Jednou z takových aplikací je aplikace ZetSet, která je vyvinuta českými vývojáři a mimo tvorby pohlednic nabízí i tvorbu jednoduchých fotoknih.

Je určena jak pro amatéry fotící mobilem, tak pro profi fotografy, kteří už striktně dbají na kvalitu. Fotografie lze v aplikaci totiž načítat nejen z mobilu, ale i z Dropboxu, Instagramu nebo Facebooku, kde naopak často končí fotografie s fotoaparátů. Zatímco běžný uživatel tuto aplikaci využije zejména pro posílání pozdravů z různých výletů a dovolených, náročnější fotograf ji může využít jako doplněk k prezentaci své tvorby. Oproti konkurenčním produktům totiž ZetSet staví převážně na kvalitě tisku i tištěných materiálů. Zajímavá je pro náročnějšího fotografa tedy také možnost vytvořit si jednoduše a rychle prostřednictvím fotoknihy ZetSet katalogy portfolia své tvorby nebo archivovat jednotlivá témata, období nebo úspěchy. Je totiž nesporným faktem, že fotografie má v tištěné formě zcela jinou hodnotu a atmosféru než v podobě elektronické. Například pohlednice ve většině případů alespoň po určitou dobu zaujímají výrazné viditelné místo v domácnostech, ať už na ledničkách, sekretářích nebo nástěnkách. Tištěná fotokniha je pak nejen kdykoli k nahlédnutí, ale může být vhodným osobním dárkem. Spousta krásných fotografií tak nezůstane zapomenuta někde v hloubi počítače nebo internetu.

Jak aplikace ZetSet funguje? Základem je mimo zmíněnou kvalitu výsledného produktu jednoduché intuitivní ovládání a příznivé ceny. U pohlednic nabízí mnoho příjemných doplňků a zpestření, jako je např. výběr z 11 layoutů pro rozložení fotek na pohlednici, možnost nahrání vlastní fotografie i do poštovní známky nebo vytvoření vlastnoručního podpisu přes kreslící plátno obrazovky. Posílat přes ni lze pohlednice nejen v rámci Česka, ale i ze nebo do kteréhokoli místa na světě. Navíc nabízí i komfort šesti jazykových mutací.

Prostě a jednoduše si díky aplikaci v mobilu uživatel jen vybere vlastní fotografie, zadá adresu příjemce (nebo vloží kontakty z adresáře mobilu), text pohlednice a odešle. Platba probíhá přes zabezpečenou platební bránu.
Tvorba fotoknih je neméně rychlá a jednoduchá. Po výběru 12–60 fotografií je aplikace automaticky nahraje do fotoknihy, připojí k nim popisky načtené z GPS pozice fotky, vybere vhodný typ vazby a může být hotovo. Samozřejmě lze vše ještě upravovat – pořadí fotografií i popisky. Fotokniha je tedy vytvořena během několika málo minut a zasílána je v dárkovém balení.

Rozhodně tedy doporučujeme k vyzkoušení. Aplikace je totiž ke stažení zdarma na www.zetset.cz , a to pro Android a iOS. Aktuálně se nabízí možnost zaslání vlastních originálních vánočních přání nebo PF. Chce to jen chvilku času a chuť zkusit něco nového. Hrozí jen jediné – dělat radost prostřednictvím tištěných pohlednic a fotoknih se může stát návykové. Pokud vás aplikace ZetSet zaujala stáhnete ji zde.

     

Líbil se vám článek?

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram