Prosím o zrušení Black listu

  • 27.03.2023 10:31
  • KIV
  • 127
  • Petr52
    Petr52
    16.05.2023 19:37
    Reaguje na E.B.E 15.05.2023 21:35:

    "Kdo jsou ti "zlí lidé"? Hádám, že je řeč o lidech jako já, kteří autorovi..." - zobrazit celý komentář

    Problém není v tom, že zkušený fotograf poukáže taktní formou na dle jeho názoru chybky amatéra. To je naprosto v pořádku . Chyba je v tom pokud člověk (mluvím o tobě), který si myslí že fotografii rozumí a přitom nefotí se snaží komentovat snímky fotografů, kteří fotí a fotky publikují a s prominutím je vedle jako ta jedle.
    Abych byl konkrétní. Nedávno jsi tady strhal jeden můj snímek- "Dostihová móda". Protože na tvoje názory nedám, přihlásil jsem snímek do soutěže na Foto Video - kategorie Portrét, kde každé kolo hodnotí dva opravdu profesionální fotografové ( nebo fotografky). V konkurenci přesně 1000 portrétů obsadil snímek 10.místo a můžete ho spatřit v květnovém vydání Foto Video. To píšu proto , abych poukázal na to, že tvoje jakoby zasvěcené hodnocení a komentáře jsou slušně řečeno na dvě věci. Chudák začínající fotograf, který po přečtení tvého hodnocení ztratí poslední zbytky odvahy něco publikovat. Netvrdím, že je to u tebe úmysl, ale znovu opakuji :"ten kdo taky nefotí, by si neměl hrát na kritika".

  • E.B.E
    E.B.E
    16.05.2023 21:41
    Reaguje na Petr52 16.05.2023 19:37:

    "Problém není v tom, že zkušený fotograf poukáže taktní formou na dle jeho..." - zobrazit celý komentář

    Na to je zbytečný reagovat. Viz předchozí komentář. Ty víš, že nefotím ? A co mají moje fotky společnýho s mým názorem na ty tvoje? K umísťování v soutěžích se nevyjadřuju, abych nemusel použít hrubší výraz ...

  • E.B.E
    E.B.E
    16.05.2023 22:19
    Reaguje na Marek K. 16.05.2023 15:37:

    "Myslel jsem to tak, že se dost často člově ksetkává s komentářem typu: ..." - zobrazit celý komentář

    ...jak říkáš: Nemusí se to každýmu líbit. A o tom to je :-) (mám nějak dojem, že jsi propadl nějaké místní "desinformaci", zvlášť , když slyším mluvu o přepalech. Ale to už přesahuje zdejší vlákno)

  • MeddlinG
    MeddlinG
    17.05.2023 12:14

    Líbí se mi, jak se člověk může vrátit po pěti letech a řeší se tu pořád to samé, jen teda ty debaty tentokrát iniciuje někdo, kdo byl v letech minulých fanatický zastánce Black Listu. Viď Karen?

    Chápu, podporuju zrušení, nicméně se to nikdy nestane. Server potřebuje žít z reklamy a otevření stavidel (byť dobře mířené) kritiky v galerii nezbytně povede k odlivu trafficu, protože přispěvatelé kritiku neumí a hlavně nechtějí přijímat, ty doby už jsou dávno pryč.

    Svůj smysl měla galerie "NAROVINU", která právě měla oddělit fotografy s touhou po učení od pampeliškových cvakálistů rozdělujících pětky. Objem příspěvků v této galerii ale ukazuje, jaká je po tom reálná poptávka. Bohužel, mě to taky netěší, ale jsme v menšině. Je to i důvod, proč se vždycky na pětiletku ztratím.

    Kdo se chce učit, musí jít jinou (placenou) cestou.

  • KIV
    KIV
    Autor
    17.05.2023 13:16
    Reaguje na MeddlinG 17.05.2023 12:14:

    "Líbí se mi, jak se člověk může vrátit po pěti letech a řeší se tu pořád to..." - zobrazit celý komentář

    Ahoj, vítej zpět. Tak tady na doplnění tvé chybějící poslední pětiletky:
    https://www.fotoaparat.cz/forum/diskuse/7746
    Chtěla jsem původně jen početně omezit ten neomezený doživotní i poživotní Black List, který je masově zneužíván... a když to nejde, tak jsem pro ho radši zrušit úplně než ho nechat jak je...
    Doufám že delší chvilku pobudeš a vložíš zas dobré fotky a dobré příspěvky...

  • ADAM AM
    ADAM AM
    17.05.2023 15:22
    Reaguje na MeddlinG 17.05.2023 12:14:

    "Líbí se mi, jak se člověk může vrátit po pěti letech a řeší se tu pořád to..." - zobrazit celý komentář

    ahoj, vnimam to stejne i s temi pauzami, jen si nemyslim, ze je potreba jit nutne jinudy, nebo platit. Staci chtit. I tady je spousta lidi, kteri umi a zdarma poradi. problem je v tom, ze vec a informace pro uzivatele ma presne takovou hodnotu, jakou za ni zaplati. A tak to taky vypada. Na druhe strane. zaplatis 5k za dva dny a budes s otevrenou pusou vdecne poslouchat i kdyz ti lektor nevyspalemu, promrzlemu a hladovemu bude naznacovat, ze jsi hnup :D Mlcet a nebo chvalit...Hlavne zadne kontroverze, rovnopravnost, korektnost, mejme se radi a pojdme si odhlasovat, ze zrusime jednicku dvojku trojku a ctyrtku a pridame misto toho ,,hezke a roztomile,, a ,,zvlastni a tajemne,,

  • MeddlinG
    MeddlinG
    18.05.2023 00:14
    Reaguje na ADAM AM 17.05.2023 15:22:

    "ahoj, vnimam to stejne i s temi pauzami, jen si nemyslim, ze je potreba jit..." - zobrazit celý komentář

    Přesně.

    Na druhou stranu, já už ani nemám nějak zásadní touhu lidem fotky rozbíjet. Jsou tu lidi, kteří fotí pekelně hrozně, za deset let se nenaučili ani Ň, ale ať přijdu kdykoliv do galerie, mají nějakou fotku na první stránce. Protože je to neuvěřitelně baví a naplňuje a to, že na poli fotografie nikdy nic nedokážou, je jim srdečně fuk.

    S svým způsobem je to vlastně hrozně hezký.

  • ADAM AM
    ADAM AM
    18.05.2023 14:51
    Reaguje na MeddlinG 18.05.2023 00:14:

    "Přesně. Na druhou stranu, já už ani nemám nějak zásadní touhu lidem fotky..." - zobrazit celý komentář

    Ja nikomu neberu nadseni a zapal. to je urcite pekne. Predstav si ale, ze by se to tu nejmenovalo Fotoaparat, ale treba Elektrikar. Remeslo jako remeslo. v galerii jako referenci ukazujes vyhorele byty a pomnicky zaku, kterym jsi se snazil ze zeme vysvetlit, jak bys to delal ty, kdybys nasel i zebrik a nebolely te nohy. Muzeme mluvit o velkem stesti, ze si nekteri tady neporidili misto fotaku treba skalpel, atlas hub, nebo prilbu a sedak a nerozhodli se byt amaterskymi chirurgy nebo feratovymi pruvodci.

  • smallgrammar
    smallgrammar
    21.05.2023 15:48
    Reaguje na ADAM AM 18.05.2023 14:51:

    "Ja nikomu neberu nadseni a zapal. to je urcite pekne. Predstav si ale, ze..." - zobrazit celý komentář

    Prirovnanie je to duchaplné a vtipné, ale z istého ťažkopádnejšieho pohľadu, ktorý si tu privlastním, sú rozvod elektrickej energie a spol. a tvorba fotografií a spol. podľa mňa dva rozdielne logické typy, ktoré sa dajú najlepšie zmiešavať v umeleckom, nedoslovnom podaní, pre ilustráciu postoja autora (ako som to identifikoval tu) a všeobecne vo vtipoch. Ten prvý logický typ nie je vec vkusu v žiadnom momente, ani v tom, akej farby budú káble. Neviem, ako prísne sa berú farebné odtiene (hoci čierna, hnedá a sivá môžu byť rovnocenné), ale určite nemôžete robiť oficiálne napr. čisto "ČB rozvody". Na všetko sú tam normy a zákony z dobrých dôvodov a dodržiavať ich je dobré ešte z lepších dôvodov, než len uspokojenie nejakého inšpektora a pod. Nejde o to, či to má viac pravidiel alebo či sú zložitejšie na pochopenie, ide o to, že tie pravidlá mohli vzniknúť na základe presne merateľných javov/procesov a ich efektov.

    Fotografia má tiež pravidlá, ale tie sú iného typu a aj vznikali inak, pretože sú zapojené aj iné javy a procesy, než čisto fyzikálne na úrovni presunu elektrických nábojov v neživej hmote. Okrem lovu fotónov, ich premenu na elektróny a ich ďalší presun a spracovanie, ide aj o presun elektrických nábojov v živom mozgu fotografa a diváka a každý mozog je konfigurovaný trochu ale aj viac inak a môže byť neustále do veľkej miery konfigurovaný podľa kontextu, napr. sociálneho (všeobecne niečo v tom duchu: páči sa mi to, čo sa páči aj ľuďom, o ktorých pozornosť stojím).

    Úlohou elektrikárčenia nie je vyvolať pozitívnu estetickú reakciu v divákovi, ani sa "morálne", v rámci sociálneho okruhu s podobným videním sveta, objímať a ani nemôžete nikomu zlomiť srdce tým, že mu poradíte, že by mal mať elektrické rozvody urobené správne, zvlášť, keď to správne je z mnohých pohľadov len to jedno a to je reflektované v normách, ktoré musí poznať každý, kto to chce robiť ako profesiu. Iste, fotografia je široký pojem; určite môže byť web zameraný na profesionálnych svadobných fotografov a mohli by si vytvoriť asociáciu a prísne pravidlá, ktoré musí pri fotografovaní a úprave fotiek dodržiavať každý, kto chce byť členom takého prestížneho top-foto-klubu, až na to, že by to nemalo zmysel, pretože tie pravidlá aj tak každý, kto to chce robiť dodržiava, alebo sa snaží. Sú to pravidlá toho, ako dať zákazníkovi to, čo sa mu bude páčiť, teda poznanie jeho vkusu.

    Ak teda nejde o nejakého top fotografa, ktorého si človek špeciálne vyberie, aby mu on priamo v akcii ukázal, čo je to top a nekonvenčná svadobná fotografia, teda, kde je platiaci divák fotiek, takpovediac, pripravený na ďalšie konfigurovanie svojho vkusu. Nie som fotograf a fotiť neviem, ale tuším, a môžem sa mýliť, ale pomyslený špičkový umelecký fotograf si môže dovoliť veci, za ktoré by svadobného fotografa jeho klient vôbec nemusel chcieť pochváliť, nieto mu zaplatiť. Sú tu žánre ako v inej tvorbe a tento web ako celok sa dá podľa mňa tiež chápať ako jeden zo žánrov fotenia (mimo konvenčnejšie chápanie ako mix klasických foto-žánrov krát vkus, krát foto-znalosti/zručnosti/technika). A každý žáner má vlastné pravidlá, hoci napr. autor románu, novinového článku a autor osobného denníka v malom zošite uloženom v šuplíku môžu všetci používať rovnakú gramatiku, mnohé slová, atď.

    PS: Áno, aj "elektrikárčenie", jeho pravidlá a normy sú založené aj na javoch, ktoré vznikajú prechodom elektrického prúdu živou hmotou, telom človeka a iných tvorov. A tiež na javoch, ktoré súvisia s vnímaním farieb, pre rozlíšenie funkcie jednotlivých káblov. V tomto sa to podobá fotografii, kde je zapojená živá hmota mozgu (v extrémne komplexnej konfigurácii) pri reakcii na fotografiu, keď nepočítame samotnú tvorbu.

  • E.B.E
    E.B.E
    21.05.2023 21:18
    Reaguje na smallgrammar 21.05.2023 15:48:

    "Prirovnanie je to duchaplné a vtipné, ale z istého ťažkopádnejšieho pohľadu..." - zobrazit celý komentář

    Myslím, žes přirovnání vůbec nepochopil. A je jedno, jestli bylo o elektrikařině, či jiné odbornosti. Vlastnictví měřícího přístroje z nikoho elektrikáře neudělá a nemyslím, že je v tomto případě třeba se hned registrovat na elektrikářském webu. Stejně tak se hned majitel dalekohledu nesnaží přispívat na web pro astronomy a přesvědčovat tam nováčky, že země je placatá tak dlouho, až to nově příchozí generace přijme jako etalon
    Jestli pořád nechápeš, řeč je o tom, že na zdejším webu se začínající fotograf naučí jen, jak má vypadat TOP fotografie a pokud si myslí cokoli jiného, zakáže mu autor přístup k dalšímu hodnocení
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/511484/?page=855ff0bd4b86bef9aef3cc7c3a0e04c7
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/511472/?page=855ff0bd4b86bef9aef3cc7c3a0e04c7
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/511476/?page=855ff0bd4b86bef9aef3cc7c3a0e04c7

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse