Téma dne "Račte vstoupit" čtvrtek 7. 11. 2019

  • Míla Vildová
    Míla Vildová
    09.11.2019 16:25
    Reaguje na KIV 09.11.2019 01:22:

    "No, AKCE TD existuje po celou dobu co jsem na FA pod názvem "Akce TD". Víc..." - zobrazit celý komentář

    Kiv, já už ti vůbec nerozumím, tohle věčné pitvání je přece úplně zbytečné. Právě proto, by mělo být to slovo o archivu úplně vypuštěno, myslím, že kromě tebe by to nikomu tolik nevadilo. Všimla sis, že starší členové FA, kteří se této soutěže zúčastnili, měli téměř všichni připravené fotky v čase pro soutěž, nevím, proč by měl někdo odcházet, jak píšeš. Ano, potěšilo mě to, je vidět, že pro lidi, kteří rádi fotí, ten měsíční termín není žádný velký problém.
    Co se týká těch nováčků, převážně z FB se nedivím, že někteří oprášili archiv, bylo jim to nabízeno v pravidlech. I když bych si přála, aby to tak nebylo, většina z nich se opakovaně záhy po soutěži vytratí do dalších kolujících soutěží na netu.

    K tomu co rozebíráš dole, trochu pleteš hrušky s jablky. Já se probírám úplně všemi fotkami a ve vetšině k nim něco píšu, Každý kdo vložil fotku si to od ostatních zaslouží. To nemá s archivací přece co dělat.
    To, že někdo potom hodnotí fotky podle toho, jakou si s tím dal práci v čase určeným k focení a dává přednost před těmi z archivu, je už jen jeho věc.

    Pořád rozebíráš nějaké vyřazování fotek, ty už jsi někdy nějaké zažila? Já ne.
    Kontrolovat proč? Když v pravidlech ten archiv nebude, nevidím k tomu žádný důvod, protože já lidem věřím a je to o svědomí každého z nás.

  • badbunda.
    badbunda.
    09.11.2019 23:25

    Pravidla si přece tvoříme sami a to s ohledem na tradici a s ohledem na FA.
    Mimochodem udělat neprůstřelná pravidla je tu nemožné viz vyfoť vejce a může to být i smaženice a co křepelčí atd.?

    TD nechápu jako soutěž, už jen protože chudák "vítěz" musí vyhodnotit příští téma.
    TD je o tom poprat se s tématem a získat náhled jak se s tím poperou ostatní.

    Sic pro archiv nejsem, párkrát jsem ho vložil, ne abych vyhrál, ale abych mohl hodnotit.

    Pojďte raději fotit, všechno tohle se tu opakuje stále dokola.

  • Marimona
    Marimona
    10.11.2019 11:53
    Reaguje na badbunda. 09.11.2019 23:25:

    "Pravidla si přece tvoříme sami a to s ohledem na tradici a s ohledem na FA...." - zobrazit celý komentář

    Mluvíš mi z duše :)

  • MSD
    MSD
    10.11.2019 16:47

    Také s Badem souhlasím. I když by se vyřešila otázka archivu, otevře se problém hodnocení podle osobních sympatií a animozit, protože nejsou skryta jména autorů. Nebo něco jiného. Je to zábava. Bavme se :-)

  • digobraz
    digobraz
    10.11.2019 16:51

    Bráním se srovnávání dnešního „taky TD“ s TD před deseti lety… Ikdyž méně (domnívám se), s archívem se bojovalo rozhodně i tehdy. TD bylo po 2-3 měsících, ale nuda tu nebyla, protože i nesoutěžní galerie byla dennodenně obohacována fotografiemi kreativních fotografů. Dost srovnávání. :-)

    Napadá mě návrh, kdy bude na TD více času i se zachováním současné měsíční frekvence jeho konání. Vítěz vyhlásí téma ne pro následující měsíc, ale až na ten další. Doba přípravy (hledání v archívu) ;-) se tak protáhne na cca sedm týdnů s tím, že se tři týdny bude krýt s aktuálnějším TD. Archív určitě nevymizí, ale ten kdo na realizaci potřebuje více času, ho bude mít.

    S dalším „archívuvzdorným“ opatřením mířím na vyhlašovatele témat. Volte téma více konkrétnější. Přijde mi, že právě snaha o co nejkreativnější znění tématu často přispěje k tomu, že na něj lze napasovat téměř cokoliv. A to „cokoliv“ se v archívu vždycky najde. :-) Tento názor je ostatně v souladu s názorem zakladatele TD - Pavlem Petruškou.

    Pro příklad vypisuji odkaz na téměř 10 let starou galerii nudně znějícího TD – „Dvě krabice“.
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/galerie/94/fotografie/?razeni%5Bcompetition_position%5D=1

  • E.B.E
    E.B.E
    10.11.2019 18:00
    Reaguje na digobraz 10.11.2019 16:51:

    "Bráním se srovnávání dnešního „taky TD“ s TD před deseti lety… Ikdyž méně ..." - zobrazit celý komentář

    Nějak pak postrádám smysl. Zatímco krása celého TD byla právě v tom časovým presu, nutnosti zapojit mozkové závity, tak teď se bude sedum týdnů hrabat v archivu a "roubovat" fotka do soutěže :-( A to sem donedávna poslouchal, jak dlouho trvá vyhodnocení dvouměsíčních soutěží a kolik "nudy" mezitím musí lidi strávit. Takže vytvoříte další dvouměsíční TD? :-( No a srovnávat fotky v tehdejším a dnešním TD je snad legrace. Stačí vytáhnout krajinku, dům se dveřmi bez světla a hotovo. Žádná kreativita, prvoplánové nápady... to nemluvím o tom, že většina tehdejších "výrobků" byla opravdu vytvořena v ten samý den. Mě to už jako zábava rozhodně nepřipadne

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    10.11.2019 18:36

    ...já jen, že redakce vás už zase sleduje :) ..a těší se na výsledky...
    Připomínám pro nováčky, že by každý v TD měl hodnotit fotografie ostatních:
    HODNOTÍ SE DO ZÍTŘEJŠÍHO PONDĚLÍ 11.11. DO 23:59 :)

  • digobraz
    digobraz
    10.11.2019 19:11
    Reaguje na E.B.E 10.11.2019 18:00:

    "Nějak pak postrádám smysl. Zatímco krása celého TD byla právě v tom časovým..." - zobrazit celý komentář

    Krása celého TD právě nebyla v tom časovým presu. Časový pres byl „vyžádán“ až v dnešní době rychlé spotřeby… Ale hlavně, protože jindy je tu opravdu nuda. :-)

    TD by i nadále bylo každý měsíc. A předpokládám, že většina „soutěžících“ by se konkrétnímu tématu stále věnovala až v posledních 1-2 týdnech. Ale zároveň by bylo vyhověno i těm, kteří by rádi více času.

  • E.B.E
    E.B.E
    10.11.2019 19:55
    Reaguje na digobraz 10.11.2019 19:11:

    "Krása celého TD právě nebyla v tom časovým presu. Časový pres byl „vyžádán“..." - zobrazit celý komentář

    Není to o tom, že já vám chci vytvářet nějaký soutěže, či pravidla, ale jen o tom, jak já to vidím. A já opravdu nechápu, proč by se lidi měli chovat jinak jen v době TD a ne normálně (viz i KIV s jejím hodnocením, vyndáváním z IL a podobně) Ostatně. Pokud já pamatuju, dost lidí jen strčí fotku, aniž něco hodnotí, nebo dokonce v případě výhry něco počítá a vyhlašuje :-) A ne..časový "pres" byl prvotní důvod. Ne dnešní vyžádání, které ostatně ani žádné není. Naopak. Lidi stále vyžadují více času, když tak poslouchám. Což úplně mění smysl i důvod a nenutí nikoho ukázat, co dovede "teď hned". A takhle fotografování v mnoha případech funguje. Teď někde jsem, teď musím fotit. Musím zvládnout fotoaparát i místo a situaci. A nemusí jít jen o fotografování akcí, svateb... I ty fotky na dovolené nejde plánovat dopředu a čekat na situaci a světlo. Pro plánované a propracované fotografie je tu i tak soutěží dost. A co se nudy týká? ...dyť nikdo nemá čas napsat komentář. Odpovědět na dotaz... prostě to vidím jinak, než se mi tu snažíte namluvit

  • MSD
    MSD
    10.11.2019 20:01
    Reaguje na digobraz 10.11.2019 19:11:

    "Krása celého TD právě nebyla v tom časovým presu. Časový pres byl „vyžádán“..." - zobrazit celý komentář

    Teoreticky máš úplnou pravdu. Prakticky jsi úplně vedle! Nuda je tu i v den TD! Před deseti lety tady byli kreativci, kteří se nebáli znevážit cokoli. Udělat si legraci. I sami ze sebe. Hledat souvislosti. Dnes, z těch 80 fotek, se nejméně polovina pouze snaží strefit se nějak do tématu. To není o čase na zpracování fotky. To je o ochotě otevřít se. Přemýšlet.
    (Předpokládám, že ti, kteří mě dosud snášeli, mě už začnou nenávidět také :)))

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse