Výběr nového foťáku

  • Vai
    Vai
    08.11.2019 16:47

    Domnívám se, že "restaurator" dle jeho příspěvků nebude žádný úplný foto laik, začátečník či někdo, kdo se bude chtít chlubit novým foťákem. A ani nebude pro jím popisovaný styl jeho focení nutné dokupovat foto-příslušenství v ceně desítek tisíc ... ;)

  • E.B.E
    E.B.E
    08.11.2019 17:05
    Reaguje na Vai 08.11.2019 16:47:

    "Domnívám se, že "restaurator" dle jeho příspěvků nebude žádný úplný foto..." - zobrazit celý komentář

    Já se naopak z popisu domnívám něco jiného, ale i kdyby to bylo takhle, a začal fotit, nemyslím, že se kdokoli vyhne příslušenství (dokonce ani dalšímu objektivu). To se dá naopak čekat u někoho, kdo si koupí nejlevnější tělo se seťákem, nemá žádné ambice a s tím si vystačí na furt. Každopádně nedělám závěry

  • restaurator
    restaurator
    08.11.2019 19:42

    Jsem rád, že jsou v diskuzi zastánci i "odpůrci" nákupu nejnovějších foťáků. Tím získávám z diskuze PRO a PROTI. Spíš jsem čekal, že mě zde všichni budou lákat na nová FF těla. Diskuzi si o víkendu ještě pořádně pročtu, přes týden nemám čas. A je pravda, že bych si měl ujasnit co vlastně od toho foťáku chci a jaké jsou mé priority, co od něj očekávám. Tak prozatím už dotazy klást nebudu a pak případně přijdu s konkrétními dotazy na konkrétní věci. Díky všem za ochotu přispívat svými zkušenostmi.

  • restaurator
    restaurator
    08.11.2019 20:22

    Jen ještě dodám, že UV, ND, přechodový a polarizační filtr už mám. Jen budu muset koupit redukci, protože nebude pasovat rozměr. Stativ již mám také. Takový skladný cestovní. Nepamatuji si teď, jakou tam uvádí výrobce hmotnost pro fotoaparáty, pro které je stativ vyroben, ale myslím, že by měl dostačovat.

  • E.B.E
    E.B.E
    08.11.2019 20:37
    Reaguje na restaurator 08.11.2019 20:22:

    "Jen ještě dodám, že UV, ND, přechodový a polarizační filtr už mám. Jen budu..." - zobrazit celý komentář

    Je hezký, že se nad tím aspoň zamýšlíš. Ale přesto ještě drobnost. Myslíš, že máš UV,ND větších rozměrů než oněch 77 mmm ? větší totiž přes redukci na menší nasadíš (i když to vypadá divně a často i zavazí. I opticky). Opačně to ale nefunguje (bych mohl vyprávět, kolik filtrů jsem musel vyměnit s objektivy. Doteď mi jich pár zůstalo) Stejně tak stativ. Asi máš nějakej s nosností cca 5 kg :-) ...jednak je tu váha sestavy, kde je potřeba počítat i s gripem, dlouhým sklem, možná bleskem a pak se pro stabilitu ve větru věší zespod batoh, jako protizávaží. Není nad to, když se stativ s technikou za pade převrátí a spadne. A to v přírodě na nezpevněném povrchu není problém. https://nikonblog.cz/tri-nohy-musi-stacit-umite-to-se-stativem/

  • E.B.E
    E.B.E
    08.11.2019 20:51

    Jo a nechápej to pořád tak, že ti tu super techniku nepřejem. Jen to s tebou myslíme dobře. A podle toho, co a jak píšeš a i když kolega zastává názor, že jsi "odborník", já myslím, že fakt nemáš páru. Viz třeba teď naposled filtry, stativ.. co já bych dal za to, kdyby mi před lety někdo poradil

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    08.11.2019 22:39
    Reaguje na Vai 08.11.2019 16:47:

    "Domnívám se, že "restaurator" dle jeho příspěvků nebude žádný úplný foto..." - zobrazit celý komentář

    Taky si myslím něco trošku jiného, ale rozhodně ho tady nikdo neoznačuje jako vyloženě laika. Pokud, tak já poukazuji na to, že není profesionál, a mezi plným profesionálem a úplným laikem určitě rozeznáváme velkou škálu fotografického umu :-)
    Každopádně nesouhlasím s tím, že pro jeho styl nebude potřeba dokoupit další příslušenství. Filtry i stativ jsou s otazníkem, ale potom tu máme blesky, odrazky, náhradní baterky, karty, fotobatohy, brašny, úložiště na fotky... To se nasbírá a v případě nutnosti dokupování filtrů - kromě poznámky od EBE ještě musím dodat, že hodně záleží na kvalitě a potenciálně i stáří filtru, protože dnešní standardy jsou jinde než před deseti lety a co stačí na film, může být špatný filtr na kvalitní objektiv na digitál, když se tu pídíme po každém zlomku ostrosti. Zde bych podotknul, že nesouhlasím s EBE ohledně koupě UV filtrů na ochranu objektivu proti poškrábání, u dobrých objektivů to ničí kvalitu a hlavně pokud fotíte v protisvětle, není to praktické. Namísto toho raději používejte neustále sluneční clonu :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    08.11.2019 23:02
    Reaguje na Jan Pánek 08.11.2019 22:39:

    "Taky si myslím něco trošku jiného, ale rozhodně ho tady nikdo neoznačuje..." - zobrazit celý komentář

    Filtry nahoře jsem zmínil všeobecně, ceny počítal za "normální", kvalitní a značkové. Co se UV týká...ano. Taky ho nemám dycky a na všem. Ale taky často nenosím clonu. A to i schválně. Protisvětlo i tenhle styl ji nevyžaduje. Právě naopak. No a jednou jsem tak přeskakoval ze skály na skálu a najednou křáp. Objektiv při doskoku vrazil do kamene, že z clony nic nezbylo, filtr praskl, ohl se závit filtru, zato objektiv nic. Takže se hodil :-)

  • restaurator
    restaurator
    09.11.2019 08:22
    Reaguje na E.B.E 08.11.2019 20:37:

    "Je hezký, že se nad tím aspoň zamýšlíš. Ale přesto ještě drobnost. Myslíš,..." - zobrazit celý komentář

    Jak je tedy možné, že jsem na zapůjčenou Canon 400D zrcadlovku se závitem 58 koupil v Megapixelu redukci pro filtry 52mm a bez problému ji používal? Tu připomínku o 77mm moc nechápu. Také si ale myslím, že redukce není idealní řešení a pro tu novou kombinaci je pravda že nevím, jestli redukce jsou. Ještě jsem to nezjišťoval. Časem pořídím pasující filtry, protože redukce je další věc na objektivu a když tam člověk má redukci, filtr, clonu tak je to už trochu moc... Jen jsem tím chtěl říci, že ta nutnost výdajů za nové filtry není úplně akutní. Ten UV filtr jako ochraný budu zcela jistě potřeba, protože jsem na to smolař nebo neopatrný, ale taky nechci čistit pořád přímo sklo,ale ať se nečistoty zachytávají na tom filtru. Mně se stalo, že už mi lehkým čištěním hadříkem na optiku vznikly lehce nepatrné, ale přesto vznikly, rýhy. Ty filtry mám asi tři roky staré a jsou od firmy Hoya. S tím stativem jsem vcelku spokojený. Má výsuvné ostré špičky pro zapuštění do země. Háček pro upevnění zátěže mu chyběl,ale navrtal jsem si do dtředové tyče vlastní dírku a připevnil svůj háček. Ano, jistě jsou lepší stativy,ale nechci s vybavením pro pobyt v přírodě tahat na zádech ještě atelierový stativ. Už tak jsem měl letos na jednom vandru do polských lesů batoh o váze dvacet kilo. Ale to byl extrém, protože jsem byl 12dní mimo civilizaci. Časem plánuji nákup nějakého ještě lehčího z carbonu a ten stojí také dost. Jinak já to nechápu tak, že mi "super" techniku nepřejete. U mně však nejsou s otazníkem filtry a stativ, s těmi naopak počítám, ale s otazníkem jsou pro mě spíše blesky a odrazky.

    Odkaz na redukce: https://www.megapixel.cz/step-down?sort=price-desc

  • kikiris
    kikiris
    09.11.2019 09:11

    Reastaurarator: Já jsem dalek tomu abych někomu tlačil svůj názor a něco stoprocentně doporučoval. Ale jak jsem se dozvěděl, více od tvého prvního dotazu, budeš foťák hodně používat na různých "vandrech a čundrech" a podobných aktivitách. Takže já být tebou, tak si pořídím nový KP do začátku se Sigmou 17-50/2,8 a za asi 28,500 korun dostaneš tu "super" techniku a k tomu navíc další baterii a brašnu. Koupíš si jen kartu a můžeš fotit. Mám Pentax KP dva roky a nikdy mě nezklamal ani v 15 stupňových mrazech v Tatrách a o dešti ani nemluvím. A na večerní a noční focení už stativ beru vyjímečně. KP má dobře pracující stabilizaci a ISO 1600 a více také není problém, udržet dvacetinu i desetinu vteřiny se dá také zvládnout. A tu další "výbavu", jako blesky, odrazky atd., co tu byly zmíněny, "polní", krajinou putující fotograf určitě nepotřebuje. Já teda zoomy nepoužívám, beru jen jeden z mých tří monofokálů a s váhou jsem vždy jen kolem kila. Takže pokud nechceš jít do bezzrcadlovek, tak KP je ta "pravá volba" pro foticího, outdoorového nadšence... :-)
    Ale jak už tu zmínili kolegové, tak si ty aparáty, co máš v merku, určitě někde v krámě osahej a vyzkoušej.
    PS. Ještě než KP přišel do prodeje a viděl jsem jen jeho fotky, tak jsem se do něho zamiloval na první pohled a trvá to stále. Je to krásná mašinka, která má vzhled kinofilmových aparátů ... :-) Hodně štěstí při výběru...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse