Výběr nového foťáku

  • restaurator
    restaurator
    06.11.2019 19:42
    Reaguje na E.B.E 06.11.2019 19:21:

    "Samozřejmě neměl. Ale taky jsem vyhodil spoustu peněz zbytečně. A toho jsem..." - zobrazit celý komentář

    Díky za odpověď. Já souhlasím s tím, že v diskuzi už jsou hodně podrobné technické informace, které mi teď moc neříkají. Přiblížím vám jak nyní uvažuji. Podařilo se mi našetřit nějaké peníze,ale jinak jich moc navíc nemívám. A právě proto přemýšlím,zda koupit rovnou tělo s FF a drahý objektiv. V tom případě bych musel ještě chvíli šetřit. Nebo koupit levnější bazarové tělo s APS-C a k tomu drahý objektiv. To bych si mohl dovolit už nyní. Později bych však případně musel znovu našetřit pro mě poměrně velkou částku na FF. Co mě tedy zajímá nejvíc je, jestli je tam mezi APS-C a FF výrazný rozdíl v podání a zvládání kontrastů, atd. Pokud vedle sebe položím fotografie 21x30cm se stejným záběrem, focená někde v přírodě za slunečného počasí, jestli tam bude na první pohled rozdíl v tonalitě, barevném podání atd. S úpravou fotek na PC již nějaké zkušenosti mám. Negativy jsem si skenoval a základní úpravy na PC prováděl. A právě mě to i bavilo, jak si s tím člověk může vyhrát. Ale o nějakém kurzu na úpravu fotografií jsem také uvažoval,abych do toho pronikl do hloubky. Případně samostudium s knihou o úpravách.

  • E.B.E
    E.B.E
    06.11.2019 20:01
    Reaguje na restaurator 06.11.2019 19:42:

    "Díky za odpověď. Já souhlasím s tím, že v diskuzi už jsou hodně podrobné..." - zobrazit celý komentář

    Vsadím se s kýmkoli, že za běžných podmínek a při běžném tisku i zobrazování nepoznáš rozdíl mezi fotkou pořízenou tělem za třináct, nebo padesát tisíc (nebudu teď řešit konkrétní tzp,nastavení, ani objektiv). Co se rozdílu mezi APSC a FF týká, jde pouze o menší hloubku ostrosti, tj víc rozmazaný pozadí za objektem a ( ne vždy) lepším zvládání vysokých hodnot ISO. Co se týká "kontrastu", máš asi na mysli dynamický rozsah. Tam buď rozdíl není, nebo minimální. Ale to už je potřeba probírat konkrétní typ. No a co se týká ostatních vlastností, ne každej preferuje velkej, těžkej foťák s velkými těžkými objektivy, fotografuje pro peníze a tiskne z fotek plakáty. Ona malá hloubka ostrosti je třeba u street nejen nedůležitá, ale i často nežádoucí. Fotograf krajink má problém clonit tak, aby prokreslil scénu a ani clona přes dvacet kolikrát nestačí. Nemluvě o tom, že clinit nejde do nekonečna. A nakonec wild fotografům zaručí malou hloubku už dlouhý ohnisko. A naopak musí clonit, aby ze zvířátek něco zbylo. Pak samořejmě přijde APSC vhod i tím, že prodlouží už tak tvůj drahej, pořád krátkej objektiv díky cropu. Prostě jak říkám pořád. Nejde doporučovat všechno všem, pokud nemáš konkrétní požadavky. Stejně jako někdo potřebuje dodávku, jinýmu stačí motorka :-) Ale nemám problém s nikým, kdo neví co s prachama a chce se jich zbavit. Je to každýho věc :-))

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    06.11.2019 22:15
    Reaguje na restaurator 06.11.2019 19:42:

    "Díky za odpověď. Já souhlasím s tím, že v diskuzi už jsou hodně podrobné..." - zobrazit celý komentář

    Ne, za hezkého slunečného dne na krajince rozdíl mezi APS-C a FF nepoznáte. Navíc barvy a tonality doladíte v PC podle sebe.
    Ještě když píšete, že se ne vždy podaří našetřit peníze, moc bych neváhal a bral APS-C a dobrý objektiv. Každý zde doporučí něco jiného, já bych navrhl Nikon D7200 a k tomu 18-140mm nebo 16-85mm nebo 16-80mm (od nejhoršího po nejlepší). Taky si klidně zkuste koupit pevné sklo (třeba 24/20mm od Samyangu, pokud nevadí manuální ostření - po přepočtu to dá ohnisko 36/30 mm, což jste zmiňoval). Nebál bych se jít ani do širokoúhlého zoomu (pokud nefotíte hvězdy, je lepší mít zoom než pevně široké sklo), v tom v zásadě nelze udělat s výběrem velkou chybu:
    https://www.fotoaparat.cz/clanek/2591/doporucujeme-nejlepsi-sirokouhle-objektivy/2/
    Nahodil jsem tedy poměrně slušnou fotovýbavu, která i včetně dalších nezbytných věcí jako SD karet (nešetřete na nich), náhradních baterek (taky spíše nešetřit) apod. může vyjít pod 40.000 Kč, pokud zařadíte i kousky z bazaru. Rozhodně bych to ale nedoporučil koupit najednou, protože začnete zjišťovat, co všechno by se vám líbilo a třeba mezitím změníte názor. Když začnete univerzálním zoomem a každý další objektiv si před koupí vyzkoušíte (skočte si do nejbližšího Megapixelu/FotoLabu...), neuděláte zásadní chybu.
    Mimochodem, osvědčilo se mi opravdu všechno fotografické vybavení přebírat osobně a odzkoušet. Těla a objektivy nemá smysl kupovat na dálku (popřípadě je to lepší odzkoušet na prodejně - takto se mi třeba stalo, že jsem si objednal na prodejnu dva kusy objektivu a nevybral ani jeden, popřípadě ze dvou vybral jen jeden - opravdu to má smysl). Stejně tak je fajn si zjistit co nejvíce informací o objektivu/těle, pokud jej kupujete z druhé ruky - vyžádejte si více fotek a potom to odzkoušejte na místě.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    06.11.2019 22:21
    Reaguje na E.B.E 06.11.2019 19:21:

    "Samozřejmě neměl. Ale taky jsem vyhodil spoustu peněz zbytečně. A toho jsem..." - zobrazit celý komentář

    Přesně tak. Od toho tu jsme, od toho tu radíme a děláme recenze. První věc je, že když někomu projdou rukama desítky objektivů, získá nadhled a může radit. Druhou věcí je, že dobrá recenze se nesoustředí na pozitiva, ale negativa. Dobrá recenze by se měla snažit maximálně člověka odradit od koupě a až když se to nepovede, jedná se o ten pravý kousek. (Možná pokud si přečtete mé recenze, budou vypadat poměrně pozitivně - ono je většina dnešní fototechniky opravdu dost kvalitní - nicméně si všímejte těch negativních výtek, které mají odrazovat, pokud daná věc pro vás představuje problém)

  • Vai
    Vai
    07.11.2019 00:22
    Reaguje na Jan Pánek 06.11.2019 18:46:

    "Řekl bych, že to je přesně naopak. Když je tak malý cenový rozdíl mezi APS..." - zobrazit celý komentář

    Ale i ten FF se dá koupit v bazaru, stejně jako FF skla... :)
    16-85 mě tenkrát stál paradoxně více než 24-120, neboť se nikdy nenabízel v setu, stejně jako 16-80.
    Jinak to není problém s nalezením správného objektivu, ale problémem je to, že výběr pevných světelných skel je na DSLR APS-C mizerný až žádný a čemž svědčí i to, že dále pak radíte manuální FF Samyang... :o
    P.S. U té 85/1,8 na D7100 to BF/FF nebyl...ani to, že autofokus v D750 podává lepší výkon než u D7100/7200.

  • Vai
    Vai
    07.11.2019 01:26
    Reaguje na restaurator 06.11.2019 19:42:

    "Díky za odpověď. Já souhlasím s tím, že v diskuzi už jsou hodně podrobné..." - zobrazit celý komentář

    Pokud takto váháte, nedal bych na rady nás tady na netu, ale pořádně a v klidu si vše opravdu osahal, buď na prodejně a nebo ještě lépe, jestli nemáte v okolí nějakého známého fotografa. Nevím, s jakým analogem teď fotíte, ale zaměřil bych se i na hledáčky. U zde doporučovaného APS-C D7200, i když je hledáček slušný typu pentaprism (hranol), tak je o dost menší než u FF. Viz třeba https://www.youtube.com/watch?v=_58Mo7jlKFQ Na druhou stranu, je u FF horší pokrytí AF body do stran.
    Jinak krajinky za slunečného počasí zvládne nejen FF či APS-C, ale i slušný jednopalcový kompakt, chleba se bude lámat někde jinde než u těchto scén...

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    07.11.2019 09:22
    Reaguje na Vai 07.11.2019 00:22:

    "Ale i ten FF se dá koupit v bazaru, stejně jako FF skla... :) 16-85 mě..." - zobrazit celý komentář

    Jistě, že se dá (téměř) vše koupit v bazaru, ale to bychom tu mohli doporučovat jako geniální kup D700 za 10 tisíc ;-)
    16-85 byla drahá a 16-80 je hodně drahá, to uznávám, ale zase jsem slyšel hodně chvály na oba tyto objektivy. Nicméně když uvažujeme o těle z bazaru, je celkem jedno, zdali se to prodává nebo neprodává v setu. Navíc typicky je výhodnější koupit objektiv z druhé ruky než v setu (hlavně lepší seťáky jsou často předražené - např. Nikon 24-85mm nemá v setu smysl kupovat).
    Pevná skla vyloženě na APS-C nejsou (nicméně situace se otáčí a 3. strany se na to více zaměřují), nicméně můžete používat pevná skla z FF systému, to často není vůbec špatná volba.
    Já jsem s 85mm 1.8G na D7100 žádný zásadní problém neměl (mimo BF/FF), ale možná jsem to nezkoumal tak pečlivě, popř. tam hraje roli mnoho proměnných.
    BTW: Váš třítečkový (prázdný) komentář jsem smazal a s komentářem níže souhlasím :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    07.11.2019 15:47

    O co celou diskusí mělo jít, nebylo doporučit konkrétní přístroj, který samozřejmě musí reflektovat požadavky každýho z nás, ale jen vysvětlit, že "není všechno zlato, co se třpytí" a že nejdůležitější je člověk, co bude přístroj používat. A tak zatím, co jednomu stačí k vytvoření jedinečné fotky krabička od mýdla, druhý se pomocí nejdražší techniky propracuje sotva k průměrným fotkám

  • restaurator
    restaurator
    07.11.2019 19:13

    Takto, jak to píšete je mi to srozumitelnější. Ten příklad s "bezproblémovou" scénou jsem asi nezvolil nejlíp, ale šlo mi o ten dynamický rozsah (kontrast), protože jsem někde zaznamenal, že jej FF zvládá lépe a kresba je i tam kde u APS-C již není.Taky jsem mohl hned víc rozepsat, co fotím. V přírodě nejraději fotím v mlze. Čím hustší, tím lepší. Takové ty věci jako osamělý strom v poli a v husté mlze, rozpadlý dům v mlze, zkrátka cokoliv s nádechem melancholie atd. Pak fotoaparát nosím na několikadenní "vandry" do přírody nebo do hor, kdy ráno fotografuji v tmavých zalesněných údolích a odpoledne už třeba fotím něco na holém kopci za jasného počasí nebo kontrastní scény v lese, do kterého prosvítá polední slunce. Pak chci také více fotit street a reportáže z různých akcí. Do teď jsem fotil vším možným od flexaret po Olympus Om-4Ti. Už jsem se asi před měsícem byl podívat v prodejně v megapixelu a nějaké ty fotoapráty jsem si zkoušel. Tam mi právě prodavač doporučil FF a jakýsi objektiv od Sigmy. Ptal jsem se na zrcadlovky, on se zeptal na rozpočet, já mu řekl do 40tis. a on že si mám došetřit deset tisíc a můžu mít špičkový foťák a objektiv. Ale chápu, že prodavač má za úkol prodat. Ptal jsem se ještě na nějaké vhodné na cestování,tak jsem dostal na vyzkoušení nějaké bezzrcadlovky,ale moc mě neoslovily. Velikost i váha asi dobrý, ale (chápu, že je to hloupost) já nějak potřebuju být do foťáku "zamilovaný". Abych z něj měl dobrý pocit a líbil se mi už na pohled. Designově i rozměry se mi líbily Canon těla, ale pak jsem narazil na tu informaci, že Canony mají horší čipy. U analogu se tohle řešilo změnou filmu, když nevyhovoval,ale u digitálu ten čip už nevyměním, proto také ty mé dotazy a váhání ohledně FF a APS-C.

  • restaurator
    restaurator
    07.11.2019 19:16

    Jen doplňuji tu informaci s čipy u Canonu. U Nikonu jsou prý lepší oproti Canonu.
    Ještě přikládám odkaz na stránky, ze kterých jsem vycházel při svém prvotním hledání i žebříčku fotoaparátů, který je zde uveřejněný. Zajímal by mě váš názor na ten žebříček. Ale to asi taky bude individuální.
    https://www.fotoguru.cz/nejlepsi-fotoaparaty/

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse