Výběr nového foťáku

  • kikiris
    kikiris
    03.11.2019 16:24

    restaurator: Pro vaše potřeby by mohl také přicházet některý z Pentaxů. Například K1 a nebo KP. Tak si o nich něco nastudujte...

  • restaurator
    restaurator
    03.11.2019 16:56
    Reaguje na kikiris 03.11.2019 16:24:

    "restaurator: Pro vaše potřeby by mohl také přicházet některý z Pentaxů...." - zobrazit celý komentář

    Moc děkuji za tipy a další nasměrování. K1 je už pro mě cenově dost vysoko, ale Pentax KP mě zaujal.

  • kikiris
    kikiris
    03.11.2019 18:04

    KP je na cestování vhodnější, je to příjemně malá zrcadlovka, odolná nepříznivému počasí. K1 je už o hodně větší a těžší a tím, že je to FF je také dražší. Možná by jste se mohl také poohlédnout mezi "bezzrcadlovkami", které mají také své výhody. Já mám ve své "výbavě" dva Fujifilmy a nemůžu si na ně stěžovat... :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    03.11.2019 20:55
    Reaguje na restaurator 03.11.2019 15:14:

    "Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu. Doteď jsem fotil pouze na..." - zobrazit celý komentář

    Nechci radit konkrétní značku, ani typ. Každý preferuje něco jinýho. Jen chci ujasnit pojmy. A to, že fotku dělá především objektiv. Samozřejmě hned po fotografovu oku :-) ...ale nemyslím, že poznáš rozdíl mezi jednotlivými fotoaparáty stejného období. Zato určitě použití setového objektivu. Takže bych se řídil jen požadovanými vlastnostmi (tlačítka, rolery, hledáček, případně ona odolnost) Mimochodem k voděodolnému tělu je potřeba voděodolný objektiv. Jinak to celé ztrácí smysl. A to je třeba v případě Canonu "L"ková řada. Ale taky pěkně mastná. Takže je potřeba začít počítat. Osobně bych koupil bazarový tělo za babku a a raděj nešetřil na objektivu. Stejně jeden stačit nebude. Někdy časem, pokud tě to bude bavit, vyměnit za něco dalšího. Čekat tyhle parametry od levného těla (jako třeba 200D) se moc nedá. Nakonec. Objektivy "nestárnou" a cenu si udrží. Což u těla funguje naopak. Za dva, tři roky je tělo "starý" a levný. Proto lidi prodávají a kupujou novější a lepší (samozřejmě novější neznamená zákonitě lepší. Jako u všeho dneska. Ale tak už to chodí)

  • E.B.E
    E.B.E
    03.11.2019 21:07

    PS: jakto, že nikde nepíšou o utěsnění těla? Podle mě si stačí přečíst kompletní parametry a nebýt línej. Jsou napsaný vždycky. Samozřejmě až vespod. https://www.megapixel.cz/nikon-d750-telo?gclid=EAIaIQobChMI3eGk-OrO5QIVFc93Ch0A5wyBEAQYAiABEgKQCfD_BwE#product-sec-param https://www.megapixel.cz/canon-eos-2000d-18-55-mm-is-ii?gclid=EAIaIQobChMIpujv1-vO5QIV0Od3Ch3EDQx3EAQYAiABEgLp-PD_BwE#product-sec-param

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    03.11.2019 22:16
    Reaguje na E.B.E 03.11.2019 20:55:

    "Nechci radit konkrétní značku, ani typ. Každý preferuje něco jinýho. Jen..." - zobrazit celý komentář

    Souhlas.
    D750 je sice lákavá (a jednoznačně bych ji upřednostnil před 6D Mk II kvůli dynamickému rozsahu), nicméně po velké investici do těla to bude chtít další velké investice do objektivů (pro inspiraci se můžete podívat na můj profil, kde mám vypsané, co všechno ke své D750 mám).
    Jak píše EBE, lepší bude levnější tělo (D7200/D7100) z bazaru odvede svou práci poctivě) nemluvě o ceně objektivů, která je na APS-C jinde. Navíc pokud píšete, že se považujete spíše za amatéra, tak bych volil spíše APS-C (případně k tomu můžete nakoupit dobré FF objektivy a za pár let přejít na FF).
    Případně doporučuji načerpat inspiraci zde:
    https://www.fotoaparat.cz/clanek/2150/doporucene-nejlepsi-digitalni-zrcadlovky-dslr/#toc-2150-4-pro-pokrocile-nikon-d7200-nebo-canon-80d
    Nechci Pentaxáky nějak osočovat, ale silně bych vám Pentax nedporučoval, nejsou na to rozšířená dobrá skla, málo příslušenství, umírající systém. Hlavně pokud máte omezenější budget a budete nakupovat z bazarů, tak věcí na Pentax bude o dost méně než na Nikon/Canon. Že se jedná o kvalitní stroje - to nerozporuji - pro upřesnění.

  • kikiris
    kikiris
    04.11.2019 11:20

    Já také nechci nikoho osočovat, ale to je pořád dokola už značně ohraná písnička: Pentax je umírající systém, nejsou na něj objektivy a příslušenství atd. Ale to samé můžeme říci o zrcadlovkách Canikonu, že jsou umírající systémy, které nahrazují bezzrcátka. Tazatel píše, že fotoaparát bude používat primárně na přírodu, reportáž a cestování a tak nevím, proč by potřeboval "spoustu objektivů a příslušenství", když by mu na začátek stačil třeba i utěsněný seťák 18-135 ze standardní světelností a časem třeba nějaké reportážní sklo se světelnějším, pevným ohniskem. Takže si stále myslím, že Restaurator by chybu s Pentaxem KP, nebo K70 neudělal a spoustu let by mu sloužil k plné spokojenosti. Ale je samozřejmě jen na něm co si vybere...

  • E.B.E
    E.B.E
    04.11.2019 20:03
    Reaguje na Jan Pánek 03.11.2019 22:16:

    "Souhlas. D750 je sice lákavá (a jednoznačně bych ji upřednostnil před 6D Mk..." - zobrazit celý komentář

    Sice jsem původně nechtěl, ale taky se mi poslední odstavec nelíbí (a to není poprvé). I když je pravda, že tak obsáhlá nabídka k Pentaxu není, taky to neznamená, že není z čeho vybrat, včetně bazarových kousků. Sám jsem si před nedávnem přikoupil další objektivv do sbírky a nelituju. To, že Canikon lze koupit v každým obchoďáku a všechny vaše workshopy a další reklamní akce jsou zaměřené na tyhle dvě značky nikoho neopravňuje dělat tuhle "antireklamu" a závěry. Sám mám spousty nedobrých zkušeností s Canonem a Nikonem, jen to neroztrubuju. Jestli máte nějaké ověřené informace, že Pentax končí a není tak důvod si jeho výrobky kupovat, pak sem s nimi.

  • E.B.E
    E.B.E
    04.11.2019 20:05

    PS: Možná jste si všiml, že nikomu svůj Pentax nenutím, ani nenabízím. A stejně tak mu nerozmlouvám třeba Canon

  • restaurator
    restaurator
    04.11.2019 20:17

    Díky za reakce. Vím, že tyto začátečnické dotazy nejsou moc v oblibě, protože jsou stále dokola. K těm objektivům. Já jsem se domníval, že objektivy jsou stejné pro APS-C i FF. Jen to ohnisko buď zůstává stejné nebo je nutný ten přepočet. S tou těsností objektivů, to jsem nedomyslel. Jinak já víceméně vždy používal u analogu jen 35. I když jsem měl i jiné objektivy, tak tohle ohnisko jsem používal nejvíce, protože mi tak nějak oku lahodí nejvíc. Pak jsem používal ještě 24. Teleobjektivy vůbec. Spíše to mám tak, že když se k objektu nemohu přiblížit, tak nefotím, protože teleobjektivem se mi to líbí málokdy. Ano, vím, že je vždy lepší levnější tělo a dražší objektiv než naopak. Také se to všude doporučuje. Ale pokud je levnější tělo APS-C a dražší tělo FF, tak je to asi o něčem jiném, než když je to ve stejné kategorii. Proto přemýšlím, že koupím FF v té cenové relaci 35tisíc a k němu nějaké levné pevné ohnisko s tím, že později dokoupím nějaké okolo těch dvaceti tisíc. Díval jsem se na recenze těch levných objektivů třeba od nikonu, které se pohybují okolo šest tisíc a ty recenze nejsou zrovna špatné. Ale je to zatím jedna z variant.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse