Novinky

  • FotoMaratony 2015 - Praha, Brno, Šumava

    FotoMaraton je netradiční a celosvětově oblíbený typ fotografické soutěže pro širokou veřejnost. Úkolem soutěžících je nafotit za daný čas zadaná témat v přesně určeném pořadí. Že to zní jednoduše? Až tak jednoduché to není, ale je to zábava…

  • Digitální foto č. 137 – duben 2015

    Začínáte s fotografováním? Nebo už patříte ke zkušeným tvůrcům, kterým se jen momentálně postavila do cesty tvůrčí krize? Máme pro vás slušnou porci nápadů, z nichž mohou čerpat inspiraci začátečníci i pokročilí… Jednoho z nejslavnějších současných světových fotografů Martina Parra asi není třeba zvlášť představovat. Rozhovor jsme si ale nemohli nechat ujít…

  • Součástí rekvalifikace Fotograf je soustředění na Šumavě

    Rekvalifikační studium "FOTOGRAF - FOTOREPORTÉR, pořádané školou FotoInstitut.cz, nabízí ucelené vzdělání oboru fotograf, kde důraz je kladen především na výuku praktickou. Po úspěšném absolvování celého kurzu obdrží každý účastník certifikát akreditovaný MŠMT ČR. Součástí je i 3-denní soustředění na Šumavě, z nějž vám přinášíme fotografie.

  • Komentář: Technologie pixel-shiftu

    Je budoucnost v „pixel-shiftu“? Každý senzor má na určité úrovni technologického vývoje jen omezené množství pixelů, které na něj můžeme „beztrestně“ vměstnat. V poslední době to výrobci začali obcházet – díky výpočetnímu výkonu je možné fotky "lepit" dohromady. Začal s tím Hasselblad, přidal se Olympus a nyní Pentax… jak to funguje?

     0
  • Fotografie týdne a jejich autoři – I/2015

    poprvé v letošním roce se formou článku vracíme k rubrice Foto Týdne. Na FotoAparát.cz, na stránkách FotoInstitut.cz a na našem Facebooku se můžete pravidelně setkat s výběrem tvorby fotografů z naší FotoGalerie. Autorům Fotografií týdne gratulujeme! Pojďme se na fotky podívat a také si přečíst něco „ze zákulisí“.

     1
  • Digitální foto č. 136 – březen 2015

    Ten pocit, když člověk poprvé vybalí zbrusu novou zrcadlovku z krabice, je zkrátka úžasný. Úplně voní novotou, všechna ta tlačítka, voliče a přepínače… Pak nabijete baterii, připevníte popruh na krk a nastává čas začít fotografovat. A najednou je těch tlačítek a koleček nějak příliš a člověk, který dosud jen mačkal spoušť na kompaktu nebo telefonu, se v tom může trochu ztrácet. Pokud je vám to povědomé, žádný strach – právě pro vás je určeno hlavní téma tohoto čísla… Pochopitelně nejsou zapomenuti ani zkušenější fotografové – těm DigiFoto radí, jak pracovat s dlouhým časem, jak vytvářet portréty pomocí vícenásobné expozice či jak portrétovat novorozence.

  • Zpráva z 22. Setkání fotografů 7. 3.

    Tuto sobotu 7. března se konalo již 22. Setkání fotografů - fotografický festival pro každého, kdo rád fotí. Na workshopech a přednáškách jste se zde mohli setkat se známými fotografy, jako je Sára Saudková, Kamil Varga, Petr Slavík, Milan Blšťák či Andrej Macenauer a další. Bohatý program doplňovaly soutěže i ukázky techniky. Přečtěte si, jaké to bylo a podívejte se na fotky z akce

  • Komentář: Začíná nám nová megapixelová válka?

    V poslední době se nám urodilo mnoho fotoaparátů, které se za svůj počet „megapixelů“ rozhodně nemusí stydět, a to napříč formáty: 40Mpx E-M5 II, 50Mpx EOS 5DS... Proč tomu tak je a je to vůbec k něčemu dobré? Berte dnešní článek jako takové malé zamyšlení. Polemice v diskusi se meze nekladou.

     5
  • Letní tábory fotografie pro žáky a studenty 2015

    Pro žáky základních škol (12-16 let) a studenty středních škol (15 – 21 let) připravil FotoInstitut.cz již desátým rokem Letní tábory fotografování.
    Týden plný fotografování pod vedením profesionálních fotografů z FotoInstitut.cz se koná v krásném prostředí šumavské přírody. Zázemí tvoří plně vybavený a moderní Dům fotografů v Kašperských Horách, kde je ubytování i fotoateliér.

     0
  • Digitální foto č. 135 –únor 2015

    Že je venku ošklivo a cestou z práce už je tma? Nevadí – o to lépe se v zimě dají procvičovat kreativní techniky fotografování v interiéru. Stačí dobrý nápad a trocha času a záhy zjistíte, kolik atraktivních motivů se skrývá přímo ve vaší domácnosti. Chce to jen vědět, jak z obyčejných předmětů udělat zajímavý fotografický objekt a jak se k práci postavit, aby výsledky stály za to. V tomto vydání najdete několik originálních a kreativních projektů pro domácí prostředí, od zmrzlých květin a hrátek s umělým pozadím až po kouřové skulptury a pokusy o abstrakci. Projekty jsou natolik rozmanité, že vás přinejmenším některé z nich určitě zaujmou.