Články autora - Michal Kupsa

  • Test digitální zrcadlovky Samsung GX-1S

    V nedávné době se ze scény ztratila jedna známá a dlouholetá značka zrcadlovek a nedá se vyloučit, že další budou následovat. Jak to tak ale bývá, tak se hned záhy objevují značky nové. Stejně tak je tomu v případě objektu dnešního testu, ve kterém si představíme první skutečnou digitální zrcadlovku s výměnnými objektivy značky Samsung, postavenou na platformě Pentax a nesoucí typové označení GX-1S.

     9
  • FotoVýstava – Juraj Macko

    A je tu další díl našich webových FotoVýstav. Tentokrát jsem opět oslovil fotografa ze sousedního Slovenska a to mimo jiné i proto, že právě naši sousedé patří k vynikajícím fotografům a jejich kvality jsou nejen ve FotoGagalerii nepřehlédnutelné. Dnešním autorem je Juraj Macko, kterého jistě dobře zná většina uživatelů FotoGalerie a to nejen odborníků na hmyz a makrofotografii. Jsou to totiž právě nádherné snímky hmyzu, které Juraj zvládá přímo excelentně a doslova ohromí i laika …

  • Test digitální zrcadlovky Canon EOS 30D

    Canon EOS 20D stále ještě patří k oblíbeným a velmi dobře prodávaným fotoaparátům a už tu máme jeho nástupce, který pokračuje v osvědčené sérii přístrojů. Modernizace a vylepšení sice není tak rozsáhlé jako mezi modely 10D a 20D, ale přesto není pochyb, že nový EOS 30D bude trhákem. Již teď je totiž zřejmé, že hlavní devizou tohoto přístroje nejsou jen jeho technické parametry, ale také příznivá prodejní cena. Více se dozvíte v obvyklém redakčním testu.

  • Test objektivu Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM

    Používáte některou z moderních digitálních zrcadlovek s formátem snímacího čipu APS-C a chybí vám klasická základní “padesátka“, na kterou jste byli doposud zvyklí z kinofilmu? Pak by vás mohl zajímat nový objektiv Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, určený speciálně pro D-SLR s čipem APS-C, jehož ekvivalent ohniska se nachází někde mezi 45mm a 50mm. Začátečníci se zase dozvědí něco o tomto ohnisku jako takovém.

  • FotoVýstava – Tomáš TRMAN Rücker

    V dalším, již čtvrtém, pokračování našich webových FotoVýstav si opět představíme úspěšného autora, tentokrát všem čtenářům jistě dobře známého z rubriky FotoGalerie. Tímto fotografem je Tomáš TRMAN Rücker a jeho oborem (který jsme ve FotoVýstavách zatím ještě neměli) je především klasický černobílý akt. Pokud vás tedy tento obor zaujal, tak si nenechte ujít následující rozhovor a výstavu zkušeného autora.

  • Test fotoaparátu Nikon D200

    Již delší dobu bylo oblíbeným námětem různých debat a spekulací téma, jaký bude nástupce digitální zrcadlovky Nikon D100, který se pro svou zdařilou koncepci držel na trhu až neobvykle dlouho. Velkou oblibu si získal i novější Nikon D70, který však není přímým nástupcem D100. Nyní se však uživatelé systému Nikon konečně dočkali a na trh přichází nejnovější model Nikon D200. Jaký je a jak se osvědčil při praktickém použití se dozvíte v obvyklém redakčním testu.

  • Test digitálního fotoaparátu SONY Cyber-shot DSC-R1

    Do dnešního testu jsem pro vás opět vybral svým způsobem přelomový fotoaparát. Je jím nový SONY Cyber-shot R1, který se zcela vymyká dosavadním konvencím nejen svými technickými daty (je to poprvé, co je v kompaktním aparátu použit čip velikosti APS-C), ale také velmi moderním a trošku nezvyklým designem. Více se dozvíte v podrobném redakčním testu.

     8
  • Majo Srník - Minulost v přítomnosti

    Připravili jsme pro vás - naše čtenáře novou rubriku: FOTOVÝSTAVY. Formou klasické výstavy v elektronické podobě budeme postupně představovat nejlepší a nejzajímavější autory z naší FotoGalerie. Startujeme právě dnes představením slovenského autora - Majo Srníka. Kromě shlédnutí jeho krásných fotografií máte možnost dovědět se více i o samotném autorovi.

  • Test fotoaparátu Canon EOS 5D

    V následujícím článku vám přinášíme test horké novinky - digitální zrcadlovky Canon EOS 5D, jejíž snímací čip má rozměry shodné s okénkem kinofilmu (tzv. full frame) a cena již nepřipomíná cenu nového osobního vozu. Ke stažení jsou také fotografie v plném rozlišení.

  • FotoInspirace, 2.díl - Fotografování vážek

    Snad každý fotograf, který rád jezdí do přírody, zkoušel někdy vyfotit vážku. Tato krásná stvoření už inspirovala i mnoho našich čtenářů, kteří přispívají svými snímky do FotoGalerie. A tak mne napadlo, že by toto téma stálo za samostatný článek. Motivoval mne především fakt, že se tyto fotografie objevují stále častěji - někteří z nás se již každoročně velmi těší na začátek “vážkařské“ sezóny. Také z ohlasů v komentářích pod fotografiemi je zřejmé, že o téma "fotografování vážek" je velký zájem. Proto se na vážky v tomto článku podíváme podrobněji a to především z fotografického hlediska. Řekneme si něco o tom, kde vážky hledat, kdy na ně vyrazit a jaká je nejvhodnější fotografická technika. To vše ve srozumitelném podání tak, aby si potřebné dovednosti snadno osvojili i začátečníci.