Uvádíme nový FotoAparát.cz

• Taky..
    Taky..
    20.10.2015 09:26

To rád slyším. Jen pár mých nápadů, jak by mohla galerie s názvem například "S kůží na trh" fungovat:

- anonymní (autora zjistíme až po svém prvním komentáři). Předejde se tak vlivu osobních sympatií/antipatií (i když podle stylu se někteří autoři stejně poznají)
    - může kritizovat každý registrovaný včetně těch na černé listině (vzpomeňte na uživatele igoo (3961), který systematicky banuje vstup všem, kteří v minulosti dali méně jak 5 bodů nebo se dopustili kritiky, aby měl pod fotkou jen samou chválu. FA je pro něj jen forma reklamy na jeho workshopy. Taková galerie by naopak měla být v sekci "inzerce".)
    - doporučovat se bude vkládat bez rámečku a loga (kvůli té anonymitě)
    - naděje, že by do takové galerie nahlížel a byť jen sporadicky komentoval nějaký zkušený fotograf, je bláhová nebo reálná?

Myslím, že tady na FA je skupina lidí, kteří kritiku vítají, protože se chtějí nějak fotograficky vyvíjet. Neberou fotografii jen jako technicky dokonalé banální zobrazení, ale jako způsob sebevyjádření pomocí libovolných fotografických postupů. Tito lidé, o kterých tu už psal Pokročilý ornitolog TomT, by se tak mohli koncentrovat v této galerii. Naopak ti, co si fotí houbičky, ptáčky, kytičky, západy sluncí a motorky můžou zase v míru existovat v galeriích ostatních. Mohlo by se tak lépe předejít střetům mezi těmito sortami lidí, které si navzájem nerozumí.

• Pavel_P
    Pavel_P
    20.10.2015 10:27

To zní rozumně "Taky..", i ta anonymita je dobrý nápad...

A. Radikovsky: už jsem psal i do zprávy, ale ještě :

název: "ke kritice" ?
    popis: Tato skupina je založena za účelem otevřené diskuze. Jejím cílem je pomoci fotografům všech úrovní, jak nováčkům, tak pokročilým. Cílem kritického komentáře je záměr pomoci fotografovi. Kritické příspěvky v této skupině mohou být různorodé v závislosti na úrovni fotografa, zkušenostem, subjektivitě a rozdílnosti pohledu na věc. Vaše fotografie se ostatním nemusí líbit. Může se stát, že se udělená kritika nebude autorovi líbit, ale prosíme, aby nebyla nikdy brána osobně.
    Nahráním fotografie do této skupiny žádáte ostatní uživatele, aby vyjádřili kritický názor na vaše dílo.
    Diskuze v této skupině by měla být otevřená, upřímná a měla by být vedena kultivovaně. Chtěli bychom se vyhnout urážkám a konfrontacím.
    (text-inspirace z jiných uzdrojů)

• Zdenek Stránský
    Zdenek Stránský
    20.10.2015 16:31

Výborné oba předešlé návrhy, které využívají znalost mentality všech zdejších uživatelů a počítají s ryzím charakterem i u jedinců zralých na psychologické vyšetření. Zatím ještě všichni nepochopili, že cílem každého kritického komentáře je VŽDY záměr pomoci fotografovi. Dělení na ty, jenž berou fotografování jako způsob sebevyjádření pomocí libovolných fotografických postupů a na ty, kteří si fotí jen houbičky, ptáčky, kytičky, západy sluncí a motorky není vůbec povýšenecké. Naopak je vidět velká míra tolerance, nechat tu druhou skupinu v míru existovat v galeriích ostatních.
    Chyba je to, že ta druhá skupina (kytičky, houbičky) zatím moc nepomáhala svými komentáři té skupině první. Snad se to zlepší.

• KIV
    KIV
    20.10.2015 16:51

Safra, kde jsou ty palce ke komentářům? Zdeňkovi prosím jeden palec stojící vzhůru...

• Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    20.10.2015 17:20

Zdenkovi druhý palec vzhůru :-)
    Plně souhlasím a lépe bych to nenapsal !
    Mimochodem myslím, že nejen já bezpečně poznám autora jen podle fotky tudíž anonymita je zbytečná. Pod fotky co mi nic neříkají stejně nelezu ať patří komu chtějí.
    Když mě fotka osloví dám jí klidně i za 7 i když budu vědět, že patří autorovi, který má jinak fotky pro mě nezajímavé.

• ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    20.10.2015 17:55

Na první pohled se mi zdálo zřízení speciální „kritické galerie“ nesmyslné, protože toto se přece očekává od celé galerie tady. Ale se znalostí poměrů na FA, to dává celkem smysl (ovšem se znalostí poměrů na FA mne hned napadá množství variant, jak se to může zvrhnout ;-) Největší pozitivum i největší zranitelnost vidím v tom, že to není jen „klub pro vybrané“ (jako třeba fstop), ale vkládat a hodnotit tam může prostě ten, kdo chce.
    Takže já jsem rozhodně pro. O to více bych se přimlouval o zavedení možnosti vkládat ucelené série fotografií, pokud mám jít s kůží na trh, tak pořádně.

• ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    20.10.2015 18:28
    Reaguje na Radik 19.10.2015 15:13:

"TOP: On je to proste "nejaky" algoritmus... neni to jedno? Nikdo nikde..." - zobrazit celý komentář

Tak úplně jedno to není, protože od algoritmu se odvíjí, jaké fotografie se přednostně zobrazují a dávají webu tvář před „veřejností“, viz přiložená galerie „nejlepší fotografie“ – první se zobrazí řazení podle bodů za poslední rok (řekl bych dobrá fotogranka na téma příroda), řazení podle počtu zobrazení mi zase ukáže ty nejpěknější pipinky (taky jsem si k tomu přispěl, nojo :-))) Řazení, které by se alespoň blížilo mému pohledu na „zajímavou fotografii“ se tu nenabízí (já vím, že nelze měřit pocity, ale přece jen...)

Takže na jednu stranu je mi jedno, jaký je algoritmus, na druhou stranu jsou ale ve výsledku některé fotografie ukazovány a některé skryty a to má samozřejmě vliv na to, jaký typ uživatelů se sem přiláká či naopak odradí.

• KIV
    KIV
    20.10.2015 18:28

K anonymitě - a když vše ostatní selže, je tu pak x-if s číslem fotoaparátu, když ne dokonce i s jménem autora. Tak abyste pak mazali i x-if. Jenže to je to, co tady teď v novém systému hodnotím jako skoro to nejlepší, co se tu přidalo, tedy že lidi začali dávat info o tom čím to bylo foceno, s jakým nastavením, a začali dávat i ty x-ify. Aspoň mě to dá víc, než třeba komentář kritika, co sám má v galerii vítr, a dělá vše co může, aby mě pozvedl na svou úroveň...

• ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    20.10.2015 18:30

obrázek galerie Nejlepší fotografie

• KIV
    KIV
    20.10.2015 19:21

Ještě k anonymitě - fotky znám často z jiných foto-portálů, kde je plně uveřejněn autor..
    No, a na anonymní tu máte dobrou ukázku v soutěžích, kde jsou fotky vkládány anonymně - lidi je otevřou, prohlídnou, zavřou... hodnocení pod fotkami je pomálu ... dokud neskončí soutěž a u fotek se ukážou autoři - to je najednou komentářů...

No a jinak - zkuste si vzít těch top třeba deset dvacet fotografů, co tu byli, a co jsme k nim vzhlíželi s úctou. Kam by se každý z nich zařadil - mezi "KopněteSiDržím", "ChciJenChválu", nebo by si poťukal na čelo, a...

Vkládání komentářů je uzamčeno.

Přiložené fotografie u diskuse

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse