Test fotoaparátu Nikon D200

• Ivan Mikšík
    Ivan Mikšík
    04.01.2006 12:24

Foťáček je to určitě zajímavý a lidé vlastnící Nikon systém jsou zcela jistě potěšeni.
    Osobně mně ale skutečně také přijde vychvylování vestavěného (!!) blesku dost zvláštní. Omlouvám se, ale stroboskop s daným výkonem blesku je skutečně těžko použitelný, je to pouze údaj, který vypadá pěkně na papíře, na to je třeba skutečně systémový blesk. Korekce exposice vest. blesku by snad měla být u současného přístroje ve špičkovém systému samozřejmostí (např. low-end C 350D to má). Samozřejmě je kladem, že konečně Nikon umožňuje vysokorychlostní synchronizaci. na druhou stranu "normální" syncro čas klesl, což mě přijde velmi líto (to jsem systému nikon záviděl - tj. možnost fotit bleskem na kratší časy bez ztráty výkonu).
    Co mě zarazilo, to byl výrok v diskuzi "20D má možná nepatrně vyšší brazovou kvalitu ale má nižší rozlišení". Myslím, že bych oželel stroboskop vestavěného blesku a raději byl měl lepší obrazovou kvalitu :-). Argument o rozlišení je opačný, než předtím používali Nikonisti vůči Canonu (8 Mp neni o moc vic než 6 Mp). Že by najednou bylo 10 Mp o tolik vic než 8 Mp? No, procentově snad ne :-)).

Jinak věřím, že foťáček to je pěkný a všem jeho uživatelům ho přeji (stejně tak Dobré světlo!). Toto je pouze poznámka k trochu tendenčním výrokům a hodnocení.
    Samozřejmě

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    04.01.2006 12:28

mk: Pak ale nepiš, že je to k ničemu ale mě je to k ničemu - je to podstatný rozdíl ....

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    04.01.2006 12:29

karM: Na to se bohužel nedá odpovědět jednoznačně, liší se to podle značky i podle konkrétního objektivu.

• Erik Mihalcin
    Erik Mihalcin
    04.01.2006 12:30

Mam Canon 20D uz asi rok a som s nim VELMI SPOKOJNY. Vlastnosti mozem porovnat s D200 a zda sa mi lepsia D200. Keby som mal pred rokom moznost na vyber, vybral by som si Nikon D200 (objektivy ma nelimituju) - vobec by som nevahal.
    Nikonacky sposob ovladania bleskov je overene lepsi ako Canon. Zabudovany blesk je sice hracicka, ale niekedy je lepsie mat interny blesk, ako nemat ziadny, alebo vlacit sa s velkym bleskom. Podobne, Nikon zaostrovanie s pomocnym svetlom je lepsie ako stroboskop Canonu, zvlast ak su v zabere ludia alebo zvierata.
    Zaujimave su aj funkcie viacnasobneho zaberu na jedno "policko", co sa sice da dodatocne urobit v PC, ale priamo na mieste cinu to experimentatorov potesi.
    Dalsim plusom je aj ochrana pred vodou a prachom (aj ked na to treba aj chraneny objektiv).
    Celkovo sa mi zda D200 ako lahky nastroj pre profesionalov (alebo zalozne telo), zatialco Canon 20D vlastnostami zaostava (hovoria mu polo-pro fotak). To este nehovorim o setovom objektive, ktory je u Canonu velmi biedny.
    Novy cip vyzera na urovni. Rozlisenie je sice lepsie (vsak presiel nejaky cas), ale zanedbatelne. Kvalitu vystupu tazko porovnat, ale predpokladam, ze rozdiel bude prakticky zanedbatelny rovnako, ako je zanedbatelny medzi Canon 20D a povedzme Nikon D70s. V praxi totiz nefotime testovacie obrazce, ktore maju za ulohu odhalit aj tie najmensie rozdiely, nie?

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    04.01.2006 12:35

Ivan: Ano rozdíl mezi 8 a 10 Mpix není velký ale kdyby jsi četl pozorně, tak by jsi postřehl, že jsem zdůraznil především funkčnost a mechanické provedení, kde 20D už dnes opravdu výrazněji zaostává. Rozdíl v obrazové kvalitě určitě bude ale myslím, že je téměř zanedbatelný a vyjádřený v procentech odhaduju na cca 3%.
    U toho blesku jsem vyjmenoval všechny funkce, když už jsem o něm mluvil ale myslím, že je celkem srozumitelné, že jde především o systém a možnosti bezdrátového ovládání, který je v tento okamžik zcela bezkonkurenční ....

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    04.01.2006 12:39

emilion: Ja jen dodam, ze i "setovy" Nikon 18-70DX ma tesneni proti vode a prachu kolem bajonetu ....

• Ivan Mikšík
    Ivan Mikšík
    04.01.2006 12:51

Mohu mít ještě jeden dotaz? :-)
    Na konci článku je věta "Značkový servis vám také v případě potřeby kdykoli a zcela zdarma odborně vyčistí snímací čip."
    Samozřejmě jako uživatel Canonu toto závidím, ale nedá mně to - myslím, že u předchozích typů dostal majitel nějakou sadu poukázek (snad 10) na čištění čipu zdarma. Takže v současné době čistí servis zdarma kolikrát člověk chce? V tom případě zavidím! U Canonu to stojí, mam dojem, 700 Kč :-(

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    04.01.2006 13:12

Ivan: Myslím, že máš pravdu, není to úplně kdykoli ale platí ten poukaz na 10 čištění, což ale myslím stačí na několik let ....

• Martin Kozák
    Martin Kozák
    04.01.2006 13:18

Kapsa: No tak já myslel, že je samozřejmé, že mluvím (píšu) za sebe. Netroufám si mluvit za ostatní, ty jo? Jinak navrhuji zakopat válečnou sekeru. Jak říkám, proti D200 nemám nic, líbí se mi, jen místo opěvné ódy na blesk by se hodio třeba víc fotek ;)

• prekůpek
    prekůpek
    04.01.2006 13:23

Škoda, že jsi při tom neotestoval i nový objektiv 18-200 mm. Na to jsem se těšil. Neví někdo kde sehnat recenzi?
    Každopádně D200 je naprostá mašina o které teď sním!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse