-
Dotazy a připomínky |
15
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
14
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
U foťáků je namáhaná závěrka a u zrcadlovek kromě
mechanické závěrky i právě to výklopné zrcátko... :-)
"U foťáků je namáhaná závěrka a u zrcadlovek kromě mechanické závěrky i..." - zobrazit celý komentář
Ano...pokud to chceš takhle, pak v zrcadlovce ještě dvě zrcátka, pokud je v těle ostřící motorek, dvířka od baterky a slotu na karty... :-) ...mimochodem zrcátko není nijak zvlášť namáhaný, proto obvykle není problém. Prostě jen uhne stranou, když se fotí. Zatímco závěrka mezitím cvakne třeba stokrát 1/8000 s.Tady si kluci kuchají zrovna ten tvůj Pentax, jestli se chceš mrknout: https://youtu.be/AwVJaRU9LLs Bez tohohle všeho ale fotoaparát může fotit. Jo a pro upřesnění: Řeč je pouze o zrcadlovkách. "kompakty" žádnou závěrku nemají. I tak šlo jen o reakci na dotaz ohledně životnosti. Konkrétně na směšné číslo 6000 snímků. Ale stejně se můžeme bavit i o tom, co když mi zrcadlovka spadne z okna na beton? :-)
"Dobrej článek, ale myslím, že zakopanej hafík je jinde. Spousta lidí si..." - zobrazit celý komentář
Ahoj xyzete i ostatní, konečně zajímavá debata. :-) Jen bych se chtěl zeptat, zda je lepší, třeba pro amatérskýho fotografa investovat 15K na jetou zrcadlovku, nebo levný set a nebo lepší kompakt? I ty už přece mají výměnné objektivy. Podle mě, každý zkouší fotit všechno a potom ho začne něco bavit a zaměří se na jednu, dvě věci. Podle mých kompaktových zkušeností i kompakt dovede překvapit,
ale i zklamat.
F
"Ahoj xyzete i ostatní, konečně zajímavá debata. :-) Jen bych se chtěl..." - zobrazit celý komentář
To asi není otázka na mě. Každý má jiný priority, jiný kapitál. Tady šlo jen o poskytnutí informací potřebných k rozhodování. A jak nakonec říkáš. Pokud chci jen zkusit, jestli mě to chytne,je to nejlevnější i nejvhodnější. Stejně jako pro majitele čerstvýho řidičáku. Pokud hned v první zatáčce rozbiješ starou Feldu nemrzí to tak, jako novýho Meďáka :-) Pokud se bavíme reálně o těch tvých 15K a víc nic, za to prostě koupíš v ojetině kvalitativně víc , než ti nabídne jakýkoli nejlevnější set. A bezzrcadlovku s objektivy za to už vůbec nedostaneš
"To asi není otázka na mě. Každý má jiný priority, jiný kapitál. Tady šlo..." - zobrazit celý komentář
Dík za názor a odpověď. F☺
No pěkná debata :)
Ale asi teda zkusím najít ojetinu se zárukou a k tomu nějaký lepší objektiv.
Nejde mi ani o Facebook nebo Instragram, rád bych fotil portréty/momentky + krajinu.
Výsledek bych pak třeba rád upravil maximálně v lightroomu(hlavně tu krajinu), nějaké retuše apod. není moje nota.
Co se týče značky, tělo bych chtěl canon, samozřejmě na zn. objektivu už mi nesejde.
Jinak všem díky za komentáře :)
"No pěkná debata :) Ale asi teda zkusím najít ojetinu se zárukou a k tomu..." - zobrazit celý komentář
Portrét, krajina, street. To už jsou celkem tři objektivy :-) Na krajiny něco širokýho. 10-20 neorigo od sigmy cca 12000, na portrét světelná 85ka. Zase od sigmy cca 20000 kč. Od canonu dvakrát tolik. No a street spíš zoom, nebo 35mm. Ty budou nejlevnější, pokud to nebude moc světelný. Proto jsem radil ojetý tělo. A retuše, resp. úpravy v počítači? :-) ...tak ty budeš muset dělat pokaždý, a tím víc, čím hůř ti to bude fotit. Samozřejmně to všechno můžeš cvaknout jedním sklem, jen se ti to nebude líbit a výsledek bude dost smutnej. I když levnější.
Canon 85/1.8 je na portréty bezva a jetý bude stát 6-8 tisíc. Nový stabilizovaný Canon 10-18 stojí pod 10 nový. Na street je na APS-C 35 moc dlouhá, navrhl bych 24/2.8 Canon palačinku, je levná, ostrá a nenápadná.
Ano...asi dobrá volba. I když takhle můžeme doporučovat dál. Jde o to, že do původních patnácti tisíc se ani tyhle "jeté" objektivy nevejdou. Ne tak s novým tělem. A o tom byla celá debata. Vysvětlit, že nákupem nejlevnější (nové) zrcadlovky to nekončí, naopak začíná...
Jasně, stejně tak i s bazarovým tělem a jetými skly :-)...
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).