Bezzdrcadlovka a reportáž v interierech

• Taky..
    Taky..
    21.01.2016 09:30

Já se teda s Géčkem (G12) jen zlobil...

Nevíte někdo, čím to vlastně je, že bezzrcadlovky, kompakty i zrcadlovky v režimu live view po expozici vždycky na zlomek sekundy (nebo i celou sekundu) zhasnou a nereagují, takže jednak nemůžu sledovat děj a jednak nemůžu fotit?

• Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    21.01.2016 09:43

Je třeba odečíst data ze senzoru a zpracovat je, což zlomek vteřiny trvá a live-view v tu chvíli neběží. Starší a nebo nižší modely to zvládají pomaleji než ty výkonnější. U zrcadlovky si toho člověk nevšimne, protože při focení čučí do hledáčku a foťák si tak může dělat svou práci:-)

• Taky..
    Taky..
    21.01.2016 10:38

Vidím tady ale rozpor v tom, jakou prodlevu (kdy nereaguje na spoušť) má po jednotlivém snímku (běžně >0,5s i u špičkových nových bezzrcadlovek) a jakého fps je ve skutečnosti schopna (běžně 6fps, tedy zpracovat data umí rychleji než za 0,17s). U zrcadlovky v "hledáčkovém režimu" můžu mačkat spušť tak rychle, jako je její fps, zato v režimu live view ani omylem.

• ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    21.01.2016 10:53

já můžu v Live view mačkat spoušť a tedy i fotit stejně rychle jako při pohledu do hledáčku. Problém je první fotka a sklopení zrcátka - to je zdlouhavé, ale potom můžu (při černém displeji) mačkat jak chci - ale už to přísně vzato není focení při live-view, ale při no-view, to je fakt.

• Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    21.01.2016 11:38
    Reaguje na Taky.. 21.01.2016 10:38:

"Vidím tady ale rozpor v tom, jakou prodlevu (kdy nereaguje na spoušť) má po..." - zobrazit celý komentář

Tady už mi nezbývá, než trochu fabulovat:-) Ale může to být tím, že při sériovém snímání se data sypou do bufferu (taky po skončení série ještě chvíli bliká dioda a fotoaparát mě nenechá přehrát snímky), kdežto při režimu jednotlivých expozic se je fotoaparát snaží ukládat okamžitě po vyfocení...

• Taky..
    Taky..
    21.01.2016 11:40

Tome, to mluvíš o D750? Možná se v případě zrcadlovek mýlím, ale u bezzrcadlovek i kompaktů to tak je.

• Taky..
    Taky..
    21.01.2016 11:44
    Reaguje na Jakub Súkeník 21.01.2016 11:38:

"Tady už mi nezbývá, než trochu fabulovat:-) Ale může to být tím, že při..." - zobrazit celý komentář

Proč by to ale dělal a nevyužil buffer? Zrcadlovky ten buffer využívají i u singl shot focení a je to tak logické...

• ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    21.01.2016 12:14
    Reaguje na Taky.. 21.01.2016 11:40:

"Tome, to mluvíš o D750? Možná se v případě zrcadlovek mýlím, ale u..." - zobrazit celý komentář

Ano, takto to mám u D750.

A přesně z důvodů, o kterých tu píšeš, fotografuju se všemi kompakty nebo bezzrcadlovkami všechno vždycky rovnou sérií.. no ale proč to tak je... kdybych se to snažil nějak formulovat, došel bych k tomu, co Jakub. U jednotlivých fotek se to přístroj snaží rovnou ukládat, a zabaví tě tím, že ti mezitím tu fotku promítně :-))) taky nechápu proč to buffer nevyrovná okamžitě.

• Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    21.01.2016 12:29
    Reaguje na Taky.. 21.01.2016 11:44:

"Proč by to ale dělal a nevyužil buffer? Zrcadlovky ten buffer využívají i u..." - zobrazit celý komentář

I DSLR to budou myslím dělat podobně - zpracovat fotku při single režimu hned, aby sis jí mohl rovnou prohlédnout, kdežto u série počkat, až série skončí nebo se naplní buffer. Dobře to jde vidět právě na situaci, kdy se buffer zaplní a fotky je tak nutné zpracovávat rovnou - najednou klesne snímková frekvence např. z 5 sn./s na 1.5 sn./s, protože rychleji nestíhá fotoaparát fotky v reálném čase "odbavovat"...

• Taky..
    Taky..
    21.01.2016 13:12

U Nikoních DSLR je to jak píšu - i při singl shot režimu je focení prioritní a ničím nezpomalené, využívá se buffer úplně stejně jako při seriovém snímání. Jestli stíhá snímky "zpracovat" hned nebo až potom, to netuším.Následné zpomalení frekvence je způsobené hlavně pomalejším ukádáním na kartu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse