Bezzdrcadlovka a reportáž v interierech

  • marvays
    marvays
    Autor
    18.01.2016 10:47

    Dobrý den. Poslední dva roky vlastním bezzrcadlovky a začínám si všímat, že se mi velice špatně fotí reportáže v interierech.

    Jelikož moje práce zabírá víc a víc času, nechodím už tak často fotit jak bych chtěl a proto se většina focení omezuje na rodinu a akce s tím spojené. Když jsem vlastnil sony a6000 tak to nebylo až tak zlé, ale co mám samsung nx30 jsem v tomto směru nešťastný. Fotoaparát se snaží udělat na displeji či v hledáčku dokonalý obraz a tím pádem se ve špatném osvětlení dostanu na 1 až 2 fps a to se opravdu nedá fotit. Předchozí sony to řešila tím, že obraz v hledáčku neskutěčně zašuměla, abych mohl scénu aspon trochu sledovat. U klasické zrcadlovky v hledáčku vidíte jen tmu.

    Co si o tom myslíte? opravdu to je stinná stránka bezzrcadlovky? Nebu už jsem zapoměl fotit? Nebo jsem jen zbytečně podlehl "novinkám" a přitom jsem měl zůstat u osvědčeného zrcadla, nebo SLT se kterým jsem byl spokojen?

    Díky za jakýkoli názor či osobní zkušenost.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    18.01.2016 12:19

    Zdravím. Zrovna SLT na tom budou stejně - mají elektronický hledáček, stejně jako vaše a6000. EVF v šeru mají několik možností, jak udržet obraz jasný. Jak jste napsal: vytáhnout ISO pro náhled, nebo snížit obnovovací frekvenci. Každý výrobce to řeší po svém, někdo lépe, někdo hůře. Co bych zkusil změnit v nastavení je "Efekt nastavení: Zapnout/Vypnout" (či jak se to jmenuje). Jde o to, že pokud je efekt nastavení expozice vypnut, EVF vždy zjasňuje obraz do nějakého "standardního jasu". Pokud je zapnut, respektuje nastavení expozice (třeba korekci do -) a projasňuje jen tolik, kolik bude jasná výsledná fotka.

  • marvays
    marvays
    Autor
    18.01.2016 22:19

    Nad tím jsem taky uvažoval. Ale nikdy jsem nastavení zobrazení hledáčku nenašel. Přišlo mi lepší řešení u sony, která prostě zvedala na náhledu v hledáčku iso, aby bylo aspoň něco vidět a celkem se to hýbalo. A to i u SLT. Samsung je v tomhle ohledu nepoužitelný :( Zkusím ale ještě jednou pohleda a projít všechny položky.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    18.01.2016 23:02

    U a6000 a pod. se to přehazuje v nastavení "ozubené kolo", druhá záložka, položka "displej živ. náhledu" a "efekt nastavení zap." nebo "efekt nastavení vyp."

  • marvays
    marvays
    Autor
    18.01.2016 23:13

    No, ale u mého samsungu nx30 nic takového není. jediné, co můžu udělat, je nastavit světelnost hledáčku na -2. ale viditelný rozdíl v tom není :(

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    19.01.2016 12:13

    nx30 nemám bohužel po ruce, ale stáhl jsem si návod a skutečně se zdá, že tam tato funkce chybí. Kdybych ji tam náhodou objevil, tak napíšu:-)

  • marvays
    marvays
    Autor
    20.01.2016 07:00

    napsal jsem i na jejich suport. ale zatím se neozvali. zvažuju, že jej zkusím vyměnit. je to skvělý foťák a dělá nádherné fotky. bohužel, jeho slabá stránka je zrovna pro mě nepřekonatelná a poměrně často na ní narážím.

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    20.01.2016 09:17

    Já bych si často přál, aby u přístrojů bez hledáčku šel displej prostě vypnout a pálit od boku (měl bych pak něco jako Leicu M edition 60 :-)), ušetřil bych si tím výše zmíněné problémy a navíc ještě baterii...

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    20.01.2016 09:41
    Reaguje na ornitolog TomT 20.01.2016 09:17:

    "Já bych si často přál, aby u přístrojů bez hledáčku šel displej prostě..." - zobrazit celý komentář

    Třeba G-čkové Canony to myslím umí. Když se displej přiklopí obrazovkou dovnitř vypne se a průhledový hledáček nic nežere:-)
    To ale nejsou bezzrcadlovky, vím. Pak leda zrcadlovku s "přiklápěcím" displejem:-)

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    20.01.2016 09:58

    jojo, Géčka, slyšel jsem vždy samou chválu, ale nikdy žádný neměl, dobrý tip do budoucna, dík.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse