Fotočlánky

  • Objektiv do (ne)pohody: Recenze Nikonu 28-300mm

    Každý fotograf se jistojistě jednou pořádně naštval, když objevil nádhernou scénu, ale nechal si doma správný objektiv. Mohla to být srnka u potůčku v lese nebo naopak rozlehlá pole a mýtiny v záři zapadajícího slunce. Ale když na to nemáte dostatečně dlouhé/krátké sklo, můžete si jen trhat vlasy. Existuje však jedno řešení - zcela univerzální objektiv s velkým rozsahem ohnisek. A tím je i Nikon 28-300mm, který jsme otestovali.

     0
  • Téma "Strach" - hodnocení Okem profesionála březen 2017

    V březnovém tématu "Strach" jste se s námi podělili o 50 fotografií. Fotografie hodnotil profesionální fotograf Kamil Varga - v článku přinášíme galerii vybraných snímků s jeho komentáři. Vítězný získává cenu od Centrum FotoŠkoda. Podívejte se, jak bylo toto téma zpracováno.

     4
  • Jan Pohribný – současná luminografie část 1.

    Jan Pohribný ve své volné tvorbě využívá především kouzla luminografie. Jedná se o technicky a časově poměrně náročnou techniku kreslení a malby světlem na fotografiích. Co je to vlastně luminografie? Jak můžete luminografii využít při své vlastní tvorbě? Co k tomu potřebujete? A jakou nejdelší expozici Jan použil při tvorbě svého díla? Čtěte již v rozhovoru.

     2
  • Podrobné srovnání: Nikon D7500 vs. D500 vs. D7200

    Ve středu Nikon představil novou digitální zrcadlovku Nikon D7500, která převzala mnoho funkcí ze špičkového modelu D500. Ostatně, velký pokrok se očekával, když už to jsou více než dva roky od představení předchozího modelu v sedmitisícové řadě. Teď budou muset potenciální kupující řešit celkem složitý problém – koupit levnou D7200, dobře vybavenou, ale stále kompromisní D7500 nebo špičkovou D500. Podrobné srovnání i s praktickou tabulkou parametrů přinášíme v tomto článku.

     1
  • Robert Vano – Mistři ve fotografii, část 2.

    Kdy se fotograf stává mistrem? Je to věkem? Nebo si tento titul vyslouží za své celoživotní dílo? Za svou vytrvalost? Jedno procento lidí prý dostane talent od boha, ostatní musí každý den cvičit a trénovat. Někdy ovšem stačí, když o vás nějaký novinář napíše, že jste mistr. Opravdový mistr u své tvorby prý zůstává až do konce svého života...

     1
  • Knižní tip: Svícení – věda a magie ve fotografii

    Světlo je z mého pohledu alfou a omegou fotografie - věřím, že většina fotografů s tím bude souhlasit. Jen pro to správné světlo jsme občas schopni vstát ještě v průběhu noci, abychom byli ve správný čas na předem vybraném místě. V knize Svícení – věda a magie ve fotografii se dozvíme zejména, jak pracovat se světlem, které máme tu možnost ovládat a přizpůsobit obrazu svému. Samo o sobě nám titul určuje i oblasti fotografování, ve kterých se budeme pohybovat, jedná se zejména o produktovou fotografii a ateliérové fotografování obecně, ale i dozvíte se také, jak využívat systémové blesky například při reportáži. Autoři Svícení – věda a magie ve fotografii jsou Fil Hunter, Steven Biver, Paul Fuqua, jedná se o velmi zkušené fotografy s impozantním výčtem fotografických úspěchů, nemusíte se tedy bát, že byste se neučili od odborníků.

     1
  • Středoformát (téměř) do kapsy: Hasselblad X1D

    Hasselblad X1D je hodně netypický fotoaparát. Pochází od slovutného výrobce středoformátových profesionálních přístrojů, ale na první pohled byste to do něj ani neřekli. Není o mnoho větší, než leckterý APS-C model. Jenže uvnitř je bezmála 4x větší senzor (44x33mm) s rozlišením 50MPx. A na poměry Hasselbladu není přístroj ani tak drahý (zdůrazněme ještě jednou ty "poměry Hasselbladu").

     0
  • Test Nikkoru 24-70mm f/2.8: Co víc byste chtěli?

    Profesionál mezi profesionály, sen každého mladého kluka. Nikon 24-70mm f/2.8 je zřejmě nejlepší univerzální zoom objektiv na full frame zrcadlovku od Nikonu. Náš test jej pořádně prověří a ukáže, jestli jej vyzvedneme do výšin, nebo jestli se ponoří ke dnu. Já bych volil tu druhou možnost, přišel mi totiž příliš těžký.

     0
  • (Nejen) portréty nebo hada fotili účastníci jarního Setkání fotografů 1.4.2017

    Kupa přednášek, workshopů, ale hlavně spousta příjemných lidí s foťákem v ruce, tak by se dalo shrnout jarní Setkání fotografů, které pořádal FotoInstitut a FotoAparát.cz. Předvedli se i partneři akce, takže si návštěvníci mohli vyzkoušet špičkové produkty od Nikonu či Canonu. Ten mimo jiné na místě čistil foťáky nebo tiskl fotografie. Tisku se věnovala i německá společnost Saal Digital, navštívit jste mohli stánek Zoner Software či Zoner Press a samozřejmě nechyběl ani stánek Megapixelu, generálního partnera akce.

     5
  • Jak jsem fotil Urban Challenge

    Možná každý neví, co vlastně Urban Challenge je. Ani já jsem to nevěděl až do doby, kdy se v televizi začala objevovat reklama na tuto novou sportovní akci. Jedná se o první ročník běhu na 5 km v netradičním prostředí uzavřeného průmyslového areálu s umělými nebo přírodními překážkami. Organizátoři až do startu tajili podobu většiny překážek a i trasa běhu byla velkou neznámou. Od začátku to zkrátka vypadalo jako dobrá příležitost si zafotit něco neobvyklého. Ale jak na to? Trasa neznámá, překážky nedostupné, areál uzavřený za plotem. Nadějí byla informace, že se bude běhat několik hodin ve vlnách po 15 minutách a v menších skupinkách. To dávalo šanci fotit po celé trase a dost času na výběr vhodného místa u každé překážky. Že byl tento předpoklad až příliš optimistický jsem zjistil 17.10., v den závodu. Ale začněme od začátku...

     0