Co se děje ve fotografickém průmyslu 2023

  • Frantiszek
    Frantiszek
    23.02.2023 17:20

    Samsung S23. Bohuzel, zastane fotaky ve velikem meritku. Nechci malovat certa na zed, ale obraty budou silne klesat. A hobby fotografum zbydou oci pro plac. Firmy se zameri jen na highendy

  • E.B.E
    E.B.E
    23.02.2023 18:29
    Reaguje na Frantiszek 23.02.2023 17:20:

    "Samsung S23. Bohuzel, zastane fotaky ve velikem meritku. Nechci malovat..." - zobrazit celý komentář

    Ani náhodou. Nejen, že marketingový parametry jsou lež, ale stejně jako pro odvoz devíti kubíků betonu použiješ domíchávač a ne motorku, tak pro většinu fotografických disciplín použiješ fotoaparát, ne telefon

  • E.B.E
    E.B.E
    23.02.2023 19:14
    Reaguje na Frantiszek 23.02.2023 17:20:

    "Samsung S23. Bohuzel, zastane fotaky ve velikem meritku. Nechci malovat..." - zobrazit celý komentář

    ...ale souhlasím s tebou v tom, že nás se nikdo ptát nebude. Výrobci omezí nabídku levnějších a kvalitních (rozuměj přístroje obsahující kvalitní hardware, bez zbytečností) a nahradí ho na na výrobu levnějších, zato neustále softwarově inovovaných přístrojů. Potom se řekne, že o ony přístroje není zájem a výroba se zruší úplně. A protože nové přístroje budou obden získávat spousty nových "apdejtů" a tím i funkcí, budou dražší a dražší, takže si je budou moc dovolit jen majetnější, či profesionálové, kterým se zaplatí zakázkami. A protože pak prodej klesne, budou se muset následující přístroje zdražit :-) ...je to jako dnes se vším. "Žádané" SUV, ceny ropy, plynu, nebo mouky, které jsou komoditně nejnižší, za posledních X let, zato nejdražší na pultech. Pohádky o covidu, nedostatcích čipů, či válce jako odůvodnění.... ještě se je na co těšit :-)

  • Josef Prachař
    Josef Prachař
    24.02.2023 01:17

    Jako vždy a u všeho tak i u fotografování jsou nejkrásnější právě ty začátky když si nový adept přinese svůj první fotoaparát domů. Ty první snímky,první míchání vývojek a ustalovačů jejich vůně a první vyvolaný černobílý negativ to byly nejkrásnější prožitky začátků mého fotografování. Z toho člověk pomalu rostl až k prvním barevným fotkám a diapozitivům. A fotoaparáty byly za dva či tři tisíce kvalita optiky nic moc ale fotky z nich byly taky pěkné a člověka potěšily. To již je všechno dávno pryč teď již jsme svědky jen dokonalé techniky a předbíhání renomovaných výrobců ve vlastnostech a cenách fotopřístrojů kterým běžný zákazník ani nerozumí ale hlavně že má hodně drahý foťák. S tím dosáhne jistě dobrých výsledků při focení dětí na zahradě. Jsem rád že jsem mohl prožít ještě tu první dobu fotografování která byla plná nových poznatků a zajímavé práce. To teď už nemůže prožít takřka nikdo.

  • Frantiszek
    Frantiszek
    24.02.2023 19:08
    Reaguje na E.B.E 23.02.2023 18:29:

    "Ani náhodou. Nejen, že marketingový parametry jsou lež, ale stejně jako pro..." - zobrazit celý komentář

    Tak ja fotak nehodlam odlozit, ale ten novy samsumg jsem mel moznost vyzkouset. A to i ve spatnych svetelnych podminkach. Vysledky opravdu predcily me ocekavani. Detaipy pri 10x zoomu jsou take velice slusne. Premyslim, ze odlozim svuj lumix lx100, ktery beru na cesty, kde nechci ohrozit hlavni stroj a aspon ten nahradim. Samozrejme to nikdy nedozene rychlost nastavovani fotoaparatu. Fotly v pohybu atd. Ale prp staticke objekty a nataceni videa je to neslutecne.

  • E.B.E
    E.B.E
    24.02.2023 20:21
    Reaguje na Frantiszek 24.02.2023 19:08:

    "Tak ja fotak nehodlam odlozit, ale ten novy samsumg jsem mel moznost..." - zobrazit celý komentář

    Konkrétní Samsung jsem sice v ruce něměl. Zato jsem před pár dny udělal pár fotek nejnovějším "ajfounem". Potřeboval jsem v práci honem něco vyfotit a někomu poslat. Hele. Na displayi nádhera. Sem čuměl. Ale když jsem to přetáhl do počítače a mrkl se na monitoru před odesláním, nechápal jsem ten rozdíl ...a to jsem ještě fotil za slušnýho světla a zblízka. Navíc nic světelně složitýho, ani pohybujícího se. Jestli není ta tvoje zkušenost pouze při kontrole na displayi ...každopádně i kdyby to udělalo slušnou fotku, ergonomie, ovládání, připojitelnost příslušenství, změna objektivu a teleobjektivy vůbec...to se s fotoaparátem nedá nikdy srovnat

  • Jan Schafhauser
    Jan Schafhauser
    25.02.2023 10:56
    Reaguje na E.B.E 24.02.2023 20:21:

    "Konkrétní Samsung jsem sice v ruce něměl. Zato jsem před pár dny udělal pár..." - zobrazit celý komentář

    Souhlasím, sám fotím telefonem Google Pixel, který to také docela umí a v podstatě mohu říci, že pokud se jedné o fotku na základní ohnisko, vyfocenou do Rawu, upravím si to v telefonu v aplikaci Ligtroom a dám třeba na Instagram, laik nejspíš nepozná, jestli to bylo vyfocené mobilem, nebo foťákem s ohniskem 24mm. Mám namysli standartní scénu s dobrým světlem. Ale jakmile si ty fotky porovnám na monitoru, už vidím určitý rozdíl. Hlavně v tom, že ta fotka z telefonu je plošší (dáno malinkým snímačem) a tento rozdíl se nadále prohlubuje při tisku, kdy je fotka z telefonu ještě plošší a bez takové té hloubky i barevné, jakou umí vytvořit velké snímače.

  • marian_r
    marian_r
    04.03.2023 15:32

    A kde je odpoveď na otázku v názve článku?

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    06.03.2023 22:33

    Fotky z mobilu vypadají dobře na mobilech. Pokud pošlete fotku v menším rozlišení třeba přes WhatsApp třeba na Facebook a pak na ní kouknete přes monitor počítače, nastane velké zklamání. Jenže počet lidí, kteří prohlížejí přes smartphony asi už překonává ty, co koukají přes velké monitory. To samé je i s videem. Tady musím ocenit pohotovost a digitální stabilizaci smartphonů.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse