• Fotograf 319
    Fotograf 319
    02.01.2008 21:53

To jsou zase argumenty, pidičip.. čím víc pruhů tím víc abidos že, ..já ho mám většího takže sem větší chlap atp. ,Petr Beránek: tak teď už vadí i CF, nojo u canonu to neva že? Že e-3 se seťákem stojí stejně jako 5D? No on ten 12-60 je kua dobrej "seťák".

• Petr Beranek 1
    Petr Beranek 1
    02.01.2008 22:05

Mensi snimac bude mit vzdy horsi vlastnosti - fyzikalni zakony obejit nelze. Kresba, rozliseni, sum, dynamicky rozsah - vse je ovlivneno velikosti snimace. Fotak ktery si dela ambice na umisteni v profi tride nemuze mit snimac polovicni velikosti.

Pokud chci vyrobit telo co nejmensi velikosti, tak je zarazejici pouziti komponent ktere zabiraji zbytecne most mista - coz CF slot je, o tom ze je tam zbytecne jeste XD slot nemluve.

Btw, ten sakra dobrej setak ma znacnou poruchovost - kdekomu u nej od vyroby nefunguje ostrici motorek..... Navic patri emzi ponekud drazsi kousky a neoplyva zrovna velkou svetelnosti.

• SirŽmiják
    SirŽmiják
    02.01.2008 22:08

a ještě pro pana Jaroslava Tvrdého:
    Olympus OM Zuika byla vedle Pentax Limited a Voightlanderu SL nejzajímavější skla co se v posledních dekádách pro zrcadla dělala.. (Zeiss/Contax, Leica R, Nikon měly taky skvělé modely, ale kdo někdy držel v ruce např. OM Zuiko 18/3,5 nebo Pentax 43/1,9 Ltd ví, co mám na mysli)
    _
    na druhou stranu znáte úplně utajenou značku "Cais", to smekám

• SirŽmiják
    SirŽmiják
    02.01.2008 22:15

Petr Beránek:
    "U te datove steny to bude mit neco spolecneho s 6x4,5 formatem, tam to chapu. Ale u "lidoveho" fotaku ne."

tady je přece poměr stran oč běží.. je to tedy otázka kompozičním možností co mi ten daný formát nabízí aniž bych ho řezal..
    proč myslíte, že by tvrdě profesionální digi-stěny používaly obskurní proporci stran, když i "lidové" už mají 3:2 nebo "ideálně" 16:9(10).. /asi proto že na ní něco je

• SirŽmiják
    SirŽmiják
    02.01.2008 22:22

+zajímalo by mě které vlastnosti E-3 všichni považují za amatérské..? (všichni jen míří k velikosti snímače)

• Petr Beranek 1
    Petr Beranek 1
    02.01.2008 22:24

Ja bych to spis videl na co nejlepsi vyuziti obrazoveho pole - u 6x4,5 je to stejny pomer stran (udelat ctvercovy snimac by nemelo cenu, sel by pouzit jen na 6x6 a ne 6,x4,5).

Kdezto 4:3 u amaterskeho fotaku je sice vhodne na zobrazeni na starsim 4:3 monitoru, ale nevhodny k zobrazeni na sirokouhlem monitoru, HDTV televizi nebo k tisku.

Cele je to v podstate experimentovani - napr. APS je zase pro zmenu sirokouhly - kdyz se na to zacali vyrabet fotaky a papiry do labu, bac a je tu 4/3.

• Petr Beranek 1
    Petr Beranek 1
    02.01.2008 22:35

S tou profesionalitou a amaterismem je to pomerne slozite. Me to cele pripada ze je to takove neco mezi. Hrozne se to snazi vypadat profi, ale zaroven to vypada jako kompakt. Ten mrnavy snimac je jenom jedna z vlastnosti - mala nabidka objektivu je dalsi vec - chybi takova ta obykle pouzivana svetelna skla co ma treba Canon nebo Nikon. Mensi snimac sice prodlouzi tele, ale zlikviduje siroka ohniska. Kolega fotograf to shrnul tak ze nabidka Olyho je sice hezka, ale nevybral by si z ni. To co by potreboval budto neexistuje nebo je to silene drahe, a to co Oly nabizi je bud urcene amaterum a nebo to nepotrebuje. A porad je tu ten mensi snimac se vsemi nevyhodami a vyhodami ktere Oly slibil a nesplnil.

• SirŽmiják
    SirŽmiják
    02.01.2008 22:46

Poměr 4:3 beru osobně jako plus, dobře se ořezává na 5:4 a 1:1 i na 16:10, když už musím zlatořezit a na portréty a architekturu je prostě super_ je to subjektivní a nemá cenu to dál rozebírat..
    _
    Paleta skel je svérázná, ale statečně se zahušťuje za chvíli přijde levný širokáč a drahé tele-macro, pak pár kousků fix-foc.)..
    pokud mi něco chybí, tak asi ZD 9-18/2,8-4 SWD ZD 25/1,4 SWD (Leitz promine), jinak u mě dobrý :D
    + ta 3 sklíčka co jsem popsal nahoře

• SirŽmiják
    SirŽmiják
    02.01.2008 22:50

to Petr Beranek,
    určité zklamání z konceptu Fourthirds je jistě na místě, ale je to i tím co kolem toho Oly s Kodakem nadělali za cirkus a jak plánovali modelové portfolio atd. atd.
    _
    já myslím, že se v zásadě shodujeme a po dvou "Plzních" bychom si jen spokojeně notovali ;)

• Fotograf 319
    Fotograf 319
    02.01.2008 22:53

Petr Beránek: nikdo tě nenutí abysis ten foťák kupoval, jak vidno tak hrozně ten čip a 4/3 iritujou. Nevím co má společnýho CF karta s velikostí foťáku, myslím, že E410, 510 nijak obrovský nejsou..
    No s tím šumem bych souhlasil, ale až od iso 800 dejme tomu, k těm ostatním jistě můžeš uvést nějaké dúkazy, např. odkaz na nějaký seriozni test, ne fakt, rád si to pročtu.
    K tý 1260 bych tě taky poprosil o nějaké argumenty z čeho si vyšel, doufám, že to nebylo od jedna babka povídala, 24-120mm ekv. f2,8-4 se ti zdá špatná světelnost? dobře no. :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse