• Petr Beranek 1
    Petr Beranek 1
    02.01.2008 17:30

    Vsechny sirokouhle displeje a TV maji pomer stran priblizne 16:9 (16:10 se prakticky nijak nelisi).

    LCD s pomerem stran kolem 4:3 uz jsou na ustupu. HDTV televize uz maji pomer stran pouze 16:9.

    Jelikoz jsou to ty nejpravdepodobnejsi zobrazovaci zarizeni pro fotografie, je pouziti pomeru stran 4:3 jasnou nevyhodou.

    Kvalita fotky samozrejmne neni o pomeru stran, ale zpracovani a prezentace te fotky uz ano. Uz jenom ten fakt ze musim nahore a dole kus uriznout abych se vesel na standardni fotograficky rozmer papiru mi dost vadi.

    Nejde o to, ze by E3 byl sam o sobe vylozene spatny. Ale o to, ze konkurence nabizi vice za mene penez.

  • SirŽmiják
    SirŽmiják
    02.01.2008 17:32

    Olympusy mají teď výhradně Panasoňácké snímače.. proto ta podobnost-? :)
    _
    pomě 4:3 je mezi zlatým řezem a zlatou bránou - což, jak tu všichni vědí, je formát na který se dívají denně - totiž formát papíru A4(..X) - z velmi dobrého důvodu který zlatý řez nenabízí - vlastně žádná jiná proporce..
    _
    4:3(a 5:4, vzácněji 1:1) je klasická proporce středoformátu, výborná pro portréty architekturu apod.. můžete s tím nesouhlasit ale to je asi tak jediná věc co se s tím dá dělat ;)

  • Petr Beranek 1
    Petr Beranek 1
    02.01.2008 17:54

    Na www.four-thirds.org jsou uvedeny vsechny duvody vyvoje Esystemu - zadanim byl pristroj, ktery s co nejmensim rozmerem snimace, vahou a velikosti prekona kinofilm. Tedy od zacatku je to kompromis mezi kvalitou vystupu, vahou a rozmery. Vysledkem bohuzel je ted E3, ktera neni ani mensi, ani lehci nez konkurence, ale ma stale ten mrnavej snimac s koncepci z roku 1999. K cemu mi je perfektni protiprachovy filtr, objektivy Zuiko, horcikove telo - kdyz se to obrazovou kvalitou priblizuje vice ke kompaktu nez k zrcadlovce ? Nad ISO400 je jiz sum vyrazny, pouzitelnost ISO1600 nebo 3200 je jiz problematicka. Nocni fotky bez redukce sumu jsou vylozene tragicke. Druhym problemem souvisejicim s malym snimacem je hledacek - u APS-C zrcadlovek nic moc, tady je to jeste horsi. Take mohli primo do okularu hledacku zakomponovat zvetsovaci clen, takove 1,5x zvetseni je vice nez potreba. Skoda je, ze vzorem pro 4/3 byl Olympus OM-1 - a jeho prednosti jsou prave to, co nam na Esystemu ted nejvic vadi. Hledacek OMu je jednim z nejvetsich a nejsvetlejsich....... O tom, ze byl v podstate fullframe nemluve.

  • SirŽmiják
    SirŽmiják
    02.01.2008 19:03

    E-3 je dost velká a Olympus by měl nabídnout její paralelu ve velikosti E-4XX (resp. OM-X) s 2/3 hmotností i za cenu horší ovladatelnosti.. to by určitě mnoho lidí uvítalo, také by se hodila co možná nejkompaktnější skla v "PRO Grade" konst. f4 SWD 12-40 40-125 120-300.. asi bych měl jít k Olympusu do vývoje.. to by to frčelo :D

  • Petr Beranek 1
    Petr Beranek 1
    02.01.2008 19:26

    Chtelo by to ekvivalent OMu - male, lehoucke telo + vyborne objektivy Zuiko. Neco, co konkurence nenabizi.

    Kdyby se podarilo vyrobit neco takoveho jako digitalni OM-1, lidi by Olymu utrhali ruce.

  • Jaroslav Tvrdy
    Jaroslav Tvrdy
    02.01.2008 19:49

    No ja nevim, kde tu lidi berou, ze olympus mel nekdy skla na spici ?
    Ja znam Nikkor, Minolta, Cais, nove tez Canon L .... ale o kvalite Olympusu jsem vzivote neslysel.

    Jinak u Olyho je nejvetsi hendicap krom pidi snimacu i s tim souvisejici crop factor .... degradujici vsechny siroke skla.

    jo a nefotim na zoomy, protoze vsechny zoomy jsou spatne, na poradne foceni pouzivam zasadne pevna skla ... to bylo 1. co jsem se docetl a musim dat temto lidem za pravdu.

    Zoom jenom na reportaz a tam, kde nemuzu chodit.

  • FOTOLÍNEK
    FOTOLÍNEK
    02.01.2008 19:52

    Velmi zajímavý článek! Gratuluji!

  • FOTOLÍNEK
    FOTOLÍNEK
    02.01.2008 19:54

    Též blahopřeji firmě Olympus a jejím českému zastoupení za pěkné promo. Cenu lze jistě snadno snížit a pak už tubou jen samá pozitiva a sociální jistoty. A možná, že se dostanou do diskuse i lehce kritické příspěvky :-)

  • Petr Štefek
    Petr Štefek
    02.01.2008 20:26

    ... skvělý fotoaparát pro amatéry ... bohužel srovnání s poloprofesionálními či profesionálními dslr ..."ani náhodou" ...
    ... nenáročnému amatérovi jistě službu splní, a to je třeba napsat ...
    ...optiku může mít Olympus skvělou, ale ta nezachrání , jak již bylo řečeno, miniaturní snímač atd. ...
    Méně nadšení do recenze tohoto Olympusu by bylo na místě, stejně jako poukázáni na zcelá jasné nevýhody, oproti klasickým dslr ... recenze má být vyvážená, nikoliv "amatérsky nadšená" ... se vši úctou k autorovi .. je třeba se poučit ...
    Přeji pohodový nový rok 2008 ..všem! :-)
    Petr Štefek

  • Kamil Moravec
    Kamil Moravec
    02.01.2008 20:28

    tak nevím, co by mě mělo přesvědčit abych přešel na tento systém, jakýkoliv canon/nikon základní řady je na tom o dost lépe a cenou je na polovině/třetině ;)

    a už vůbec jsem nenašel v čem je to nejrychlejši d-slr, snad jen tím jak půjde do věčných lovišť :)

    a formát 4:3, vždyť ten už pomalu začíná mizet i z kompaktů

    závěr: test ok, olympus ...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse