-
Fotogalerie |
10
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
9
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Fotogalerie |
7
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Vše o fotografování |
6
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Fotoaparáty a fototechnika |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
No tady jsem to moc nepochopil, uvidíme po překladu z AJ.
http://nikonblog.cz/kdyz-zlobi-ostreni-jak-doladit-autofokus-u-dslr/
Já zase nějak nechápu, co je na tom k nepochopení :-( ...stránku sem mimochodem neposílal kvůli překladu, ale kvůli obrázkům. Dokud správně neotestuješ objektiv, není se dál vcelku o čem bavit. A pokud jde o tvůj odkaz, není to tvůj případ a nijak se tě netýká...resp. píšeš, že tvůj foťák neobsahuje korekci AF
No, dle prvních testů to vypadá celkově lehce bídně. Koupím nové tělo s možností adjustace.
Je to sice už rok stará diskuze, ale dovolím si připojit pár svých zkušeností. S front/back focusem mám dost (špatných) zkušeností. Jako první zrcadlovku jsem pořídil Sigmu SD14. Když má dost světla a podaří se jí zaostřit, dělá fantastické fotky. Jenže mé tělo trpí back focusem (v AWH mi řekli, že nedokážou seřídit ani tělo ani mé EX objektivy), takže ostřím čistě manuálně. A problém nemusí být jen v tom seřízení. Když jsem hodil foťák na stativ a udělal 20 identických fotek, přičemž jsem mezi každým snímkem objektiv rozostřil a nechal zaostřit znovu, byl každý snímek zaostřen jinam (a to nebyl žádný setový objektiv, ale 70-200mm f/2.8). Takže problém i v tom, jak motorek nastaví sklo... Takže opravdu jediná možnost - ostřit manuálně, pokud člověk nechce fotit všechny fotky s f/9.
Další foťák Canon EOS 40D. Je to poslední řada, která nemá v těle možnost nastavit microfocus. Koupil jsem k němu s AF stabilizovaný Canon 17-55mm f/2.8 a 50mm f/1.8. Mít na AF ostrou fotku je také spíše zázrak než pravidlo. Dal jsem to do AWH na seřízení. Zaplatil jsem tam něco přes 1000 korun, dalších 2000 korun a ztracené 2 dny projel, řekli mi, že to seřídili dle pravidel výrobce... a je to stejné, jako to bylo.
Na největší srandu jsem ale narazil, když jsem si pořídil Carl Zeiss Planar 85mm f/1.4 a k tomu první za několik stovek redukci s indikací zaostření. Indikovalo to úplně jinam, něž kde byla rovina ostrosti, tak jsem koupil za několikanásobek ceny redukci s programovatelným čipem (takovým, jaké jsou v objektivech, které lze seřídit). Asi hodinu jsem se s tím doma babral, abych to seřídil co nejlépe. Když jsem potom foťák vzal a vyfotil jinou fotku, byla rovina ostrosti úplně jinde. Zjistil jsem, že se stoupajícím rozdílem vzdálenosti se chyba zvětšuje, takže vlastně ani neexistuje způsob, jak využít indikaci zaostření...
Takže se řídím pravidlem, že pod f/2.8 ostřit jedině přes live view, od 2.8 nahoru se to dá s trochu štěstí trefit přes hledáček... Od f/4 se to dá risknout a použít AF.
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).