Články autora - Pavel Krásenský

  • Kde nalézt mravence a brouky

    Všude kolem nás jsou milióny drobných tvorů, kteří většinou unikají našim pohledům. Hmyz je nejpočetnější živočišnou skupinou na Zemi. Na každého člověka připadá více jak 250 miliónů hmyzích jedinců. Samozřejmě i u nás žijí tisíce druhů hmyzu, avšak pokud chcete vidět ty nejbizardnější zástupce hmyzí říše, musíte navštívit tropické oblasti. Při procházce naší přírodou...

  • Světlo v makrofotografii

    Když jsem si před mnoha lety koupil svou první analogovou zrcadlovku a navštívil Alpy, tak jsem si při pohledu na zasněžené vrcholky hor, na kterých se ze západem slunce odehrávala neuvěřitelná hra barev, uvědomil, jak důležité je světlo a jak nám může docela všední krajinu změnit k nepoznání. Světlo je nám při fotografování velkým pomocníkem, avšak často nám přináší i krušné chvíle. Portrétní i krajinářská fotografie je na dobrých světelných podmínkách zcela závislá. U makro fotografie to však platí snad ještě více.

  • Makrofotografie - praxe

    Svět drobných tvorů a rostlin je ukryt před našimi zraky, a tak jej při toulkách naší přírodou velmi často přehlížíme. Nejen velcí a nápadní tvorové jsou vyhledávanými objekty fotografů, ale v poslední době i ti drobní a nenápadní, kteří nás teprve při pozornějším pohledu uchvátí svými tvary a strukturami. Avšak kde je hledat a kdy? Tak právě na tyto otázky bych se vám pokusil v následujících článcích odpovědět. Již několik let se věnuji vědeckému studiu hmyzu, které mi velmi výrazně pomáhá při makrofotografii. Rád bych vás seznámil s některými skupinami, jejich životními návyky a manýry, které vám při jejich fotografování mohou pomoci. Podíváme se na techniku, která je vhodná pro makrofotografii a také na to, jak ji správně používat. Berte tento seriál také jako pozvánku na workshop, který se bude konat na podzim 2005. Na něm bychom společně navštívili některé zajímavé hmyzí zástupce v jejich přirozeném prostředí.