Přehled bajonetů objektivů digitálních fotoaparátů

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    10.05.2022 16:04

    Jeden z důležitých parametrů je vzdálenost bajonetu od roviny sensoru. Aby byl obraz na sensoru zaostřený, musí se paprsky světla protnout přesně v rovině sensoru. Proto je možné použít zrcadlovkový objektiv na bezzrcadlovce, ale naopak to nejde. Zrcadlovka má mezi bajonetem a sensorem větší vzdálenost než bezzrcadlovka, takze není problém oddálit zrcadlovkový objektiv pomocí redukce od sensoru na těle bezzrcadlovky. Díky tomu můžeme zaostřit.

  • E.B.E
    E.B.E
    11.05.2022 20:21
    Reaguje na Andrej Macenauer 10.05.2022 16:04:

    "Jeden z důležitých parametrů je vzdálenost bajonetu od roviny sensoru. Aby..." - zobrazit celý komentář

    ...stejně tak vzniká opačný problém. Díky vzdálenosti, zvětšené o onu redukci, nezaostří pak určitá kombinace na vzdálené objekty. Na objektivech značeno "nekonečno". To jen tak, když už je řeč o bajonetech a "všeřešících" redukcích

  • Vai
    Vai
    11.05.2022 23:31
    Reaguje na E.B.E 11.05.2022 20:21:

    "...stejně tak vzniká opačný problém. Díky vzdálenosti, zvětšené o onu..." - zobrazit celý komentář

    Ale zaostří. Případu, co popisuje AM (tedy DSLR sklo nasazené přes redukci na bezzrcadlovku) se problém s ostřením na "nekonečno" netýká. Kratší "flange focal distance" bezzrcadlovky + redukce = přesně potřebná větší zdálenost pro ostření DSLR objektivu na těle bezzrcadlovky. Problém se zvětšením vzdálenosti od sensoru díky redukci a ostřením na nekonečno se týká nasazení objektivů pro bajonet s kratší "flange focal distance" na těle s větší "flange focal distance". Např. DSLR Nikonu s bajonetem F (flange focal distance=46,5 mm) a objektivů jako Helios apod. s bajonetem M39 nebo M42 (flange focal distance=45,2 nebo 45,6 mm). Ten malý rozdíl, aby to ostřilo i do dálky a na "nekončeno", lze dorovnat pomocí redukce s optickým členem.

  • E.B.E
    E.B.E
    12.05.2022 09:03
    Reaguje na Vai 11.05.2022 23:31:

    "Ale zaostří. Případu, co popisuje AM (tedy DSLR sklo nasazené přes redukci..." - zobrazit celý komentář

    Píšu "určitá kombinace". A protože je článek o bajonetech všeobecně, neřeším jen bezzrcadlovky. Takže je dobrý to vědět

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    12.05.2022 18:34

    Na rozdělení bajonetů na mechanické a elektronické přímo navazuje problematika objektivů, které jsou s nimi kompatibilní. Existují objektivy, které jsou k danému bajonetu připojitelné přímo nebo prostřednictvím redukce (další zajímavé téma), stejně jako objektivy, které mají bajonet kompatibilní s bajonetem fotoaparátu, ale ačkoli daný systém používá elektronický bajonet, jedná se o manuální objektiv, který s tělem fotoaparátu nekomunikuje /tedy alespoň ne datově, elektronicky/. Na to navazuje problematika ostření s danými objektivy - a ta se opět liší bajonet od bajonetu, či spíše systém od systému a dokonce i přístroj od přístroje, ačkoli všechny tyto objektivy jsou manuální. A to je druhé zajímavé téma. Existují už však i hybridní objektivy, které komunikují částečně a jsou také z těla fotoaparátu částečně ovladatelné - jeden takový využívám. Neumožňují však automatické ostření a proto jsou z historické zvyklosti, ale fakticky ne zcela správně, řazeny k manuálním objektivům. I toto je zajímavé téma k rozboru.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    13.05.2022 18:58

    S redukcemi je to vždy větší nebo menší kompromis. Originál Canon redukce EF na R bezzrcadlovky funguje pro zrcadlovkové objektivy rozumně. Používal jsem Canon EF 100-400mm na Canon R5 a ostřil přesně. Jiná věc je ergonomie. Sigma MC-11 mezi Canon EF a Sony E moc nefunguje. Canon EF 100-400mm mi na Sony A7Mark iii přenese clonu/čas, ale automatické ostření je prakticky nefunkční. Manuální ostření funguje velmi dobře včetně peakingu a zvětšení obrazu 10x.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse