Recenze fotoaparátu Canon PowerShot G5 X Mark II

  • E.B.E
    E.B.E
    15.11.2019 20:10

    ...se teď dívám, že s elektronickými ND se roztrhl pytel. Třeba OM-D E-M1X. Ale tam to přiznávají. Ostatně. Canon používal elktronický ND už u kamer v roce 2004. Takže jsem se asi se svým závěrem nespletl :-)

  • oldabasak
    oldabasak
    15.11.2019 21:35

    Tak jsem se dnes večer rozhodl ND filtr prozkoumat důkladněji a pořádně si na to posvítit. Před tím jsem na to koukal jen narychlo venku, protože se mi fotky nějak nezdála ostré.
    A opravdu to vypadá, že se do optické soustavy z boku vloží další člen. Takže jsem se spletl, na žádnou druhou clonu to nevypadá. To ale nic nemění na zhoršené kvalitě výsledné fotky. Alespoň na mém foťáku je to dost vidět a doufám, že se nejedná o nějakou závadu.
    Tyhle 1" jsou celkem výkonné krabičky a opravdu ve většině situací dokážou nahradit APSC a m3/4 s běžně světelnými setovými objektivy.

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    17.11.2019 10:39
    Reaguje na E.B.E 15.11.2019 19:30:

    "Já si myslím, že o žádný pevný, skleněný ND vůbec nepůjde, ale bude to jen..." - zobrazit celý komentář

    Rozuměl bych tomu, kdyby to prodloužení expozice bylo nějakou formou multiexpozice, tak jako to dělají různé ty programy startrails a podobně. Ale nechápu, jak je možné "elektronicky přerušit sběr světla na snímač". To by znamenalo, že snímač prostě přeruší svoji činnost, vypne se. Pokud na snímač totiž dopadá světlo, fotoelektrický jev nutně fyzikálně probíhá a elektřina se generuje, takže tu je možné poté buď měřit a převést na obrazovou informaci (snímač je "zapnutý"), nebo neměřit (snímač je "vypnutý"). Vypnutý snímač ovšem k tvorbě obrazu nijak nepřispěje. Je ovšem možné, že mluvíme o tom stejném - o multiexpozici, tedy mnohonásobném snímání a složení obrazu do jednoho.

    Pokud vím, některé přístroje po jejich rozebrání opravdu ukázaly ND filtr v podobě sklíčka zasouvaného do optické soustavy, jestli se pamatuji správně, týká se to Fujifilmu X100 /či některé z jeho dalších verzí/.

    Každopádně zjistit, jak je tomu u přístrojů s jednopalcovým snímačem a jak jsou na tom s kvalitou ty fotografie, to by blyo zajímavé.

    Měl jsem přístroj Samsung NX mini, který měl režim "vodopád". I za normálního světla exponoval několik sekund, výsledek byl odporný, ale v zásadě opravdu působil jako expozice s ND filtrem. Jsem si ovšem jistý, že u tohoto levného přístroje se nikam žádné sklíčko nezasouvalo, zda se jednalo o multiexpozici to nevím, snad jedině s elektronickou závěrkou, protože mechanická slyšet nebyla.

  • E.B.E
    E.B.E
    17.11.2019 12:32
    Reaguje na Lukáš Burget 17.11.2019 10:39:

    "Rozuměl bych tomu, kdyby to prodloužení expozice bylo nějakou formou..." - zobrazit celý komentář

    Samozřejmě jsem popsal princip laicky. I když fyzikálně tak přesně funguje multiexpozice. Takže ano. Mluvíme o tom samým. "Sbírám" světlo", stačí, sbírám znova a znova. Pak to poskládám dohromady. Výsledek je míň světla v jednotlivých sběrech i dlouhý konečný čas, kdy v jednotlivých expozicí může být posun objektu, tudíž rozmazání dlouhým časem. Neovlivněno clonou, takže stejná hloubka ostrosti. A jak kvalitně výsledek vypadá je jen na přístroji a správném poskládání. Ale netvrdím, že je to jediná možnost a funkce tohoto přístroje. Jen mě to tak napadlo :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    17.11.2019 12:39
    Reaguje na Lukáš Burget 17.11.2019 10:39:

    "Rozuměl bych tomu, kdyby to prodloužení expozice bylo nějakou formou..." - zobrazit celý komentář

    Mimochodem: Fotoelektrický jev, který máš asi na mysli už nějak probíhat nemusí. Doby fotonek, prvních fotodiod, kdy se opravdu měřilo napětí na výstupu je kapku jinde. Dnes stačí měřit změnu průchodu proudu. Což je sice zdánlivě to samý, jen míň závislý na době dopadu světla. Takže se světlo vlastně "nesbírá". Rozdíl je v tom, že předchzí zmiňované pracuje pasivně...vytváří proud bez jakéhokoli přídavného napájení. Kdežto dnes jde o aktivní měření

  • MARTIN29
    MARTIN29
    13.05.2021 21:07

    Dobrý den, potvrdí prosím někdo, jestli má G5X mark II možnost nabíjení z powerbanky?Prodejci a ani Canon CZ na to nemají jednotný názor a prý to nejde. Chci ho koupit a je to pro mě důležitý parametr. Díky za radu..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse