Recenze fotoaparátu Canon PowerShot G5 X Mark II

Malý kompakt s dobrým výstupem a s rozsáhlými možnostmi nastavení? Kompakty řady G firmy Canon to vždy splňovaly. Jak je to u modelu Canon PowerShot G5 X Mark II? Přečtěte si následující recenzi.

Parametry fotoaparátu

Canon PowerShot G5 X MARK II Canon PowerShot G5 X MARK II

Základní parametry fotoaparátu Canon PowerShot G5 X Mark II najdete v tabulce níže. Je na místě zdůraznit, že přichází na trh čtyři roky po předchozí verzi, takže rozdíly rozhodně najdeme. Minimálně je přepracovaný objektiv a jiné zpracování obrazu. Také celý systém zrychlil, což se odrazilo u maximální frekvence snímání i u rozlišení videa. Porovnávat je více, nemá kvůli časovému odstupu moc smysl.

Canon PowerShot G5 X MARK II Canon PowerShot G5 X MARK II
Snímač typ 1,0" (13,2 × 8,8 mm), CMOS
Efektivní pixely Přibližně 20,1 megapixelů (poměr stran 3:2)
Objektiv 8,8 až 44 mm (ekvivalent k 35 mm: 24 až 120 mm), 5, f/1,8 – f/2,8, stabilizovaný (až 4 EV)
Vybrané funkce bracketing ostření, možnost manuálního ostření, GPS s využitím telefonu, mechanická i elektronická závěrka, vestavěný ND filtr
Nejmenší zaostřitelná vzdálenost 5 cm od objektivu (širokoúhlý záběr), 20 cm od objektivu (teleobjektiv)
Citlivost ISO Manuálně ISO 125 až ISO 12 800 (rozšířená 25 600), Auto
Rychlost závěrky BULB, 30 až 1/2 000 s (podle režimu a závěrky)
LCD Výklopný dotykový displej LCD s úhlopříčkou 7,5 cm (3,0"). Poměr stran 3:2. Přibližně 1 040 000 bodů
EVF OLED, 2 360 000 bodů, výsuvný, možný režim nočního zobrazení
Režimy fotografování Auto, P, Tv, Av, M, Uživatelský, Hybrid Auto, Speciální scéna (16 druhů včetně panorama, HDR či nočního časosběru), Standardní film, Krátký klip, Film ručně, Časosběrný film
Fotografické efekty – Automatický, Standardní, Portrét, Krajina, Jemný detail, Neutrální, Věrný, Černobílý, Uživatelem definovaný 3×
Kontinuální snímání Přibl. 20,0 snímku/s pro až 89 snímků ve formátu C-RAW, 55 snímků ve formátu RAW a 118 snímků ve formátu JPEG
S AF: přibližně 8 snímků/s až pro 320 snímků ve formátu JPEG 89
Režim kontinuálního snímání do formátu RAW: přibl. 30 snímků/s pro přibl. 70 snímků
Velikost snímku poměr stran 3:2 – maximální rozlišení 5 472 × 3 648 bodů
Délka filmů 4K maximálně 9 minut 59 sekund
FullHD až 4 GB nebo 29 minut a 59 sekund
Blesk dosah až 7 metrů
Typy souborů JPEG, RAW, MP4
Filmy až 4K 3840 × 2160, 29,97 / 25 sn./s
Full HD 1 920 × 1 080, 119.9 / 100 / 59,94 / 50 / 29,97 / 25 sn./s
HD 1 280 × 720, 50 sn./s
lze nastavit zpomalené video
Konektivita USB-C, HDMI Micro (typ D), Wi-Fi, Bluetooth
Výdrž baterie Přibližně 230 snímků, ekonomický režim: přibližně 320 snímků, přibližně 240 minut přehrávání
Rozměry (Š x V x H), hmotnost 110,9 × 60,9 × 46 mm, 340 g (včetně baterie a paměťové karty)

Canon PowerShot G5 X Mark II má relativně velký čip, protože s rozměry 13,2 × 8,8 mm (tradičně označovaný 1") a tedy crop faktorem 2,7, má zhruba 4× větší plochu než v kompaktech nejrozšířenější 1/2,33" senzor. Z toho plyne řada výhod – nižší šum, možnost malých objektivů při dobré světelnosti atp.

Design a ergonomie

Canon PowerShot G5 X MARK II Canon PowerShot G5 X MARK II
Canon PowerShot G5 X MARK II Canon PowerShot G5 X MARK II

Po stránce designu a ergonomie je Canon PowerShot G5 X Mark II blízký modelové řadě G7 a částečně svému předchůdci. Je to prostě „krabička od mýdla“. Vystupují z něj pouze spoušť, hlavní volič režimů a prstenec objektivu. Veškeré ostatní ovládací prvky jsou zarovnány s povrchem.



Na zadní stěně najdeme křížový volič, uprostřed tlačítko SET a v „každém rohu“ kolem další tlačítko. Umístění tlačítka pro přímé nahrávání videa mi nevyhovovalo. Mám raději a lépe se mi ovládá tlačítko v blízkosti spouště. Ale to může být jen otázka zvyku.

Tlačítko SET slouží pro potvrzování voleb. Potvrzení provést musíte, samotné zastavení na hodnotě parametru jej nezmění.


Přehled funkcí je v tabulce výše a není k němu moc co dodat. V zásadě jsou všechny hned k dispozici, orientace v menu a tím nastavení jednotlivých variant je velmi dobrá. Menu fotoaparátu je totiž standardním menu Canonu, nic výjimečného nehledejte.


Canon PowerShot G5 X MARK II Canon PowerShot G5 X MARK II

Zajímavé je umístění hledáčku. Výsuvný blesk nikoho nepřekvapí, výsuvný hledáček už možná ano. U hledáčku pozor, musíte jej nejen nechat vyskočit, ale ještě i vysunout směrem k zadní stěně přístroje. Přiznám se, že o tuhle konstrukci bych se při nedbalém používání bál, protože zasunutí je nutné ve dvou krocích (dopředu, dolů) a tak bych při soustavném využívání hledáček nezasouval. A odložení do úzké kapsy by mohlo být osudné.

Jenže hledáček je skvělý, alespoň co obrazu se týká. Někoho může tlačit, ale to je opět věc návyků.



LCD je dotykové a je třeba se s ním naučit zacházet, jako u všech dotykových displejů fotoaparátů. Přispívá k ergonomii ovládání, prostě dnes je dotykové všechno.

Canon PowerShot G5 X MARK II Canon PowerShot G5 X MARK II

Canon PowerShot G5 X MARK II

Canon PowerShot G5 X lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • oldabasak
    oldabasak
    15.11.2019 21:35

    Tak jsem se dnes večer rozhodl ND filtr prozkoumat důkladněji a pořádně si na to posvítit. Před tím jsem na to koukal jen narychlo venku, protože se mi fotky nějak nezdála ostré.
    A opravdu to vypadá, že se do optické soustavy z boku vloží další člen. Takže jsem se spletl, na žádnou druhou clonu to nevypadá. To ale nic nemění na zhoršené kvalitě výsledné fotky. Alespoň na mém foťáku je to dost vidět a doufám, že se nejedná o nějakou závadu.
    Tyhle 1" jsou celkem výkonné krabičky a opravdu ve většině situací dokážou nahradit APSC a m3/4 s běžně světelnými setovými objektivy.

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    17.11.2019 10:39
    Reaguje na E.B.E 15.11.2019 19:30:

    "Já si myslím, že o žádný pevný, skleněný ND vůbec nepůjde, ale bude to jen..." - zobrazit celý komentář

    Rozuměl bych tomu, kdyby to prodloužení expozice bylo nějakou formou multiexpozice, tak jako to dělají různé ty programy startrails a podobně. Ale nechápu, jak je možné "elektronicky přerušit sběr světla na snímač". To by znamenalo, že snímač prostě přeruší svoji činnost, vypne se. Pokud na snímač totiž dopadá světlo, fotoelektrický jev nutně fyzikálně probíhá a elektřina se generuje, takže tu je možné poté buď měřit a převést na obrazovou informaci (snímač je "zapnutý"), nebo neměřit (snímač je "vypnutý"). Vypnutý snímač ovšem k tvorbě obrazu nijak nepřispěje. Je ovšem možné, že mluvíme o tom stejném - o multiexpozici, tedy mnohonásobném snímání a složení obrazu do jednoho.

    Pokud vím, některé přístroje po jejich rozebrání opravdu ukázaly ND filtr v podobě sklíčka zasouvaného do optické soustavy, jestli se pamatuji správně, týká se to Fujifilmu X100 /či některé z jeho dalších verzí/.

    Každopádně zjistit, jak je tomu u přístrojů s jednopalcovým snímačem a jak jsou na tom s kvalitou ty fotografie, to by blyo zajímavé.

    Měl jsem přístroj Samsung NX mini, který měl režim "vodopád". I za normálního světla exponoval několik sekund, výsledek byl odporný, ale v zásadě opravdu působil jako expozice s ND filtrem. Jsem si ovšem jistý, že u tohoto levného přístroje se nikam žádné sklíčko nezasouvalo, zda se jednalo o multiexpozici to nevím, snad jedině s elektronickou závěrkou, protože mechanická slyšet nebyla.

  • E.B.E
    E.B.E
    17.11.2019 12:32
    Reaguje na Lukáš Burget 17.11.2019 10:39:

    "Rozuměl bych tomu, kdyby to prodloužení expozice bylo nějakou formou..." - zobrazit celý komentář

    Samozřejmě jsem popsal princip laicky. I když fyzikálně tak přesně funguje multiexpozice. Takže ano. Mluvíme o tom samým. "Sbírám" světlo", stačí, sbírám znova a znova. Pak to poskládám dohromady. Výsledek je míň světla v jednotlivých sběrech i dlouhý konečný čas, kdy v jednotlivých expozicí může být posun objektu, tudíž rozmazání dlouhým časem. Neovlivněno clonou, takže stejná hloubka ostrosti. A jak kvalitně výsledek vypadá je jen na přístroji a správném poskládání. Ale netvrdím, že je to jediná možnost a funkce tohoto přístroje. Jen mě to tak napadlo :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    17.11.2019 12:39
    Reaguje na Lukáš Burget 17.11.2019 10:39:

    "Rozuměl bych tomu, kdyby to prodloužení expozice bylo nějakou formou..." - zobrazit celý komentář

    Mimochodem: Fotoelektrický jev, který máš asi na mysli už nějak probíhat nemusí. Doby fotonek, prvních fotodiod, kdy se opravdu měřilo napětí na výstupu je kapku jinde. Dnes stačí měřit změnu průchodu proudu. Což je sice zdánlivě to samý, jen míň závislý na době dopadu světla. Takže se světlo vlastně "nesbírá". Rozdíl je v tom, že předchzí zmiňované pracuje pasivně...vytváří proud bez jakéhokoli přídavného napájení. Kdežto dnes jde o aktivní měření

  • MARTIN29
    MARTIN29
    13.05.2021 21:07

    Dobrý den, potvrdí prosím někdo, jestli má G5X mark II možnost nabíjení z powerbanky?Prodejci a ani Canon CZ na to nemají jednotný názor a prý to nejde. Chci ho koupit a je to pro mě důležitý parametr. Díky za radu..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (16)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram