Recenze fotoaparátu Canon PowerShot G5 X Mark II

  • Bellifortis
    Bellifortis
    14.11.2019 06:41

    Dobrý den,
    pane Koritina, nezapoměl jste přepočíst i světelnost objektivu? Mě to teda taky štve to přepočítávání u APC Canonů 450D i 90D. U ohniskové vzdálenosti lze využít u telat, ale ta světelnost je horší všude. Smířen s tím nejsem, plánuju tak za 5 let, že bych šel do nějakého použitého FF. Ono to totiž spousta lidí neví, respektive se s tím výrobci nechlubí. Kolega z práce na mě machroval, že má na founu jablkovitého typu světelnější objektiv, než já na zrcadlovce. Jenže když jsem mu vysvětlil, že má klidně díky velikosti čipu zacloněno na 16, koukal jako puk. Argument, že důkaz mu dává sám mobil, neboť má celou fotku ostrou, neuznal.

  • oldabasak
    oldabasak
    14.11.2019 08:07

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, na jakém principu funguje ND filtr. Mám Canon G7XII, který má stejný objektiv. Když ale ND filtr použiju, fotka dost utrpí na kvalitě. Výrazně se zhorší ostrost a klesne kontrast.
    Vypadá to jako velká difrakce.
    Při pohledu do objektivu a následného zapnutí ND filtru je vidět něco jako druhá clona. Něco se tam jako zavře, žádný další optický člen nebo něco podobného nevidím.
    Takže ND filtr čas prodlouží, to ano, ale fotka vypadá jak z levného kompaktu.

  • E.B.E
    E.B.E
    14.11.2019 08:17
    Reaguje na oldabasak 14.11.2019 08:07:

    "Dobrý den, chtěl bych se zeptat, na jakém principu funguje ND filtr. Mám..." - zobrazit celý komentář

    Chybí tu zásadní informace o jaký typ a jakého výrobce se jedná. Klasický ND filtr nefunguje na žádném principu. Je to jen kus zatmaveného optického skla. Jestli ale mluvíme o novodobých "měnitelných" verzích, pak jde v principu o dva polarizační filtry, natáčející se proti sobě, čímž mění propustnost světla. A to už je jiná, i co se kvality týká. Každopádně není filtr jako filtr z hlediska kvality. A je pak pochopitelná i cena běžných, značkových filtrů větších rozměrů. Jedná se o tisíce korun za kus. Proto vysledky filtrů, na netu prodávaných za tři sta nebudou zřejmě srovnatelné

  • oldabasak
    oldabasak
    14.11.2019 10:21

    E.B.E : vím, jak funguje klasický i variabilní ND filtr, používám ho na DLSR. Ale u tohohle kompaktu to musí být jinak. Jak píšu, když se dívám do objektivu a zapnu funkci ND filtr, vypadá to tak, jako když se zavřou lamely clony. Žádný další optický člen, natož variabilni vidět není. Jen se ta díra podle intenzity filtru zmenšuje, nebo zvětšuje. To samé, co dělá clona před ND filtrem (teď nechci kecat, nemám foťák u sebe, ale asi je první clona, směrem na čip ).

  • E.B.E
    E.B.E
    14.11.2019 10:58
    Reaguje na oldabasak 14.11.2019 10:21:

    "E.B.E : vím, jak funguje klasický i variabilní ND filtr, používám ho na..." - zobrazit celý komentář

    Pardon ...nepochopil jsem, že jde o "funkci" fotoaparátu :-) Jsem to ale...

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    14.11.2019 17:15
    Reaguje na Bellifortis 14.11.2019 06:41:

    "Dobrý den, pane Koritina, nezapoměl jste přepočíst i světelnost objektivu?..." - zobrazit celý komentář

    Nezapomínejte, že to přepočítávání světelnosti platí pouze pro hloubku ostrosti, nezmění to množství světla, které dopadá na čip, tedy že při stejné cloně a stejném času byste musel mít cca 1,5× vyšší ISO na APS-C a cca 2× větší ISO na 1", aby fotka byla stejně světlá jako na FF.
    Potom je přepočítávání clony ne tolik podstatné, pokud nefotíte např. portréty, ale na to si člověk zřejmě nekoupí 1" kompakt.
    Navíc bych podotknul, že oslovený segment uživatelů (spíše amatérů) by přepočítávání clony mohlo spíše zmást a potom by si mohli třeba např. myslet, že na čip dopadá méně světla, jak popisuji výše.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Admin
    Autor
    14.11.2019 22:58

    Děkuji kolegovi za reakci :-).

    Dost pochybuji o tom, že je tím NDčkem reálně nějaká clona, protože pak by se měnila hloubka ostrosti. Nemění se. Podle mě je v optické cestě zásuvný prvek odpovídající klasickému ND filtru, jen je integrovaný. Ověřím to.

  • Bellifortis
    Bellifortis
    15.11.2019 07:14
    Reaguje na Jan Pánek 14.11.2019 17:15:

    "Nezapomínejte, že to přepočítávání světelnosti platí pouze pro hloubku..." - zobrazit celý komentář

    Ano máte pravdu, špatně jsem se vyjádřil. Děkuju za odpověď.

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    15.11.2019 15:12

    Díky za recenzi přístroje. Pokud klesne jeho cena, bude určitě vítaným osvěžením 1" sektoru. Také bych uvítal, kdyby pan Koritrina zjistil, jak je to u tohoto přístroje a obecně u přístrojů tohoto typu s ND filtrem a kdyby se také vyjádřil ke kvalitě fotografií s použitím vestavěného ND filtru. Mít totiž manuálně ovladatelný ND filtr přímo v přístroji je sice lákavé, zásadní ovšem je, jaké fotografie poté z aparátu lezou.

  • E.B.E
    E.B.E
    15.11.2019 19:30
    Reaguje na Lukáš Burget 15.11.2019 15:12:

    "Díky za recenzi přístroje. Pokud klesne jeho cena, bude určitě vítaným..." - zobrazit celý komentář

    Já si myslím, že o žádný pevný, skleněný ND vůbec nepůjde, ale bude to jen elektronická "náhražka". Typl bych burst s el. závěrkou. Prostě se jen poměrově elektronicky přeruší "sběr světla" na snímač, čímž dosáhneš jak delší expozici, tak zároveň omezené množství světla, celkově přijatého snímačem. Na další sklíčko tam asi místo nebude, nemluvě o ceně a "složitosti" přídavné mechaniky. Tak to dneska chodí. Co možná nejvíc SW funkcí, které nic nestojí. Oni to pak lidi budou víc kupovat

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse