Nikon vyvíjí bezzrcadlovky + souhrn informací

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    23.07.2018 19:49

    Tak na tohle se moc těším. Jsem zvědavý na cenu a poměr k Sony Alpha A7 III.
    Srdcem jsem pro NIKON, ale zatím SONY ve své třídě nemá konkurenci.
    Jeden z nich bude pod stromečkem tak jsem zvědavý s čím NIKON přijde :-)

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    23.07.2018 22:04
    Reaguje na Petr Dvořák-obrazprovas.cz 23.07.2018 19:49:

    "Tak na tohle se moc těším. Jsem zvědavý na cenu a poměr k Sony Alpha A7 III..." - zobrazit celý komentář

    Reálně Sony nemá na poli Full Frame bezzrcadlovek žádnou konkurenci, ale už bych dodal slůvko "zatím". Nikon na to podle všechno chce vlétnou zostra, oba modely vypadají na high-endy, případně ten levnější by mohl být takový nástupce D750, takže lepší middle-"end". To je má osobní domněnka, jelikož jsem zatím neslyšel ani slovo o nástupci D750 (a že si ho zaslouží; D610 je na tom podobně, navíc Canon představil přímého konkurenta 6D Mk. II).
    Zkrátka od Nikonu očekávám hodně. Měli dost času se připravit a vyladit detaily, takže zbývá jen doufat, že nepřestřelí cenu. Ideálně by mohla být pod konkurencí od Sony, protože Nikon by měl být agresivní, když vstupuje na již obydlený trh.
    PS: Hned jak to představí, beru telefon a volám do Nikonu, že to chci na testování! :-D

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    24.07.2018 15:31

    Nedávno se redaktor Fotoaparatu.cz pan Súkeník u příležitosti článku o konci systému Nikon 1 zamýšlel a ptal čtenářů, jak asi bude vypadat ten systém nový (dejme tomu, že se bude jmenovat NOCT). Spekuloval jsem, že půjde o fullframe systém s cenou těla nad třicet tisíc. Zatím se zdá, že jsem se nemýlil.

    Systém bude jistě kvalitní a už ze začátku dobře vyladěný. Pro amatéra s průměrnými příjmy v českých reáliích to ale nebude. Obecně vzato, velké zlevnění fullframe systémů nelze čekat ani při zvýšení počtu konkurenčních systémů na trhu. Jednak je to technologicky a výrobně vše dost provázáno (kdo asi bude Nikonu vyrábět senzory?) a jednak tu platí tržní logika: Nelze čekat prodeje vysokého počtu kusů, zvlášť v době, kdy spousta těch, kteří by si dříve koupili alespoň základní APS-C přístroj, už prostě fotí jen mobilem. Proto je třeba udržet vysoké kusové marže. Celkovou vysokou cenou systému se také udržuje odstup tohoto segmentu trhu od segmentů dalších.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    24.07.2018 20:16
    Reaguje na Lukáš Burget 24.07.2018 15:31:

    "Nedávno se redaktor Fotoaparatu.cz pan Súkeník u příležitosti článku o..." - zobrazit celý komentář

    Vypadá, že to byl dobrý odhad :-) Každopádně se mi zdá jako logické se vrhnout trh se vší vervou a hned útočit na ty nejvyšší příčky. Je očividné, že strategie Canonu moc nefunguje, s několika málo APS-C bezzrcadlovkami a pouze pěti základními objektivy mi přijde, že se systém plácá jako ryba na suchu. Je pro mě celkem groteskní, že pro jejich M systém více objektivů představili výrobci třetích stran než sám Canon. Přístup s FF těly a profi objektivy (f/0.9) je nejen zajímavější, ale mohl by se i lépe finančně vyplatit. Hlavní bude představit hodně objektivů, které naplno využijí zcela nového systému, což Canon rozhodně neudělal.

    Doufám, že se nemýlíte s předpovědí, že systém bude kvalitní a dobře vyladěný. Vzpomeňme na poměrně zvláštní problémy s bajonetem u prvních dvou generací bezzrcadlovek Sony. Osobně se obávám, že se u nového systému objeví nějaké "dětské nemoci", ale snad se mýlím.

    Mimochodem, stará FF Sony A7 první generace se prodává jen okolo dvaceti tisíc korun, což je ve srovnání s konkurencí "za hubičku".

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    25.07.2018 19:22

    Právě dnes sám Nikon oficiálně ohlásil, že vyvíjí novou full frame bezzrcadlovku s objektivy Nikkor, které budou mít nový bajonet, díky němuž Nikon slibuje zcela nový level optického výkonu. ...tak se nechme překvapit kdy a za jakou cenu se novinky Nikon na trhu objeví...?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse