Uživatelský test objektivu Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM

• Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    24.09.2006 08:20

no neda mi sa nevyjadrit. Michale, naozaj si tak skalopevne stojis za tymto clankom? no tak konecne priznaj, ze uz si napisal aj lepsie. mne to neprinieslo nic nove. spominas vseobecne veci, co sa docitame aj z brozurok. ja, ako som to uz pri D200 spominal, som jednoznacne za osobny dotyk. Takze... ako som bez zabran zvyknuty, som bol v shope, nechal som si rozbalit vsetko mozne a poukazovat.

o Sigme 10-20??
    moj nazor za tych par minut, co som to okukaval, zaostroval a hral sa.... To HSM neni az tak uzasne prevratne ako sa tvaris. Proti AF-S nikkorom je tam viditelny rozdiel a to ani nehovorim o tom, ze je to sirokac, co ani velmi zaostrovat netreba. objektiv sam o sebe je strasne tazky na moj vkus. ako kladnu vec musim vyzdvihnut, ze clona je kovova, co aspon clovek sa neboji, ze sa urve (co som napr pri nikkore 70-200 f/2.8 VR mal a to som si pomyslel, ze teda za tie peniaze sa mohol nikon vysvihnut kusok viac, ale to len ta clona, inak som jednoznacne za a setrim :)

pri tej sigme co som mal v shope v rukach sa prstenec zoomu tocil velmi velmi tazko. detto pri sigme 12-24.
    oba opakujem tazke velke objektivy. naproti tomu ma velmi potesil nikkor 12-24, ktory je mensi, lahsi a krajsi. ja viem... cena, si ju kruto uvedomujem, ale obavam sa, ze radsej ostanem setrit ako kupovat tu sigmu.

posledna vec, co mam na srdci, su tie tvoje 2mm. no akokolvek som sa snazil, nejako som rozdiel nevidel. asi som uz slepy, ale pre mna tie 2mm urobia asi 2 kroky dopredu alebo dozadu.

ale som rad, ze sa tu rozprudila diskusia, aspon si ludia spravia vlastny nazor. moja rada kazdemu, chodte do obchodu a skuste si to osahat. este lepsie, najst si niekoho, kto to ma a vypozicat si aspon na den.
    (moj nazor je, ze naco som kupil nikona, ked si nasrubujem sigmu, to som si mohol aj canona pripadne hocico ine)

Vsetko dobre chalani. Jozo

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    24.09.2006 10:33

blondyn: Mas jiste pravdu, ze Nikon 12-24 je v mnoha ohledech lepsi (taky jsem se s nim dost nafotil ale nakonec jsem ho stejne nekoupil) ale stoji dvakrat tolik, pritom dvakrat lepsi rozhodne neni. Pokud na to mas a chces mit originalni objektiv, tak ti to jen preji a at se ti stale takto dobre dari ale bezny nasinec si sakra rozmysli, jestli da za sklo 15 nebo 30 tisic ....

• Dušan Šmíd
    Dušan Šmíd
    24.09.2006 13:42

Zdar,
    nevím jestli má cenu argumentovat tím, že má HSM, protože při hloubce ostrosti, která je od F8 velká není potřeba ostřit skoro vůbec a zvláště při krajinářské fotografii, nebo rechle při nějaké studiové. Asi málo lidí s tímto objektivem bude fotit sportovní fotky a bude vyžadovat superrychlé ostření. Jinak je to ale pěkný objektiv a kdybych měl navíc uvedenou sumu, tak bych si ho koupil. Zdar

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    24.09.2006 14:00

SmiDos: Stejne jako nekolik lidi pred tebou jsi zapomel na reportazni fotografii a "streetphoto", kde je nutno ostrit a to velmi rychle, pripadne manualne doostrovat bez prepinani AF/MF - coz je asi hlavni vyhodou HSM u tohoto ohniska ....
    Jinak souhlas, i me se cena moc libi ....

• kulihrasek 1
    kulihrasek 1
    25.09.2006 09:27

radik: ok, jestli onen aps-c format s budoucnosti nenabizi lepsi cenove prijatelne sirokve sklo, pak to asi neni az tak ok

nechci se tvarit jako stoural, ale beru to z pohledu fotografa, ktery premysli, zda si poridi DSLR neb uz nema cas na vyvolavani apod. dejme tomu ze jsem zvykly na ultrasiroky zoom s urcitou kvalitou, pripustim, ze budu muset preprodat a hledam sklo ktere mi da stejne dobre vysledky

z tve recenze se toho moc nedozvim, protoze nema s cim srovnavat a z diskuzi dole poznam jen to, ze kdyz mam aps-c a chci ten a ten uhel, musim byt hodne zaplatit nebo se spokojit s horsim sklem...

• PavelT
    PavelT
    25.08.2007 19:47

Tento objektiv by neběhal se zrcadlovkou se snímačem full frame?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse