-
Diskuse ke galeriím |
9
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
6
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
5
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Fotoaparáty a fototechnika |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
šibal: Prechodove filtry bych asi doporucil Cokin ale vzhledem k tomu (jak doplnil Mirek Kolcava), ze drzak pri nejsirsim ohnisku vinetuje, bych doporucil jeho drzeni rukou + stativ, nebo takovy ten "chobot s klestickama" co se upevnuje do botky blesku ....
Co se tyce polarizaku, tak je nabidka skutecne siroka. Ja osobne pouzivam znacku B+W v provedeni F-Pro MRC ale kvalitni jsou take napriklad originalni filtry Sigma nebo Heliopan, Rodenstock, Canon, Nikon, Pentax a Hoya. V tomto pripade bych samozrejme doporucil provedeni "SLIM".
filtre > nevadia uplneklasicke (nemusia byt ani slim) ale polarizak by som na to asi nedaval :) pri takom uhle zaberu uz to robi dost blbosti a nie rovnomerne polarizuje :)
MadCap: To mas samozrejme pravdu ale ta nerovnomernost (dana uhlem zaberu) je videt v podstate jen na obloze a to jen nekdy (dle pocasi), navic polarizak neni jen na oblohu ....
Kapsa. Dík.
Kapsa: Ono by se na to srovnání možná ukázalo že rozdíl těch 2mm je asi jediný co Tokinu znevýhodňuje. Měl jsem možnost vidět srovnání a co se týče ostrosti a bokehu tak dává Tokina Sigmě "na zadek". Co se týče toho bokehu tak mě Sigma vyloženě zklamala! To HSM ostření se podle mě u ultraširokáče sporadický. Je to sice příjemný, ale kde to tichý a rychlý ostření vyloženě potřebuju? Jak sám uznáte je to sklo velkou měrou zejména pro krajináře a focení statických objektů. Na wildlife se hodí trochu jiný skla a při focení v inrimější atmosféře např. kostelu snad má manuální ostření... S takovou světelností by stejně byla potřeba pro ostření lampa AF, nabo v případě Canonu předblesknutí - a nenápadnost je ty tam...
Lumík: Já fotil obema a rozdil mi prijde zanedbatelny a ani napriklad ten vyrezovy test na Paladixu (ani zadny dalsi) neprokazuje nejaky zasadni rozdil. Naopak ty 2mm jsou u tohohle ohniska docela dost a HSM neni jen o rychlosti a tichosti ale hlavne take o moznosti manualniho ostreni bez nutnosti prepinani AF/MF, coz se muze hodit napriklad pri reportazi nebo "streetphoto", ktere jsi ve vyctu opomel (i kdyz je pravda, ze krajima a architektura je asi nejcastejsim vyuzitim) ....
Ano, mě strašně láká ohnisko 10, ale pokud můžu dám odkaz a tedy mě ta Sigma moc nepřesvědčila. I co se týče barevnýho podání se mi zdá o chlup lepsí Tokina...
http://www.kenrockwell.com/tech/digital-wide-zooms/comparison-bokeh.htm
Sigma i víc vinětuje (což je pochopitelný vzhledem k ohnisu) a zkreslení je na 14 a 20mm... "vlnkovitý" Je otázka nakolik to bude při běžném focení zřetelný, ale třeba právě na tom obzoru to vidět jasně je...
Lumík: Zkouknul jsem ten odkaz ale o nejakem skutecne zasadnim rozdilu me ani tohle nepresvedcilo. V nekterych ohledech je opravdu Tokina malinko lepsi ale v nekterych take malinko horsi. Secteno a podtrzeno mi to opravdu prijde cca na stejno a skutecnym argumentem tak porad zustava porad jen HSM a ty 2mm navic ....
aj na inych veciach sa to prejavi, napr typicky odlesky zmiznu len na casti objektu ale to je individualne podla uhlu jak dopada svetlo ze ano ... obecne neplanujem CPL na tomto objektive pouzivat :)
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).