Uživatelský test objektivu Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM

• Jiří Cvrk
    Jiří Cvrk
    22.09.2006 08:17

také jeden test
    http://www.paladix.cz/clanky/sirokouhle-objektivy-pro-digitalni-zrcadlovky.html

• JanHl
    JanHl
    22.09.2006 09:33

Nemohu si pomoci, ale chybí mi zcela základní věc. Vaše fotografie jsou hezké, nicméně námětově obchází základní problém Sigmy obecně - citlivost na protisvětlo, nejen se sluncem v záběru, ale hlavně slunce svítící bočně na čelní čočku, kdy až extrémně klesá kontrast.
    Na druhou stranu jsem z Vašeho článku pochopil, proč mi na recenzi Sigma už nepůjčí objektiv - je třeba hodnotit jen kladně. Článek je přesně na té hraně, kdy v závěru očekávám /pr. Tohle má k nezávislé recenzi hodně daleko.

Mimochodem, s výjimkou Canonu poskytují sluneční clonu v ceně všichni výrobci.

Abych nebyl nařčen ze zaujatosti proti značce - Sigmu 18-50 mm/2,8 EX mám jako základní objektiv se všemi nectnostmi, o kterých je řeč. Jsem s ní spokojen, protože jsem s tím počítal.

Přeji hezký den,

Jan Hlinák

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    22.09.2006 09:56

Jan Hlinák: Nemyslim, ze by Sigma 10-20 byla vyrazneji citlivejsi na protisvetlo nez konkurencni Tokina nebo Tamron (oproti Canonu a Nikonu snad ano ale to je o dost jina cenova relace, takze to neni zcela relevantni) a taky nemyslim, ze bych zamerne nebo zaujate vynechal nejake nedostatky. Hlavnim je podle me asi zminena celkova ostrost, i kdyz skutecny problem to neni, protoze detaily tam jsou, takze lze bez problemu doostrit aparatem nebo SW. Na druhou stranu je HSM a hlavne ohnisko 10mm oproti konkurentum vyraznou vyhodou - navic pri cca stejne cene ....

• Ivan Mikšík
    Ivan Mikšík
    22.09.2006 10:11

Tak jsem si ze zajmem precetl recenzi ... musim ale souhlasit s nazorem Jana Hlinaka. Pokud podle mineni autora "Nemyslim, ze by Sigma 10-20 byla vyrazneji citlivejsi na protisvetlo nez ..." tak by zminene mel dolozit testovacimi fotografiemi, jinak je dane tvrzeni bezcenne. Presentovane fotografie jsou libive, ale "bezproblemove". Tvrzeni o ostrosti vyzniva take dost divne. I to by chtelo minimalne dokladovat (ukazka 100% vyrezu bez SW doostreni a po SW doostreni). Ovsem osobne bych preferoval ostry objektiv a ne pocitacove ostre doostreni.
    s pozdravem
    Ivan Miksik

• Miroslav Kolčava
    Miroslav Kolčava
    22.09.2006 10:18

Nejsem technicky zdatný, ale tuhle hračku používám už půl roku a jsem nadmíru spokojen. Používán to na krajinky a ateliérové foto (www.kolcava.net). Tady se mnohdy hovoří o různých extrémech, ale ty se fotí většinou okrajově...
    Pro mě to je suprové sklíčko....

• Martin Holek
    Martin Holek
    22.09.2006 10:21

Ahoj Michale!

Tak ti nevím...o tomhle skle jsem taky dost uvažoval, ale vůbec si nejsem jistý, jestli by mi tvůj test něco řekl bližšího. Teorii o skle věnuješ v testu opravdu dost místa, ale oproti tomu je ukázek optické kvality žalostně málo.

Tak za prvé mi tam dost chybí srovnání ostrosti v rohu a středu na nějakém snímku při různých clonách. To je pro mě jedna z nejdůležitějších součástí pořádného testu a dost pomáhá při výběru.

Další věc, která by testu hrozně prospěla je ukázka úrovně vinětace, zvlášť když jde o ultraširokáč!!! A to jak vinětace objektivu samotného, tak třeba s nasazenými filtry (závitové, cokin systém). To hlavně proto, že málokdy se třeba krajina fotí úplně bez filtrů. Přeci jen k čemu mi je 10mm, když mi do záběru poleze obroučka polarizáku...

Dál bych uvítal aspoň jeden ukázkový snímek chromatické aberace. Ultraširokáče s ní dost bojují a právě u Sigmy bych rád věděl, jak si s problémem poradila.

No a pak to již zmiňované protisvětlo. To tu úplně chybí a v podstatě v článku se dočteme jen sublektivní dojem....

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    22.09.2006 10:27

Ivan: Ostrost neni problem posoudit - vsechny snimky lze stahnout v plnem rozliseni ....

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    22.09.2006 10:36

Martin: Mohu k tomu rict jen to, co jsem napsal Ivanovi - stahni si snimky v plnem rozliseni a z nich poznas vsechno - rozdil ostrosti v rozich i ve stredu. Na snimcich 4 a 6 je i ostra hrana svetla a stinu pro posouzeni aberace. Na snimcich 7 a 8 je denni a umele svetlo s podanim pletovky. Na snimku 4 je i protisvetlo s tahlym prechodem. Navic jsou pouzity dva ruzne aparaty, coz ma taky jistou vypovidaci hodnotu ....
    Nekdo dela testy se spoustou vyrezu a porovnani detailu, ja se snazim spise vybirat konkretni prakticke situace a nechci delat jasne prime zavery, protoze kazdy uzivatel preferuje neco jineho. Radeji davam fotky v plnem rozliseni v ruznych situacich, ruznymi apaaraty a nechavam na uzivateli, at si udela nazor sam ....

• Ivan Mikšík
    Ivan Mikšík
    22.09.2006 10:41

Ja jsem mel na mysli onu vetu ze snimky lze snadno SW doostrit. Na to bych rad videl priklad pred a po (100% vyrez). Omlouvam se, ale pri cteni recenze nejak nemam sil si sam stahovat velke soubory (navic doma nemam tak super rychly internet) a hrat si s nimi abych dokladoval tvrzeni recenzenta. Proste u recenze mam rad dukaz tvrzeni autora recenze bez vlastni domaci prace :-). Mimochodem - SW doostreni je fajn, ale do testu objektivu bych ho tak moc nedaval. Samozrejme u recenze SW je to uzitecna vlastnost :-).

• Miroslav Kolčava
    Miroslav Kolčava
    22.09.2006 10:42

Cokin na tom lze mít, ale při nejětším uhlu záběru už rámeček zavazí.. ale to je asi pochotpitelné...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse