Test digitálního fotoaparátu OLYMPUS E-500

• Pavel Staněk
    Pavel Staněk
    02.12.2005 01:12

je fakt, že Olympus má horší šum...ale jak je v recenzi a ve všech dalších do 400ISO je na velmi dobre urovni...800ISO o neco horsi nez konkurence.po NR v poho. 1600 pro menší formát. A dodatek k foceni portrétu....jeslti se nepletu A. Zíka fotí na Olympus. jednou z výhod Oly je podání pleťové barvy...

• Radew
    Radew
    02.12.2005 09:28

To hikeen: myslí, že vidím i Bechyni ;-)

• Pavel Staněk
    Pavel Staněk
    02.12.2005 11:02

to Radew: promin..mas pravdu..krajinny motiv je Zářečí u Bechyně...;-)

• TM 1
    TM 1
    02.12.2005 12:30

To Kapsa: Stejne to nechapu. Doufam, ze to nema neco spolecneho s fraskou jmenem "CIPA - Czech Imaging Press Award".

• Pavel Staněk
    Pavel Staněk
    02.12.2005 12:45

Afrika-B: výhoda 4/3 spočíva v optimalizaci pro digi foto. jde o sladění těla a objektivu...

• Martin Kozák
    Martin Kozák
    02.12.2005 15:17

hokeen: no jo, Zíka fotí na Olympus a tisíce dalších profi fotografů na Canon a Nikon. To je fakt argument :-/

• Pavel Staněk
    Pavel Staněk
    02.12.2005 15:30

to mk: to byl argument proto, že to neni uplnej shit..jak spousta lidí tvrdí...nic víc...

• Honza Ziky
    Honza Ziky
    02.12.2005 19:33

mk: On Zíka není sám.
    Přečti si pár čísel Foto Video a Digitální foto.

• Taffey
    Taffey
    02.12.2005 20:05

Hikeen-ale vím, o čem mluvím. Prošel jsem za třicet pět let, co fotím, všemi formáty středoformátem počínaje a každé zmenšení záznamového pole s sebou neslo VŽDY kroky zpět, co se kreativity týče. Jestliže zmenším pole na polovinu, je to opravdu velká ztráta co se tvůrčích záměrů týče. A to ani nemluvím o možnosti používat opravdu široká skla. Abych třeba docílil 18mm(už přepočtených na kino), jako třeba použitím Tokiny nebo Sigmy 12-24mm u CMOS nebo APS-C, musel by mít objektiv pro Olyho 9mm. a jsem vážně žádostiv, kde ho seženeš a za kolik. Čili je třeba uvažovat v souvislostech a vědět, o čem je řeč. Já netvrdím, že E-500 je úplný šunt, ale je to zcela určitě aparát s malým tvůrčím potenciálem. Na běžné focení bude jistě lepší než většina kompaktů, ale otázka zní, má-li smysl dělat nějaké další mezičlánky.

• Taffey
    Taffey
    02.12.2005 21:20

Hikeen-ještě jsem zapomněl-nemohu posuzovat funkčnost a kvalitu výstupů z fotoaparátů na webu. To opravdu nee. Jestli mě výrobek přesvědčí-jakýkoli-tak zásadně na papíře v A4 a výš. Z nějakého rozlišení 600*400 pixelů to jistě nepoznáš. A ještě poslední věc-namačkáš-li na čip o velikosti 17*13mm stejně bodů jako třeba na dvojnásobný CMOS, musí zákonitě-to znám ještě ze základky z fyziky-docházet ke ztrátám. A to proto, že pixel není nic jiného než vodič a čím je průměr vodiče menší, tím k větším ztrátám dochází. Taky skutečnost, že základní citlivost čipu u E-500 je 100-400 s možností rozšíření na 800-1600 o něčem vypovídá. Protože co je to ISO? ISO v případě digitálních aparátů není nic jiného než parametr zesílení obrazu. A dáš-li si to dosouvislosti s tím, co jsem výše napsal o ztrátách u vodičů malých průměrů, myslím, že je jasné, proč je to u tohoto foťáku s ISO, jak to je. A to je, mimochodem, odpověď pro ty, kteří tvrdí, že fullframe je zbytečný. Není.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse